![]() |
Arap Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arap YemekleriNİŞANLI PARMAĞI (CEZAYİR) (sebaa el aarussa) Kullanılacak malzeme: 350 gram un, 1/2 bardak süt, 150 gram süzme bal, 50 gram toz şekeri, 2 yumurta, 1 tutam tarçın (toz), 1 çimdik tuz, 2+1/2 bardak zeytinyağı (veya başka bir bitkisel yağ) ![]() Yapımı: Yoğurma mermerinin üstüne 300 gram unu eleyerek dökmeli ![]() ![]() ![]() ![]() Hamur, kıvamını bulunca bunu bir bezle örtüp iki saat kadar ılık bir yerde dinlendirmeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beri yanda bir kuşaneye balı koymalı ![]() ![]() ![]() Tavadaki hamurlar nar gibi kızarıp kıtırtı bir duruma gelince bunları kevgirle tavadan çıkarıp soğumuş olan şerbete batırmalı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Arap Yemekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arap YemekleriMİSHUİ (FAS) Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 400 gram orta yağlı sığır kıyması, 3 diş sarmısak, 1 limon, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı tarçın, 5 baş dövülmemiş karanfil, 1 tutam karabiber, yeteri kadar tuz, 6 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 marulun göbek tarafı, 1 salatalık olgun domates ![]() Yapımı: Sarmısağı havanda dövmeli ve kıymaya katmalı ![]() ![]() ![]() Kuvvetli bir odun kömürü ateşinin beş parmak yükseğine ızgarayı oturtmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beri yanda bir kâseye yarım limon suyuyla 4 çorba kaşığı zeytinyağını dökmeli ![]() ![]() Kalan yarım limonu dilimlere doğrayıp marul göbeği yaprağı ve domates dilimleriyle servis tabağını süsledikten sonra servis yapmalı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Arap Yemekleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arap YemekleriKETEHA RALMİ (FAS) Kullanılacak malzeme (6 kişi için): 1 kilo koyun (kürek tarafından veya filetoluktan kesilecek), 125 gram sadeyağ, 150 gram zeytin, 2 baş soğan, 1/2 çay kaşığı zencefil, 1 çimdik safran, birkaç kişniş yaprağı, yeteri kadar tuz, 3 lim garas mallah ![]() Yapımı: Eti eşit irilikte parçalara doğramalı ![]() Düz altlı bir tencerede yağı eritmeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Arap Yemekleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arap YemekleriLİM GARAS MALLAH (FAS) Kullanılacak malzeme: 2 kilo kalın kabuklu limon, 4 kilo çok ince ve küçük bir cins limon (Faslılar buna dokk derler), yeteri kadar tuz ![]() Yapımı: iki cins limonu büyük bir kaba karışık olarak yerleştirmeli ![]() ![]() ![]() Altıncı gün suyu döküp limonları sıralamalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Arap Yemekleri |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arap YemekleriKöfte el hanete (Mısır) Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 300 gram koyun kıyması, 300 gram sığır veya dana kıyması, 1 demet maydanoz, 1 tutam merzengûş otu, 1 tatlı kaşığı dövülmüş kişniş, 1 tutam kırmızı biber, 1 tutam karabiber, orta irilikte 1 baş soğan, 1 yumurta, yeteri kadar tuz, 2 çorba kaşığı zeytinyağı ![]() Yapımı: Soğanı, kabuklarını çıkardıktan sonra rendelemeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son bir defa daha yoğurduktan sonra (isteyenler kıyma makinesinden geçirebilirler) birer lokma olacak ufaklıkta köfteler yapmalı ![]() ![]() ![]() Pişen köfteler kevgirle tavadan alınır, yağları süzüldükten sonra bir servis tabağına konur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Arap Yemekleri |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arap YemekleriELCEZİRE KÖFTESİ (MISIR) Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 300 gram koyun kıyması, 300 gram sığır veya dana kıyması, 1 demet maydanoz, 1 tutam merzengûş otu, 1 tatlı kaşığı dövülmüş kişniş, 1 tutam kırmızı biber, 1 tutam karabiber, orta irilikte 1 baş soğan, 1 yumurta, yeteri kadar tuz, 2 çorba kaşığı zeytinyağı ![]() Yapımı: Soğanı, kabuklarını çıkardıktan sonra rendelemeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son bir defa daha yoğurduktan sonra (isteyenler kıyma makinesinden geçirebilirler) birer lokma olacak ufaklıkta köfteler yapmalı ![]() Kuvvetli, ama alevsiz bir odun kömürünün beş parmak üstüne ızgarayı oturtup iyice kızdırmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı malzemeye bir bardak zeytinyağı katmak suretiyle bu köftenin tavasını da yapmak mümkündür ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Arap Yemekleri |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arap YemekleriISPANAKLI TAVUK (MISIR) (mlokhiya) Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 1200 gramlık bir tavuk, 140 gram sadeyağ, 600 gram ıspanak, 1 baş soğan, 1 havuç, 2 diş sarmısak, 1 kaşık kişniş, yeteri kadar kırmızı ve karabiberle tuz ![]() Yapımı: Tavuğun tüylerini yolup içini temizledikten ve tütsüledikten sonra bol akarsuda iyice yıkamalı ![]() ![]() ![]() Beri yanda ıspanakların köklerini ve kötü yapraklarını ayıkladıktan sonra bol akarsuda iyice yıkamalı ![]() ![]() ![]() Tavuk haşlanınca bunu parçalara ayırmalı ![]() Bir güveçte sadeyağı eritmeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Arap Yemekleri |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arap YemekleriTÜRKMEN İŞİ SALÇALI PİLİÇ (IRAK) Kullanılacak malzeme (4 kişi için) ![]() 1200 garamlık besili bir piliç, küçük 1 kutu ton balığı konservesi, 100 gram zeytinyağına yatırılmış mantar, 50 gram siraaae yatırılmış küçük soğan (turşu), 2 hıyar turşusu, 2 dolmalık biber turşusu (biri yeşil, diğeri kırmızı), 1 çorba kaşığı kapari, 1 demet maydanoz, 1 körpe havuç, 1 sap kereviz, 1 baş taze soğan, 1 limon, 1 bardak zeytinyağı, yeteri kadar tuz ve karabiber ![]() Yapımı: Pilicin tüylerini yolduktan, içini temizledikten, ince kıllarını gidermek için tütsüledikten sonra bol akarsuda iyice yıkamalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Piliç pişince bunu içinde kaynadığı sudan çıkarmalı ve soğumadan derisini yüzmeli ![]() ![]() Derisiz kalan tavuğu dörde böldükten sonra bu parçalara servis tabağına yerleştirmeli ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Arap Yemekleri |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arap YemekleriArap köftesi Malzemeler 200 gr Yağsız Dana kıyma 2 Su bardağı köftelik İnce Bulgur 1 Orta boy Kuru Soğan 1 Çorba Kaşığı Biber Salçası 1 Çorba Kaşığı Domates Salçası 1 Yumurta 1 bardak su Kızartmak için sıvı yağ 2,5 bardak çırpılmış yoğurt 5 diş dövülmüş Sarımsak 100 gr Tereyağı 1 demet Maydanoz Tuz, karabiber, kırmızı pul biber ![]() Bulguru bir tepsiye alınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Arap Yemekleri |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arap YemekleriHarira çorbası 500 Gr ![]() 1 Çay Kaşığı Zerdeçal Yarım Çay Kaşığı Karabiber 1 Tatlı Kaşığı Tarçın, Yarım Çay Kaşığı Zencefil, Yarım Çay Kaşığı Toz Kırmızıbiber 2 Çorba Kaşığı Tereyağı, Yarım Su Bardağı Kereviz Sapı (Doğranmış) 1 Soğan (Doğranmış) 1 Kırmızı Soğan (Doğranmış) Birkaç Dal Taze Kişniş 2-3 Domates (Doğranmış) 7 Su Bardağı Su, Su Bardağı Yeşil Mercimek 450 Gr ![]() 150 Gr ![]() 2 Yumurta Çırpılmış 1 Limonun Suyu ![]() Eti, zerdeçalı, karabiberi, tarçını, zencefili, Arnavut biberini, tereyağını, soğanı ve kişnişi büyük bir tencereye koyup kısık ateşte 5 dk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Arap Yemekleri |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arap YemekleriKabak Kızartması (IRAK) Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 750 gram sakız kabağı, 1 yumurta, 1 dal biberiye, 1 tutam fesleğen, 1 kahve fincanı kıyılmış maydanoz, yeteri kadar un, süt, tuz ve zeytinyağı ![]() Yapımı: Kabakların dışını kazıdıktan, sapını kestikten sonra bunları isteğe göre yuvarlak veya uzun dilimler halinde doğramalı ![]() Beri yanda kıyılmış maydanozla fesleğeni bir kâseye koymalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Arap Yemekleri |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arap YemekleriBAĞDAT TATLISI Kullanılacak malzeme: 1 kilo kuru kayısı, 4 bardak toz şekeri, 3/4 bardak dövülmüş badem içi, 3/4 bardak antepfıstığı, 3 yumurtanın akı, 1 lüle kaymak, 1/2 limon suyu, 1 çimdik tuz ![]() Yapımı; Kuru kayısıların çekirdeklerini çıkardıktan sonra bunları bol suda yıkayıp tozlarını gidermeli Dövülmüş antepfıstığını, 3/4 bardak toz şekerini ve dövülmüş badem içini iyice karıştırmalı ![]() Beri yanda 3 1/4 bardak toz şekerini yarım limonun suyuyla birlikte ateşte kaynayan üç barc'ak suyun içine atmalı Şeker eriyinceye kadar şerbeti tahta bir kasıkla karıştırmalı ![]() ![]() ![]() Dövülmüş karışımdan serpereK bunların üstünü örttükten sonra bir sıra daha şerbetli kayısıdan döşemeli ![]() ![]() Böylece beş - altı sıra şerbetli kayısı ve dövülmüş karışımdan serpmeli ![]() ![]() 3 yumurtanın akını 1 çimdik tuzla çırparak kar köpüğü durumuna getirmeli Sonra bu kar köpüğünü kaymağın üstüne ve kayısı tatlısının yan taraflarına sıvarcasına yaymalı ![]() Pyrex kabı hemen orta ısılı fırına sokuo yumurta akları kızarıncaya kadar orada tutmalı ![]() Tatlının üstü nar gibi kızarınca pyrex kabı fırından çıkarmalı, bir kenarda soğutmalı ve soğuk olarak servis yapmalı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Arap Yemekleri |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arap YemekleriBAĞDAT GÜLÜ Kullanılacak malzeme: 1/2 kilo Bağdat hurması, 1 kahve fincanı dövülmüş badem içi, 1 kahve fincanı dövülmüş fındık içi veya antepfıstığı, 1 kahve fincanı toz şekeri ![]() Şerbeti için: 1 bardak toz şekeri, 2 bardak su, 1/2 limonun suyu ![]() Kızartması İçin: 1 bardak zeytinyağı, 1 yumurta, 1 kahve fincanı kurutulmuş ekmek tozu ![]() Yapımı: Bağdat hurmalarını bir kuşaneye koymalı ![]() ![]() ![]() Beri yanda dövülmüş fındık içini veya antepfıstığını, badem içini ve bir fincan toz şekerini bir havanın içine koymalı ![]() ![]() Hurmalar soğuyunca bunları kevgirle tencereden çıkarmalı ve zedelemeden çekirdekleriyle düğmelerini teker teker çıkarıp atmalı ![]() Hurmaların içlerini badem - fındık - şeker karışımıyle iyice doldurmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şerbet, kıvamını bulunca ateşten indirip bir kenarda soğutmalı ![]() ![]() ![]() Kızarmış hurmaları kevgirle tavadan alınca bunları soğumuş şerbete atmalı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Arap Yemekleri |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arap YemekleriBULGUR PİLÂVI (SUİDİ ARABİSTAN) Kullanılacak malzeme (5 kişi için): 2+1/2 bardak bulgur, 1 bardak sadeyağ, 1 bardak et suyu veya sade su, 5 baş soğan, 3 iri domates, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber, 2 çorba kaşığı kadar tuz ![]() Yapımı: Bulgurların taşlarını ayıkladıktan sonra bol suda iyice yıkayıp süzmeli Sonra bir peçeteye koyarak sıkmalı ve bir kenara bırakmalı ![]() Bir tencereye sadeyağ koymalı ve hafifçe kızdırmalv Yağ kızmaya başlayınca önceden ince ince doğranmış soğanları bulgurla birlikte katmalı ve orta ısılı ateşte karıştırarak 25 dakika kadar kavurmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bulgur demlendikten sonra kevgirle harmanlamalı ve servis tabağına boşaltmalı hemen servis yapmalı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Arap Yemekleri |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arap YemekleriOSBAM (MISIR) Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 600 - 700 gram kuzu sakatatı (akciğer, karaciğer, dalak, yürek), 1+1/2 metre kadar kuzu barsağı, 1 tatlı kaşığı kimyon, 2 tatlı kaşığı korkop veya zerdeçal, yeteri kadar zeytinyağı ve tuz, 1 çay kaşığı karabiber ![]() Yapımı: Kuzu barsağını bir eldivenin parmaklarını ters çevirir gibi ters çevirerek birçok defa bol akarsuda iyice yıkamalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyükçe bir tavaya bol zeytinyağı koyup, kızdırmalı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|