Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
akarsuları, bölgesi, marmara

Marmara Bölgesi Akarsuları

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bölge genelinde, küçük ölçekli olmalarına rağmen sık bir akarsu ağı vardır Sakarya, Ergene, Susurluk, Meriç ve Biga Çayı bölgedeki başlıca akarsulardır

Bölgedeki dere ve çayların genellikle bulundukları yöreye ekonomik katkısı az olup, kirlilik ve beslendiği kaynakların azalması nedeniyle tehlike sinyalleri vermektedirler Son yıllarda bu dere ve çayların ve çevresinin islâhı için çaba sarfedilmektedir Taşkınlar nedeniyle sık sık yatak değiştiren çayların suları yazın çekilip kışın yağışlar nedeniyle artınca da zararlar meydana gelebilmektedir

Marmara Bölgesi'nin Akarsuları:
Susurluk Çayı (Marmara Denizi'ne dökülür)
Gönen Çayı (Marmara Denizi'ne dökülür)
Kocabaş Çayı (Marmara Denizi'ne dökülür)
Sakarya Irmağı (Karadeniz'e dökülür)
Kara Men*deres Çayı (Ege Denizi'ne dökülür)
Meriç Irmağı (Ege Denizi'ne dökülür)
Ergene Nehri (Ege Denizi'ne dökülür)
Biga Çayı (Marmara Denizi'ne dökülür)
İstanbul'un Akarsuları:

İstanbul'da, büyük akarsular yoktur Bu nedenle sulama, ulaşım , balık vb deniz ürünleri üretme gibi amaçlarla kullanılamazlar Ya da bu konudaki önemleri azdır denilebilir Marmara Bölgesi'nin dere ve çayları için söylenen kirlilik ve taşkınlarla çevreye verdikleri zararlar İstanbul civarındaki akarsular için de söylenebilir

En büyük akarsuyu Riva çayıdırKocaeli topraklarından çıkar ve Çayağzı (Riva) Köyü yakınlarında Karadenize dökülürUzunluğu 65 km dir Yeşilçay (Ağva), Çanak Deresi, Şile batısında Uluderede Karadenize dökülür

Riva çayı
Göksu Deresi
Ayamama Deresi
Yeşilçay (Ağva)
Çanak Deresi
Şile - Uludere
İstinye Deresi,
Büyükdere,
Kağıthane Deresi,
Alibey deresi,
Sazlıdere,
Karasu Deresi,

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com