09-05-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Siyah Zeytin Salamurasi
SİYAH ZEYTİN SALAMURASI
Olgunlaşmaya yüz tutmuş, renkleri koyu kırmızı ile siyah arası zeytinlerle yapılır
Yapımı: Zeytinler tartılır, yıkanır ve ayıklanır Yıkanan zeytinlerin suyu süzdürülür Her 1 kilo zeytin için 1/2 kilo orta irilikte kaya tuzu hesap edilmek suretiyle, zeytinler, bir tahta fıçının içinde tuzla iyice karıştırılır, sonra sele veya sepetlere aktarılır Üzerlerine bir parmak kalınlığında tuz serilir 1 hafta geçince, tuzlu zeytinler başka bir sele veya sepete aktarılıp karıştırıldıktan sonra tekrar eski kaplarına doldurulur Bu aktarıp karıştırma her 3 günde bir yapılmak şartıyla 30-35 gün sürer ve böylece zeytinlerin ihti-marlarını tamamlayıp tatlanmaları sağlanır Bundan sonra zeytinler, fazla tuzlarını atabilmeleri için kalburdan geçirilir, bir sepete konularak, kaynamakta olan suya hızla daldırıp çıkarılır Zeytinler, suyu süzüldükten sonra, kurumaları için 1 gece kendi haline bırakılır Ertesi gün zeytinler büyük bir kaba konur ve üzerlerine bir parça zeytinyağı gezdirilir Bütün zeytinler, yağla-nabilmeleri için elle karıştırılır Her 10 kilo zeytin için 1 kilo ince tuz hesap edilerek, zeytinler tuzlanıp iyice karıştırılır ve kaplara yerleştirilir Kaplar, serince bir yerde saklanır
|
|
|