|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
aritmikalp, aritmisikalpte, bozukluğu, kalpte, ritm, tekleme |
![]() |
Kalpte Ritm Bozukluğu: Aritmi:Kalp Aritmisi:Kalpte Tekleme |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kalpte Ritm Bozukluğu: Aritmi:Kalp Aritmisi:Kalpte TeklemeKALPTE NORMAL İLETİ SİSTEMİ: Normalde kalp atımı sağ kulakçıktan başlar ![]() ![]() Uyaran kulakçıktan atriventriküler düğüme gelir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu işlem normalde dakikada 60-100 kez tekrarlanır ![]() Gerek uyaranın sinüs düğümünden başka yerlerden çıkması, gerek iletim yollarındaki aksaklıklar (blok), gerekse sinüs düğümünün anormal çalışması bu normal süreci bozar ve aritmi denilen kalp atım bozukluklarına neden olur ![]() ![]() ![]() Değişik kalp hastalıkları(Koroner kalp hastalıkları, Kalp kası hipertrofisi,Kalp kasının iltihabi hastalıkları, Kapakçık hastalıkları, Elektrofizyolojik anormallikler aritmiye neden olur ![]() ![]() Aritmiler, kalp atımına neden olan elektriksel odağın bulunduğu kalp bölgesine göre; Atrium(Kulakcık) kökenli aritmiler, Ventriküler(karıncık kökenli) aritmiler olarak ikiye ayrılır ![]() Atrium(Kulakcık) kökenli aritmiler Sinüs aritmisi olunuma bağlı olarak kalb hızındaki değişmedir ![]() Sinüs takikardisi: Sinüs düğümü alışılmıştan hızlı eletriksel uyaran çıkartır ve kalp hızı artar ![]() Prematüre supraventriküler kontraksiyon(Zamanından önce ortaya çıkan karıncık üzeri bölge kökenli kalp kasılması )veya Prematüre atrial kontraksiyon(Zamanından önce ortaya çıkan kulakçık kökenli kalp kasılması) ![]() Supraventriküler takikardi(karıncık üzeri bölgeden köken alan kalp hızı artması) ve paroksismal atrial takikardi(nöbetler halinde gelen kulakçık kökenli kalp hızı artması) ![]() Ventriküler(karıncık kökenli) aritmiler Prematüre ventriküler kompleks(Zamanından önce ortaya çıkan karıncık kökenli elektiriksel uyarana bağlı, karıncık kasılması) ![]() Ventriküler takikardi:Karıncık kökenli elekriksel uyaranlara bağlı kalp hızı artmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ventriküler fibrilasyon:Karıncığın kontrolsuz ve çok hızlı kasılmalarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Kalp bloğu Elektriksel uyaranın normal yollardan karıncıklara geçememesidir ![]() Uyaranların tamamı gecikerek geçer ![]() Uyaranların bir kısmı gecikerek geçer ![]() Uyaranların hiçbiri geçemez ![]() Sadece Sağ Dal’da iletim bozulmuştur (Sağ Dal Bloğu) ![]() Sadece Sol Dal’da iletim bozulmuştur(Sol Dal Bloğu) ![]() Aritmi tanısındaki testler Elektrokardiyografi(EKG):Kalbin elektriksel aktivitelerinin kaydedilmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() -İstirahat EKG si: Hasta ekg çekilirken hareketsiz olarak birkaç dakika yatar ![]() -Egzersiz EKG si: Hasta EKG ye bağlı iken bisiklet ve koşu bandında efor yapar ![]() ![]() -HOLTER testi (24 saatlik EKG takibi): Hastanın günlük hayatı sırasındaki EKG değişiklliklerini kaydeden bir cihazdır ![]() ![]() -Transtelefonik İzleme:Hasta kaydedici cihazı, 24 saatten daha uzun süre taşır ![]() ![]() ![]() Elektrofizyolojik çalışma (EPS):Genellikle kasık toplar damarından girilerek, ince ve esnek bir tüp (katater) yardımıyla sağ kulakçık ve karıncığa ulaşılır ![]() ![]() ![]() Aritmiler Nasıl tedavi edilir ? İlaçlar: Dikkatli seçilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Kardiyoversion:Kalbi normal ritmine döndürmek için acil durumlarda, doktorlar tarafından göğüs duvarına uygulanan elektirik şokudur ![]() Kalp içi defibrilatör(ICD): Ani ölümlere sebeb olacak ciddi ventriküler aritmiler (ventriküler fibrilasyon öyküsü, sık tekrarlayan ventriküler takikardi atakları) söz konusu olan vakalarda kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalp pili (Pacemaker): Sinus düğümünün düzgün çalışmadığı durumlarda veya kalp içi elektriksel iletim yollarında blok varsa, bu cihaz elektiriksel uyaranlar göndererek kalbin düzgün çalışmasını sağlar ![]() Elektrofizyolojik araştırma ile aritmiye sebeb olan odak bulunabildiği taktirde bu odağın radyo-frekans dalgaları yardımıyla susturulması yöntemi de kullanılmaktadır ![]() |
![]() |
![]() |
|