Kuru Kayısılı Köfte (Fransa) |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kuru Kayısılı Köfte (Fransa)Kuru Kayısılı Köfte (Fransa) Malzemeler
6 çorba kaşığı süzme yoğurt 4 çorba kaşığı yoğurt (tercihen yarım yağlı) 2 çorba kaşığı dereotu (ince kıyılmış) bir tutam tuz bir tutam beyazbiber (taze çekilmiş) Hazırlanışı Mercimekleri bir tencereye koyup, üstlerini 2 parmak örtecek kadar su ekleyerek, tencereyi orta ateşe oturtun ve suyu bir taşım kaynatın Kaynayınca tencerenin kapağını biraz aralık bırakarak kapatıp, mercimekleri yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 20 dakika) pişirin Tencereyi ateşten alıp, mercimekleri bir süzgeçte süzerek, başka birtencereye aktarın ve bir kenarda soğumaya bırakın Mercimekler soğuyunca, kıyma, dereotu, soğan rendesi, sarmısak, zerdeçal, hintcevizi rendesi, yumurta akı, tuz ve karabiberi tencereye ekleyip, harcı yaklaşık 5 dakika yoğurun Sonra nemli kesme tahtası üstüne aktarıp, 2 parçaya ayırın ve her 2 parçayı, üstten bastırıp, yanlardan biçimlendirerek, 2 cm kalınlığında 2 oval parça haline getirin Bir salata kâsesinde kuru kayısılar, ayçiçeği çekirdekleri, kuruüzümler ve limon suyunu karıştırın Bu karışımı da 2 oval parça haline getirip, kıymalı parçaların ortasına yerleştirin Sonra kıyma yuvarlaklarının kenarlarını harçların üstüne kapatıp, kenarları hafifçe bastırarak, iri 2 oval köfte haline getirin Çiçekyağını yapışmayan bir tavaya koyup, tavayı orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın Yağ ısınınca köfteleri koyup, stk sık altüst ederek, her yanları hafifçe kahverengileşin-ceye kadar (yaklaşık 5 dakika) kızartın Sonra tavayı ateşten alıp, köfteleri plastik delikli spatulayla birtabağa çıkararak, sıcak kalmalarını sağlayın ()Tavayı kâğıt mutfak havlusuyla iyice sildikten sonra, orta ateşe oturtarak, kızdırın Soğanları koyup, tahta kaşıkla sık sık karıştırarak, her yanları altın sarısı bir renk alıncaya kadar kızartın Et (ya da tavuk) suyunu ekleyip, bir taşım kaynattıktan sonra, ateşi kısarak, köfteleri tavaya yerleştirin ve tavanın üstünü örtüp, köfteleri arada 1 kez altüst ederek 45 dakika - 1 saat pişirin Bu arada, süzme yoğurt, yoğurt, dereotu, tuz ve be-yazbiberi bir kâsede iyice karıştırıp, bir kenara bırakın Pişme süresinin bitiminde tavayı ateşten alarak, köfteleri delikli plastik spatulayla ısıtılmış bir servis tabağına çıkarın ve dilimleyip, yanında kâsedeki sosla servis yapın SERVİS ÖNERİSİ: Yanında karışık hindiba - roka - portakal salatasıyla
|
|
|
|