Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Makarna & Pilav

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
makarna, sevmiyor, türkler

Türkler Makarna Sevmiyor!

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkler Makarna Sevmiyor!




Dünyada kişi başına makarna tüketiminde 28 kilogram ile İtalya ilk sırada yer alırken, Türkiye’de bu rakam 54 kilogram Dünya makarna üretiminde söz sahibi ülkeler arasında bulunan Türkiye’nin, ekmek ve pilav yeme alışkanlığının fazlalığı, makarnada çeşitliliğin yeni başlaması ve sos kültürünün Türk mutfağında pek yaygın olmaması gibi nedenlerle tüketimde istenilen düzeyde bulunmadığı bildirildi

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M Serdar Sarıgül, günlük karbonhidrat ihtiyacını ekmekten karşılayan Türk halkının, makarnayı gerek bulgur ve gerekse pirinç pilavında olduğu gibi ana yemek olarak kabul etmediğini söyledi

ABD Tarım Bakanlığı’nca, 1991 yılında yayımlanan raporda yer alan “Sağlıklı beslenme piramidi”nin, günlük beslenmede çok az alınması gereken besinlerle, her gün birkaç kez alınması gereken besinleri gösterdiğini ifade eden Sarıgül, rapora göre makarnanın, sağlıklı beslenmenin en temel unsurlarından biri olduğunu kaydetti

Sarıgül, son yıllarda hızlı nüfus artışı, makarnanın ekonomik olması, pazarlama ve ulaşım olanaklarının artması ile hızlı kentleşme sonucunda, çalışan kadınların hazır gıdaları tercih etmelerinin, makarna tüketimini artırmasının beklendiğini anlattı

Dünyada kişi başına makarna tüketiminde 28 kilogram ile İtalya’nınilk sırada yer aldığını, onu 13 kilogram ile Venezuela ve 117 kilogram ile Tunus’un izlediğini belirten Sarıgül, şöyle devam etti:

“Komşumuz Yunanistan’da kişi başı yıllık tüketim 87 kilogram Kaliteli, besin değeri yüksek ve sağlıklı bir gıda olmasına rağmen makarna, ülkemizde yeterince tüketilmiyor 1990’lı yıllarda 43 kilogram olan yıllık kişi başı tüketim, günümüzde TMSD’nin yıllardır uyguladığı tüketiciyi bilinçlendirme ve bilgilendirme kampanyalarıyla 54 kilograma yükselmiştir Hedef, bu rakamı 8 kilograma çıkarmaktır

Makarna tüketiminin arzu edilen seviyeye gelememesinde, Türk mutfağında sos kültürünün pek yaygın olmayışının etkili olduğunu anlatan Sarıgül, ayrıca makarna pişirme yöntemleri konusunda halkın yeterli bilgisinin olmayışı, makarna çeşitliliğinin yeni başlaması gibi etkenlerin, Türkiye’deki makarna tüketimini olumsuz etkilediğini kaydetti

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.