09-05-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayvalıkta Ne Yenir
Ayvalıkta Ne Yenir
Ayvalık doğal güzellikler bakımından zengin bir ilçe olmakla birlikte mutfağı ile de oldukça ünlü İlçeye özgü en önemli yiyecek sosis, sucuk, kaşar, turşu, mayonez, ketçap gibi malzemelerle hazırlanan Ayvalık tostu Ayvalık Tostu, tadını büyükçe kesilen özel ekmeğinden alan bir yiyecek Büyük şehirlerde bu isimle satılıyor fakat ekmeğinin Ayvalık'ta üretilen nohut mayası kullanılarak yapılmış olması gerekiyor çünkü tadını özel unundan alıyor Ekmeği fırınlardan ayrıca alabilirsiniz ancak bozulmaya karşı dayanıksız olduğu için buzdolabında muhafaza edilmesi gerekiyor Ayvalık'ta her köşe başında Ayvalık Tostu yemeniz mümkün İçine bilinen tost ekmeği çeşitlerinde olduğu gibi damak tadına uygun çeşitli tost malzemeleri koyuluyor
Diğer önemli bir yiyecek tüm Balıkesir’de yaygın olarak yapılan ve Höşmerim tatlısı Papalina olarak bilinen bir balık türünün (çaça balığı), genellikle meze olarak tüketilen ızgarası ve zeytinyağında unla yapılan kızartması da Ayvalık'ın önemli yemekleri arasında sayılıyor Deniz kıyısında olması nedeniyle deniz ürünlerinden yapılan mezeler ve zeytinyağlı yemekler Ayvalık mutfağının temelini oluşturuyor
Ayvalık yemekleri Akdeniz mutfağının temel özelliklerini taşıyor Zeytin ve zeytinyağı Ayvalık yemek kültürünün vazgeçilmezleri Ayvalık’a gelip de tatmadan dönmemeniz gereken başlıca yemekler kabak çiçeği dolması, ada köftesi, peynirli kabak, mühliye, balıklı bamya, nohutlu bakalaros (mezgitin bir türü), kuzu etli arapsaçı ve kabak böreği
Dünyanın en lezzetli zeytin ve zeytinyağı Ayvalık’ta bulunuyor Bu durum konunun uzmanları tarafından onaylanmış Eski çağlarda evlerin ve tapınakların aydınlatılmasında kullanılan zeytinyağının sağlık için faydaları son yıllarda yapılan araştırmalarda daha iyi anlaşılmış Zeytinyağı kullananların kalp rahatsızlıklarına daha az yakalandığı, kolesterol ve hipertansiyonlarında azalma görüldüğü saptanmış Ayvalık sahillerinde ve Cunda Adası’nda deniz kenarında bulunan balık lokantalarında yörenin ünlü balığı papalina, deniz mahsulleri, peynirli tatlısı, mezeleri ve Ege’nin ünlü zeytinyağlı ot yemekleri mutlaka tadılmalı Bunlardan bazıları radika, hindiba, turp otu, arapsaçı ve istifno gibi Ege otlarından yapılan yemekler ve mezeler
|
|
|