![]() |
Tüm Salata Çeşitleri Ve Tarifleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tüm Salata Çeşitleri Ve TarifleriTüm Salata Çeşitleri ve Tarifleri Bayram Salatası Malzemeler 5 Adet Orta boy Patates 5 Adet Orta boy Havuç Yarım Demet Dereotu Yarım Demet Taze Soğan 3 Çorba Kaşığı Yoğurt 3 Çorba Kaşığı Mayonez 10 Kornişon Turşu 4-5 Diş Sarmısak 2 Adet Haşlanmış Yumurta Kokteyl Zeytin Tuz Hazırlanışı Patatesleri haşlayıp rendeleyiniz ![]() Üzerine rendelenmiş havucu, ince kıyılmış dereotunu, küçük doğranmış taze soğanı, 2 çorba kaşığı mayonezi, küçük doğranımış turşuyu, dövülmüş sarmısakları ve tuzu ekleyip iyice harmanlayınız ![]() Derin bir kaseye şeffaf bir folyo seriniz ![]() Malzemeyi folyolu kaseye boşaltıp kaşıkla bastırınız ![]() ![]() Çıkardıktan sonra düz bir servis tabağına salatayı ters çeviriniz ![]() Salatayı zedelemeden folyoyu üzerinden alınız ![]() Birer kaşık ayrılan yoğurt ve mayonez karışımını salatanın üzerine sürünüz ![]() Haşlanmış yumurtaların sarısını ve akını ayrı ayrı kaplara rendeleyiniz ![]() Salatanın ortasına yumurtanın sarısını, etrafına akını serpiniz ![]() Halka dilimlenmiş kokteyl zeytinle süsleyip servis yapınız ![]() Beyin Salatası Malzemeler 2 kuzu beyni 2 domates 1 soğan 1 fincan ayçiçek yağı 1 tatlı kaşığı sumak 1 tatlı kaşığı nane yarım limon suyu 1 tatlı kaşığı tuz Hazırlanışı Beyinleri 15 dakikabiraz sirke katılmış suda haşlayalım ![]() Beyinlerin zarlarını soyalım ![]() Daha sonra ince ince doğrayalım ![]() Beyni ince ince dilimlenmii domates ve biber ile karıştıralım ![]() Yağ limon suyu ve naneyi ayrı bir yerde sos olarak hazırlayalım ![]() Sosumuzu beyin salatasının üzerine dökelim ![]() Limon dilimleri,ince ince kesilmiş domates,marul yaprakları ile servis yapalım ![]() Fındıklı Kabak Salatası Malzemeler 3 Adet kabak 3 Diş sarımsak 4 Çorba kaşığı yoğurt 1 Çorba kaşığı mayonez 1 Su bardağı iri çekilmiş fındık 2-3 Çorba kaşığı sıvıyağ 4-5 Dal dereotu Tuz Hazırlanışı Kabakları temizleyip rendeleyin ![]() Teflon tavada sıvıyağını kızdırıp kabakları ilave edin, suyunu çekene dek rengini sarartmadan kısık ateşte ve sürekli karıştırarak kavurun ![]() Ateşten alıp soğuması için bekletin ![]() Bir kasede yoğurt, ezilmiş sarımsak, mayonez, tuz ve iri çekilmiş fındığı karıştırın ![]() Kabak iyice soğuyunca yoğurtlu karışımı ekleyip karıştırın ![]() Servis tabağına alıp dereotu dalları ile süsleyerek servis yapın ![]() Haydari Malzemeler 1 su bardağı süzme yoğurt 3 çorba kaşığı beyaz peynir rendesi 3 diş sarmısak kuru nane 1 fincan ayçiçek yağı imyon üzerine serpmek için kırmızı biber Arzuya göre sivri biber Hazırlanışı Sarmısağı ezelim ![]() Beyaz peynir rendesi,süzme yoğurt,nane,yağ,kimyon ve tuzla beraber arıştıralım ![]() Arzu ederseniz sivri biberi ince ince kıyıp ilave edelim ![]() Üzerine kırmızı biber serperek servis yapalım ![]() Karides Salatası Malzemeler 4 su bardağı su 500 gram karides 2 çorba kaşığı sirke 2 çorba kaşığı kıyılmış taze soğan,1 tatlı kaşığı salça 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı 1 çay kaşığı tuz yarım su bardağı yağsız yoğurt 1 tatlı kaşığı hardal 1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz Hazırlanışı Dört su bardağı suyu kaynatalım ![]() İyice kaynayınca,içine karidesleri atıp yaklaşık on dakika kadar haşlayalım ![]() Soğunca kabuklarını ayıklayalım ![]() Tuz ve yağla karidesleri harmanlayalım ![]() soğan,hardal,yoğurt,sirke,salça ve maydanozu karıştıralım ![]() Haşladığımız karideslerin yanında bu sosu servise sunalım ![]() Karışık Mevsim Salatası Malzemeler 1 Adet küçük kıvırcık salata 1 Demet roka Yarım demet taze nane 1 Adet kırmızı soğan 10 Adet küçük turp 2 Adet taze soğan 4-5 Dal maydanoz 4 Adet siyah zeytin 4 Adet yeşil zeytin 1 Kase konserve mısır Yarım limon suyu 4 Çorba kaşığı zeytinyağı 1 Çay kaşığı hardal 100 gr beyaz peynir Tuz, karabiber Hazırlanışı Kıvırcık salata, roka ve nane yapraklarını ayıklayıp tek tek yıkayın ![]() Kıvırcık ve rokayı ince şeritler halinde doğrayın ![]() Kırmızı soğan ve turpları dilimleyin ![]() Taze soğan ve maydanozu temizleyip kıyın ![]() Hazırladığınız malzemeleri derin bir salata kasesine alıp, karıştırın ![]() Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp ince ince dilimleyin ![]() Mısır ve zeytin dilimlerini salataya ilave edip karıştırın ![]() Zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber ve hardalı küçük bir kasede karıştırıp salata sosunu hazırlayın ![]() Malzemeleri birbirine yedirinceye kadar iyice çırpın ![]() Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirerek dökün ![]() Yavaş yavaş karıştırın ![]() Peyniri küp şeklinde doğrayıp salatanın üzerine serpin ![]() Nane yaprakları ile süsleyip 10 dakika kadar beklettikten sonra servis yapın ![]() NOT : Her mevsimde kolayca bulunabilen malzemelerle hazırlanan salata tarifini ince dilimlenmiş domates, salatalık, taze semizotu ve haşlanmış yumurta ile zenginleştirebilirsiniz ![]() Hepsi salatanın lezzetine lezzet katmanın yanısıra, besleyici özelliğini de artıracaktır ![]() Lahana Salatası Malzemeler 1 lahana göbeği veya 5-6 fal lahana yaprağı 2/3 su bardağı mayonez 1 çay bardağı yoğurt 3-4 diş samısak 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı bir mikatar ceviz Süslemek için; 1/2 demet maydanoz 1 domates 1 salatalık Hazırlanışı Lahanın dış yapraklarını ayıkladıktan sonra kalan göbek kısmını yumuşayana kadar bol suda haşlayalım ![]() Suyunu iyice süzdükten sonra incecik kıyalım ![]() Arzuya göre 3-4 diş samısağı dövüp bir kaseye aldığımız yoğurt ve yağ ile iyice karıştıralım ![]() Sarmısaklı yoğurdu,mayonezi,dövülmüş cevizi ve tuzu derince bir kaba koyarak iyice karıştıralım ![]() ![]() Salatamızı servis tabağına yerleştirip üzerini kaşıkl düzeltelim ![]() Domates ve salatalık dilimleri ve maydanoz dalları ile süsleyelim ![]() Makarna Salatası I Malzemeler Yarım paket burgu makarna 5 Adet sosis 10-15 Adet salatalık turşusu 2 Su bardağı yoğurt 5 Çorba kaşığı mayonez 1 Diş sarmısak Tuz Süslemek için dereotu Hazırlanışı Makarnayı tuzlu suda diri kıvamda haşlayıp süzün ![]() Sosis ve salatalık turşularını küp küp doğrayın ![]() Yoğurt ve mayonezi karıştırın ![]() Sarmısağı incecik kıyın ![]() Mayonezli yoğurda sosis, salatalık turşusu ve sarmısağı ekleyip karıştırın ![]() Ilık makarnaya ilave edip karıştırın ![]() Dereotu ile süsleyip servis yapın ![]() Makarna Salatası II Malzemeler Yarım paket dilediğiniz biçimde makarna 1 Su bardağı mayonez 1 Su bardağı yoğrut 3 Diş sarmısak 8 Adet küçük salatalık turşusu 5 Sosis 2 Havuç 1 Su bardağı bezelye 1 Çorba kaşığı ayçiçek yağı 1 Demet maydanoz Yarım demet dereotu 100 Gram yeşil zeytin Tuz ve karabiber Hazırlanışı Makarnayı fazla yumuşatmadan 8 dakika kadar haşlayalım ![]() Süzelim ve bir kaba alalım ![]() Sarmısakları dövüp yoğurda katalım, iyice karıştıralım ![]() Buna mayonezi de ekleyerek karıştırmaya devam edelim ![]() Bu sosu makarnanın üzerine dökelim ![]() Hepsini birlikte karıştıralım ![]() Haşlanıp, kabuğu soyulmuş sosisleri, salatalık turşularını ve kabuklarını soyduğumuz havuçları tavla zarı iriliğinde doğrayalım ![]() Maydanoz ve dereotunu da ince ince kıyalım ![]() bunların hepsini soslu makarna içine katalım ![]() Bir su bardağı bezelyeyi çekirdeklerini çıkarttığımız yeşil zeytinleri, tuzu, ayçiçek yağı ve karabiberi ekleyerek hepsini harmanlayalım ![]() Küçük marul yaprakları, salatalık ve domates dilimleri ile süsleyerek servis yapalım Marullu Kokteyl Salatası Malzemeler 1 Adet Marul 1 Demet Taze Soğan 1 Adet Kereviz 1 Adet Ekşi Elma 2 Adet Havuç 3 Adet Haşlanmış Yumurta Beyazı Sos: 3 Adet Haşlanmış Yumurtanın Sarısı 1 Çaybardağı Dövülmüş Ceviz İçi 2 Çorba Kaşığı Çiğ Krema 1 Çay Kaşığı Tozşeker Yarım Limonun Suyu 1 Kahve Fincanı Zetin Yağı 1 Çorba Kaşığı Elma Sirkesi 1 Kahve Fincanı Tulum Peyniri 1 Tutam Rendelenmiş Muskat Hazırlanışı Önce sosu hazırlayınız ![]() Derin bir kaba haşlanmış yumurta sarılarını ufalayınız ![]() Üzerine krema, tozşeker, limon suyu, sirke, tuz, karabiber, ceviziçi, rendelenmiş muskat, zeytinyağı, ezilmiş tulum peyniri ekleyiniz, hepsini karıştırıp bir sos hazırlayınız ![]() Bu sosu buzdolabnda 30 dakika kadar bekletiniz ve bu arada sosu haırlayınız ![]() Servis kabına marulları iyice doğrayınız ![]() Kereviz ve elmayı küp küp, haşlanmış yumurta beyazını yarım ay şeklinde doğrayınız ![]() Havuçları rendeleyiniz ![]() Bütün malzemeleri iyice karıştırarak harmanlayınız ![]() Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip servis yapınız ![]() Mozaik Salata Malzemeler 1 Adet Göbek Salata 1 Adet Kırmızı Lahana 1 Adet Haşlanmış Tavuk Göğsü 1,5 Çorba Kaşığı Zeytin Yağı 6 Adet Arpacık Soğan 1 Su Bardağı Mantar 1 Su Bardağı Yerfıstığı 1 Adet Limon, Tuz Hazırlanışı Göbek salata ve kırmızılahanayı incecik doğrayınız ![]() Tavuk göğsünü de ince şeritler halinde doğrayınız ![]() Servis tabağına alınız ![]() Arpacık soğanların ve 1 su bardağı fıstığın kabuklarını soyun ![]() Soğanları ve bir su bardağı mantarı ikiye bölün ![]() Fıstıklarla zeytinyağında çevirin ![]() Salataya tuz ve limon katın ![]() Üzerine hazırladığınız fıstıklı sosu gezdirin ![]() Domates dilimleriyle süsleyip servis yapınız ![]() Mısırlı Tavuk Salatası Malzemeler 1 Su bardağı haşlanmış mısır tanesi 100 gr soya filizi 400 gr tavuk göğüs eti 2 Su bardağı su 2 Adet greyfurt 2 Çorba kaşığı limon suyu 1 Adet soğan 1 Adet defne yaprağı 2 Diş karanfil 3 Çorba kaşığı taze krema 3 Çorba kaşığı zeytinyağı Tuz, karabiber Hazırlanışı Tavuk etini tencereye koyup üzerine su ilave edin ![]() Karanfil, defne yaprağı ve tuz ekleyerek yaklaşık 20 dakika haşlayın ![]() Suyunu süzüp eti küp şeklinde doğrayın ![]() Greyfurtları soyup dilimleyin ve zarlarını çıkarın ![]() Kıyılmış soğan, soya filizi, mısır taneleri, dilimlenmiş greyfurt, tavuk, limon suyu, zeytinyağı, krema, tuz ve karabiberi iyice karıştırarak salata kasesinde servis yapın ![]() Taratorlu Karnabahar Salatası Malzemeler 1 Adet karnabahar 2 Fincan ayçiçek yağı 2 Dilim bayat ekemek içi 50 Gram ceviz veya fıstık 1 Fincan limon suyu 2 Diş sarımsak,tuz 2 Fincan mayonez Süslemek için : 1 Adet domates Yarım demet maydanoz 5-6 Adet kırmızı lahana yaprağı Hazırlanışı Karnabaharı yıkadıktan sonra bir tencerede bir miktar su içinde yıpratmadan yumuşayıncaya kadar haşlayın ![]() Tencereden alıp dallarını küçük parçalar halinde ayırın ![]() Yayvan bir salata tabağına dizin ![]() Tuzunu atıp bekleyin ![]() Beklerken taratoru hazırlayın ![]() Ceviz içlerini havanda macun haline gelinceye dek iyice dövün ![]() Ekmek dilimlerini hafifçe ıslatın ![]() Elimizle sıkarak suyunu iyice süzelim ve cevizlere ilave edin ![]() Sarmısakları da soyup ekleyin ![]() Bütün malzemeyi robotta çekip, macun haline getirin ![]() Yağı incecik akıtarak ve taratoru karıştırarak ilave edin ![]() 1/2 limon suyunu ve tuzunu ilave edip çırpın ![]() Bu taratora mayonezi de ekleyerek karıştırın ![]() Taratoru karnabaharın üzerine yayın ![]() Kırmızı lahana yapraklarını incecik kıyarak, üzerine kalan limon suyunu gezdirin ![]() 10 dakika bekletin ![]() Salatanın orta kısmını domates ve maydanoz dalları ile süsleyin ![]() Buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra servis yapın ![]() Tonlu Patates Salatası Malzemeler 1 orta boy ton balığı konservesi 1 domates 3 haşlanmış patates 4-5 sap maydanoz 1 yeşil salata 3-4 siyah zeytin 1 fincan ayçiçek yağı 1 limon suyu 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Hazırlanışı Servis tabağına yıkayıp suyunu süzdüğümüz yeşil salata yapraklarını yerleştirelim ![]() Üzerine yağı süzülmüş parçalanmış konserve ton balığını koyalım ![]() Haşlanmış patatesleri tavla zarı iriliğinde doğrayıp tabağın kenarına yerleştirelim ![]() bu arada yağ,tuz,karabiber ve limonla bir sos hazırlayalım ![]() ton balığı salatamızı ince ince dilimlenmiş domates,maydanoz ve siyah zeytin ile süsleyelim ![]() Üzerine sos gezdirelim ![]() Üç Katlı Salata Malzemeler 5 Adet havuç 4 Adet pancar turşusu 5 Adet patates 1 Demet taze soğan Yarım demet maydanoz 1 Adet limon suyu 1 Çay bardağı zeytinyağı Hazırlanışı Havuçları ve pancar turşusunu rendeleyin ![]() Patatesleri haşlayın ve rendeleyin ![]() Taze soğanları doğrayın ve maydanozları ince ince kıyın ![]() Havuçlara ve patateslere limon suyu ile 1 çay bardağı zeytinyağını ilave edrek karıştırın ![]() Salatanın üç katlı olması için ; bir kaba pancarı yerleştirin ![]() Üzerine taze soğan ve maydanozu koyun, patatesleri döşeyin ![]() Üzerine tekrar taze soğan ve maydanoz koyun, havucu döşeyin ![]() Üzerine tekrar dan pancar ardından taze soğan, maydanoz ve patates döşeyin ![]() Üzerine tekrar taze soğan ve maydanoz koyun, havuç döşeyin ![]() Servisten önce kabı tepsiye ters çevirip çıkarın, etrafını limon dilimleri ve maydanoz yapraklarıyla süsleyip servis yapın ![]() Zeytin Piyazı Malzemeler 250 gram yeşil zeytin 4 taze soğan 4 taze sarımsak 150 gram ceviz içi 1 adeet limon 1 çorba kaşığı nar pekmezi yeterince ayçiçek yağı tuz Hazırlanışı Yeşil zeytinlerin çekirdeklerini çıkartıp ikiye ayıralım ![]() Taze sarmısakları,soğanları ince ince doğrayalım ![]() Ceviz içlerini havanda irice dövelim ![]() Tüm bu malzemeleri bir salata tabağına koyarak karıştıralım ![]() Üzerine ilmon suyu,tuz,nar pekmezi ve dilediğimiz kadar yağ gezdirerek servis yapalım ![]() |
![]() |
![]() |
|