Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Kebap, Köfte & Et Yemekleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
buz, çiğ, ile, iyi, köfte, yoğurulur

İyi Bir Çiğ Köfte Buz İle Yoğurulur

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İyi Bir Çiğ Köfte Buz İle Yoğurulur







İyi bir çiğ köfte buz ile yoğrulur
Çiğ köftenin az su veya buzla yoğrulması ve bol yeşillikle tüketilmesi gerektiği vurguladı Yıllardır birçok ortamda limonla birlikte servis edilen çiğ köftenin aslında bu şekilde tüketilmesinin de doğru olmadığı ifade edildi

AA
Güncelleme: 17:09 TSİ 06 Eylül 2006 Çarşamba

ŞANLIURFA - Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Genel Sekreteri Hasan Fehmi Hayırlı, Şanlıurfa’da mutfak kültürünün vazgeçilmez tatlarından çiğ köftenin hazırlanışı ve muhafazası ile ilgili ayrıntılı bilgilerin yer aldığı makale hazırladı

Çiğ köftenin tescili için başlatılan çalışmaları yürüten Hasan Fehmi Hayırlı, 3 ayda bir yayınlanan ŞUTSO dergisinin son sayısındaki “Şöhreti ülke sınırlarını aşmış mahalli yiyeceğimiz” başlıklı makalesinde, çiğ köftenin yapılışı hakkında önemli bilgilere yer verdi

Hayırlı, makalesinde, kentteki yaygın kanaate göre, tarihi Hz İbrahim’e kadar dayanan çiğ köftenin, hemen bütün evlerin sofralarını süsleyen, özel günlerin en önemli ikramı olduğuna değiniliyor

Çiğ köftenin, özel olarak hazırlanmış kalaylı bakır kaplarda, ev yapımı isot (pul biber), kara et, köftelik bulgur, salça, tuz, baharat, yeşil soğan ve sarımsağın yoğrulmasıyla yapıldığını belirten Hayırlı, kaliteli çiğ köfte hazırlanışında, bol su yerine buz kullanılması tavsiyesinde bulundu

LİMONLA TÜKETİLMEZ
Avucu terleyen bir kişi tarafından hazırlanan çiğ köftenin makbul sayılmadığına işaret eden Hayırlı, çiğ köftenin yoğrulduktan kısa sonra tüketilmesi gerektiği, aksi halde buzdolabında muhafaza edilen çiğ köftede mikroorganizmaların kolaylıkla üreme imkanı bulduğunu kaydetti


Yıllardır birçok ortamda limonla birlikte servis edilen çiğ köftenin aslında bu şekilde tüketilmesinin doğru olmadığının belirten Hayırlı, iyi bir çiğ köftenin az su veya buzla yoğrulması ve bol yeşillikle tüketilmesi gerektiği vurguladı

Şanlıurfa’da yoğrulan çiğ köftenin kısa sürede tüketildiği, bu nedenle içerisinde mikroorganizmaların üreme imkanı bulunmadığına işaret eden Hayırlı, başka illerde ticari amaçla hazırlanan ve buzdolabında muhafaza edilen çiğ köftenin sağlıklı olmadığını öne sürdü

6 KİŞİLİK STANDART ÇİĞKÖFTENİN HAZIRLANIŞI
Çiğ köfte için özel olarak kalaylanmış bakır kaba 200 gram isot, 1 adet doğranmış kuru soğan, 1 baş sarımsak, tuz ve baharat (tarçın, karabiber, karanfil) karıştırılır

Dövülmüş kara et ilave edilip bir süre soğuk su veya buz ile yoğrulan karışıma, ara ara bulgur katılarak macun kıvamına getirilmesi sağlanır

10-12 dakikalık yoğurma sürecinin ardından az miktarda salça ve onu takiben maydanoz ve yeşil soğandan oluşan ince ince doğranmış yeşillik ilave edilir Bu şekilde birkaç dakika daha yoğrulan çiğ köfte, tabaklara alınarak servis yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.