09-05-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Molla Limonu Marmelatı
1,5 kg mollau (yıkanmış)
7+1/2 su bardağı su
3 kg (12 su bardağı) şeker
Keskin bir bıçaklaları kesip, sularını orta boy bir kaseye sıkarak, çekirdeklerini ayırınız Limonların içini ve kabuklarını kabaca doğrayıp, büyük bir tencereye (ya da reçel tenceresine)uz Üstlerini örtecek kadar su koyup, bir gece bekletiniz Limon içlerini ve kabuklarını iyice süzüp bir tencereyeuz
Orta boy kasedeki suyunu ve 7+1/2 su bardağı suyu ekleyip, çekirdekleri bir tülbentle bağlayarak tencereyeuz Karışımı, harlı ateşte kaynatınız Kaynamaya başlayınca, ateşin altını kısıp, tencerenin kapağını yarım kapatarak 2 saat, kabuklar yumuşayana kadar pişiriniz Tülbent torbayı, tahta bir kaşığın tersiyle tencerenin kenarına bastırarak, bütün suyunu çıkarınız Tülbent torbayı tencereden çıkarıp atınız
Şekeri tencereye ekleyip, tahta bir kaşıkla eriyene kadar karıştırınız Ateşin altını açıp, marmelatı kaynatınız 20 dakika, marmelat olana kadar pişiriniz (Marmeladın, olup olmadığını anlamak için, soğuk bir tabağa, bir kaşık marmelat koyup, soğumasını bekleyiniz Parmağınızla dokunduğunuzda, marmelat buruşur ya da çökerse olmuştur Olmamışsa, yeniden ateşe oturtup, sık sık kıvamına bakarak biraz daha pişiriniz )
Marmelat olunca, delikli bir kepçeyle üstündeki köpükleri alıp, tencereyi bir kenarda 10 dakika bekletiniz
Marmelatı kepçeyle temiz, kuru ve ılık kavanozlara, üstünde 1,5 cm boşluk bırakarak doldurunuz Kavanozların üstünü, yağlı kağıtla örtüp kapaklarını sıkıca kapatarak, serin ve rutubetsiz bir yerde saklayınız
|
|
|