|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| anadolu, bölgesinde, güneydoğu, meyveler, sebze, yetişen |
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Sebze Ve Meyveler |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Sebze Ve MeyvelerGüneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Sebze ve Meyveler Buğday: Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa’yı Diyarbakır izler Arpa: Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir ![]() Pamuk: Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep’te yetiştirilir ![]() Kırmız Mercimek: Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir Türkiye üretiminin tam***** yakınını bu bölge sağlar En çok Şanlıurfa ve Gaziantep’te yetiştirilir![]() Susam: Az bir alanda ekimi yapılmaktadır Ancak üretimi bölge için önem taşır![]() Çeltik: Siverek’te yetiştirilmektedir ![]() Antep Fıstığı: Bölgenin karakteristik ürünüdür Üretimin % 90’ı bu bölgede gerçekleşir![]() Üzüm: Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır![]() Zeytin: Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir ![]() Tütün: Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir![]() Sebze: Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir ![]() Meyve: Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir
|
|
|
|