![]() |
Marmara Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara YemekleriPİDELİ BEYKOZ PAÇASI Kullanılacak malzeme: (4 kişi için): 1 pide (600 gramlık Ramazan pidesi), 8 paça, 10 bardak su, 1 limonun ince soyulmuş kabuğu, 5 diş sarımsak, 1/2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1/2 çorba kaşığı tuz, Terbiyesi İçin: 1+1/2 çorba kaşığı tereyağı, 1+1/2 çorba kaşığı un, 5 yumurtanın sarısı, 1+1/2 sulu limon, yeteri kadar tuz ![]() Yapımı: 8 paça, 10 bardak su, 1 limonun ince soyulmuş kabuğu, beş diş sarımsak, yarım çorba kaşığı zeytinyağı ve yarım kaşık tuzdan yararlanarak paçalar pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Marmara Yemekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara YemekleriMARMARA DENİZ TÜRLÜSÜ Kullanılacak malzeme (4 kişi için): Tutarı 2 kilo gelecek kadar türlü balık 1 baş soğan, 1 sap kereviz, 2 baş havuç, 1 demet maydanoz, 1 diş sarmısak, çok acı bir kırmızı biber, çok olgun 6 domates, zeytinyağında kızartılmış 12 dilim tava ekmeği, yeteri kadar tuz ve karabiber, 1/2 bardak zeytinyağı ![]() Yapımı: Mezit, tekir, barbunya, kaya gibi küçük balıkların pullarını kazıdıktan, yüzgeçlerlerini kesip attıktan sonra bunların içlerini temizlemeli ![]() Mürekkep balığının önce sert olan ağzını kesip atmalı ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün balık ve deniz hayvanlarını bol akar suda iyice yıkadıktan sonra bunları bir delikli kaba koyup bir kenarda süzülmeye bırakmalı ![]() Bîr kuşaneye zeytinyağını koyup ısıtmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Marmara Yemekleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara YemekleriHASEKİ PİLÂVI Kullanılacak malzeme (6 kişi için): Yarka durumunda bir piliç, 50 gram margarin yağı, 75 gram rendelenmiş permasan veya kaşer peyniri, 1 baş soğan, 2 sap kereviz, 2 körpe havuç, 4 olgun domates, 3 bardak tavuk suyu, 2 bardak pirinç, 3 kaşık zeytinyağı ![]() Yapımı: Pilicin tüylerini yolup içini çıkardiktan ve ince tüylerini gidermek için tütsüledikten sonra bol akarsuda yıkamalı ![]() ![]() ![]() ![]() Piliç haşlanınca sudan çıkarıp kemiklerinden ayırarak küçük parçalara bölmeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pilâv pişip de demlenmeye başlayacağı sırada toprak tenceredeki piliç parçalarını salçasıyle birlikte pilâva katmalı ve birlikte harmanlayıp demlenmeye bırakmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Marmara Yemekleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara YemekleriAsma Yaprağında Sardalya MALZEMELER 1 kg ![]() 2 tatli kasigi Tuz 30 adet Asma yapragi 1/4 su bardagi Zeytinyagi 1 tatli kasigi Kara Biber YAPILIŞ TARİFİ Baliklari temizle yikanarak, tuzlanir ve süzgeçte 15 dakika bekletilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Marmara Yemekleri |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara YemekleriTrakya usulü yeşil mercimek Malzemeler 2 su bardağı yeşil mercimek Yarım su bardağı çiçek yağı Yarım su bardağı zeytinyağı 1 büyük baş kuru soğan 2 yemek kaşığı domates salçası 1,5-2 litre su 1 yemek kaşığı tereyağı Malzemenin hepsini çiğden hazırlayarak helmelene kadar pişirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Marmara Yemekleri |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara YemekleriERDEK SALATASI Kullanılacak malzeme: 250 gram tuzlu sardalye balığı, 250 gram iri siyah zeytin, 1 dilim bayat ekmek içi, 100 gram yerfıstığı İçi (isteyenler Antep fıstığı içi de kullanabilirler), 1 limonun suyu, 1/2 bardak zeytinyağı ![]() Yapımı: Balık temizlenir, kılçıkları çıkarıldıktan sonra havanda dövülür ![]() ![]() Karışım macun kıvamına gelince porselen bir kâseye alınır ![]() ![]() ![]() Salata hazır olunca önce bunun az bir kısmıyla kalan zeytinler doldurulur ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Marmara Yemekleri |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara YemekleriCANTIK (Bursa) Malzemeler: Bir çay bardağı süt, bir çay bardağı sıvıyağ, bir çay bardağı su, aldığı kadar un, bir paket maya, bir tutam tuz, bir çay kaşığı şeker, bir tutam pul biber ve karabiber, 250 gram kıyma, bir adet soğan, bir yumurta ![]() Yapılışı: Süt, sıvıyağ, su, un, maya tuz ve şekeri karıştırarak bir hamur yapın ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Marmara Yemekleri |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara YemekleriTAVŞAN CİĞERİ SOTE (ABANT) Kullanılacak malzeme (4 kişilik): 2 tavşanın ciğeri, 1 küçük kutu iç bezelye konservesi (taze bezelye kullanmak isteyenler birbuçuk bardak kadar kullanmalıdırlar), 1 baş soğan, orta irilikte 2 domates, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 1/2 bardak elma sirkesi, 1 çorba kaşığı tatlı hardal, 2 çorba kaşığı margarin yağı, yeteri kadar tuz ve karabiber ![]() Yapımı: Domatesin kabuğunu soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra ufak parçalara doğramalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Marmara Yemekleri |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara YemekleriÇengelköy Salatası (İstanbul) Kullanılacak malzeme: 4 yumurta, 1 çorba kaşığı ezilmiş beyaz peynir, 1 bardak zeytinyağı, 1 limonun suyu, orta irilikte 3 salatalık, 1 demet dereotu, 1 demet maydanoz, 2 domates, 8 adet marul yaprağı, yeteri kadar tuz ![]() Yapılışı: 2 adet yumurta sarısı, zeytinyağı, limon suyu ve yeteri kadar tuzdan yararlanarak bir mayonez hazırlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arzuya göre salatalıkların içlerine doldurulan harca kapari, zeytin ezmesi veya balık ezmesi de katılabilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Marmara Yemekleri |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara YemekleriBEYKOZ PAÇA (İstanbul) Malzeme : 12 bardak su 1/2 baş sarımsak 1 çorba kaşığı zeytinyağı 1/2 çorba kaşığı tuz 12 tane iri paça 12 francala dilimi 80 gr ![]() 25 gr ![]() 30 gr ![]() 5 yumurtanın sarısı 2 limonun suyu 3 bardak paça suyu 1 tatlı kaşığı tuz Yapılışı : Bir tencereye ölçülere göre su, sarımsak, zeytinyağı, tuz ile üstleri kazınmış parmak arasındaki bezleri çıkarılmış, tütsülenmiş ve bolca yıkanmış 12 koyun veya keçi paçası koyarak tencere ateş üzerine oturtulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Marmara Yemekleri |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara YemekleriPeynir Helvası (Çanakkale) 1 kg ![]() 200 gr ![]() 3 adet yumurta sarısı 1 ![]() ![]() 200 gr ![]() Peynir, irmik ve yumurta sarıları bir tencerede karıştırılarak hafif hararetli ateşte eritilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Marmara Yemekleri |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara YemekleriYoğurtlu Kavurma (Çanakkale) 1 kg kuzu kuşbaşı 4 orta boy kuru soğan 2,5 kahve fincanı sıvı yağ 2,5 kahve fincanı yoğurt 1 baş sarımsak Yarım demet maydanoz 8-10 adet sivri biber 1-2 adet domates 1,5 su bardağı sıcak su Tuz Sıvıyağı iyice kızdırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Marmara Yemekleri |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara YemekleriBozüyük (Bilecik) 1,5 kg ![]() 2 adet yumurta 250 gr ![]() 1 çay bardağı sıvıyağ 1 su bardağı süt 1 yemek kaşığı sirke 1 tatlı kaşığı tozşeker 1 tutam tuz 1 kg ![]() 1 su bardağı susam 50 gr ![]() 400 gdr ![]() 6 su bardağı tozşeker (ravak için) 5 su bardağı su(ravak için) Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, süt, sıvıyağ, sirke, tozşeker ve un karıştırılır ve hamur iyice yuğurulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Marmara Yemekleri |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara YemekleriSebzeli Tavuk Çorbası (Kocaeli) 1 tavuk göğüs eti 4 su bardağı tavuk suyu 15 gr tereyağı 1 çorba kaşığı un 1 çarliston biber 1 çuska biber 1 küçük havuç 1 küçük kabak Tuz, karabiber 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Marmara Yemekleri |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara YemekleriPazılı Kuzu Kapama (Kocaeli) 6 parça kemikli kuzu eti 4-5 sap taze soğan 4 pazı yaprağı 2-3 diş sarımsak 45 gr tereyağı 1 su bardağı su Tuz 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|