Cunda Adasında Ne Yenir, Cunda'da Ne Yenir |
09-05-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Cunda Adasında Ne Yenir, Cunda'da Ne YenirCunda Adasında Ne Yenir, Cunda'da Ne Yenir Ayvalık’ta yiyebileceğiniz her şeyi Cunda Adası’nda da bulabilmeniz mümkün Özellikle adadan papalina yemeden ayrılmayın Sadece Cunda'da çıkan ve buraya özgü, bir tür sardalya yavrusuna benzeyen ama farklı karakterdeki balık papalina, denizden tavaya çıtır çıtır yenen bir lezzet Ege'nin kraliçesi çipura ve levrek'in ağır ateşte yapılan ızgarası da tadılmaya değer Ancak farklı bir şeyler yemek isterseniz Cunda’da özel lezzetler de bulabilirsiniz İşte bunlardan birkaç tanesi: Kalamar Dolması: Pirinç, kuş üzümü, Kozak Yaylası’ndan getirilen çam fıstıkları ilaveli baharatlı iç malzeme kalamarlar içine doldurulup tencerede has zeytinyağı ile dolma gibi pişiriliyor Cunda Enginarlı Karides: Yeni ve yöresel sebzeler ile yapılıp beğeni toplayan bir çeşit de enginarlı karides Cunda yakınlarında bulunan Çıplak Ada’da yetiştirilen küçük enginarların göbeğine özel sosta hazırlanmış haşlanmış karidesler konuyor Üzerine dökülen sosla lezzet tamamlanıyor Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünleri buradaki restoranların kendi yöntemleriyle hazırlanıyor Şarap soslu ahtapot, fırında kaşarlı midye, kaşarlı kalamar ızgara gibi çeşitlerin yanı sıra mantar ilaveli fener balığı kavurması, sirkeli kalamar, deniz kestanesi havyarı, karadiken yiyebilirsiniz Deniz ürünlerinin dışında yöresel otlar ile yapılan salata ve mezeleri de mutlaka deneyin Deniz börülcesi, kabak çiçeği dolması, istifno otu, ak kız (Şevketi bostan), turp otu, enginar salatası, ekim ayı başından itibaren ısırgan otu salatası, bağla otu, papules salatası (İştah açıcı rakı mezesi ekim kasım aylarında bulunup marul salatası gibi çiğ yeniyor), istifno otu (Bu ot daha tatlı, yumurtalı yapılıyor), aspariça otu, (Bu ot da yumurtalı kızartılıyor, farkı acımtırak oluşu) Giritliler’den kalma bu meze ve salata çeşitleri için otları Ayvalık Pazarı’nda demetle satıyorlar Bu mezelerden ilk dikkati çeken ise deniz börülcesi Bu, haşlanarak yapılan, çok lezzetli ve ağız içini dolduran, çiğnedikçe tadı daha da belirginleşen bir tür rakı mezesi Ayrıca Ayvalık'a has limon, zeytinyağı, sarımsak soslu radika da var Yemeğinizi yedikten sonra meşhur Taşkahve'de taptaze çayınızı ya da Türk kahvenizi yudumlayabilirsiniz |
|