![]() |
İspanyol Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanyol YemekleriHİNDİ DOLMASI (İSPANYA) Kullanılacak malzeme (6 kişi için): 2+1/2 kiloluk bir hindi, 1/2 kilo çok yağlı koyun kıyması, 250 gram sığır kıyması, 1 çorba kaşığı sadeyağ, 25 gram kuşüzümü, 25 gram çam fıstığı, 1 dilim bayat ekmek, ekmek dilimini ıslatmaya yetecek kadar süt, 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı tarçın, hindiyi sarmaya yetecek kadar kuzu gömleği, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, yeteri kadar tuz ve karabiber ![]() Yapımı: Hindinin tüylerini yolmalı, içini boşaltmalı ve tütsüledikten sonra bol akarsuda iyice yıkamalı ![]() ![]() ![]() ![]() Bu harcı hindiye doldurduktan sonra hindinin gerisiyle boğazını beyaz bir iplikle iyice dikmeli ![]() ![]() ![]() ![]() Yeteri kadar tuz ve karabiber serptikten sonra kabı fırına sürmeli ![]() ![]() Sonra fırından alıp sıcak sıcak sofraya çıkarmalı ve servis yapmalı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İspanyol Yemekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanyol YemekleriİSPANYOL USULÜ PİLİÇ GÜVEÇTE Kullanılacak malzeme (4 kişi için): Her biri 700 gramlık 2 piliç, 1 kilo domates, 100 gram kuyruk yağı (isteyenler iç yağı da kullanabilirler), 1/2 kilo taze patates, 1 baş soğan, 2 diş sarmısak, 1 defne yaprağı, 2-3 nane yaprağı, 1 dolmalık kırmızı biber, 2 çorba kaşığı susam yağı veya mısırözü yağı, yeteri kadar tuz ve karabiber ![]() Yapımı: Piliçlerin tüylerini yolmalı, içlerini ayıkladıktan ve ince tüylerini tütsüleyerek giderdikten sonra bol akarsuda iyice yıkamalı ![]() ![]() Bir güvece iki çorba kaşığı susam veya mısırözü yağı koyup kızdırmalı ![]() ![]() ![]() Piliçler kızarınca bunları kevgirle süzerek çıkarıp sıcak bir yerde tutmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beri yanda domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra bunları iri parçalara doğramalı ![]() ![]() Güveçtekiler kavrulunca domatesle biber parçalarını katmalı ![]() ![]() ![]() Patatesleri bir başka kapta tuzlu kaynar suda haşlamalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İspanyol Yemekleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanyol YemekleriENDÜLÜS USULÜ SALÇALI SARDALYE Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 750 gram sardalye balığı, 20 gram çam fıstığı, 20 gram kuşüzümü, 25 gram çekirdeksiz İzmir üzümü, 2 baş soğan, 1 demet maydanoz, 1 çay kaşığı şeker, yeteri kadar un, 2 çorba kaşığı halis üzüm sirkesi, yeteri kadar zeytinyağı ve tuz ![]() Yapımı: Kuş üzümüyle İzmir üzümünü ılık suya koyup yumuşatmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kızaran balıkları süzerek çıkarıp bir kenara koymalı ![]() Beri yanda bir tavaya birkaç kaşık zeytinyağı koymalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İspanyol Yemekleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanyol YemekleriENDÜLÜS USULÜ ETLİ DOMATES DOLMASI Kullanılacak malzeme (6 kişi için): Aynı irilikte olgun ve sert (salatalık) 6 domates, 250 gram yağlı koyun kıyması, 100 gram çoban sucuğu, 2 yumurta, yeteri kadar kurutulmuş ekmek tozu, 2 dilim bayat ekmek, yeteri kadar süt, 1 demet maydanoz, 1 baş ufak soğan, 1 diş sarımsak, yeteri kadar zeytinyağı ve et suyu, 1 tutam karabiber yeteri kadar tuz ![]() Yapımı: Soğanla sarmısağı rendelemeli ![]() ![]() ![]() ![]() Bir tavaya üç çorba kaşığı zeytinyağıyla rendelenmiş soğan ve sarımsağı koymalı Karıştırarak bunları kavurmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Domateslerin üstünü vakit vakit pyrex tabakta biriken salçayla veya sıcak et suyuyla ıslatarak dolmayı 25 dakika kadar fırında tutmalı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İspanyol Yemekleri |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanyol YemekleriSANORİYA Kullanılacak malzeme: Çok olgun 1/2 kilo şeftali, 1 litre maden suyu, 100 gram toz şekeri, sulu ve iri 1 portakal, sulu ve iri 1 limon, 1 tutam dövülmüş tarçın, 1/10 litre ılık su ![]() Yapımı: Şeftalilerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra bunları ufak ufak doğramalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İspanyol Yemekleri |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanyol YemekleriŞEFTALİ ŞERBETİ MADRİD USULÜ Kullanılacak malzeme: 250 gram şeftali marmelâtı, 1 limonun suyu, 1 limonun beyazı çıkarılmış kabuğu, 1/2 litre su ![]() Yapımı: Şeftali marmelâtını ince delikli bir süzgeçten geçirerek pyrex bir kâseye boşaltmalı, Buna limon kabuğuyla suyu kattıktan sonra kabı kuvvetli bir ateşe koyup birkaç defa karıştırmalı ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İspanyol Yemekleri |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanyol YemekleriCEBELİTARIK ŞERBETİ Kullanılacak malzeme: 300 gram kırmızı frenk üzümü, 300 gram ahududu, 2 limon, 200 gram toz şekeri, 2 litre su ![]() Yapımı: Frenk üzümüyle ahududuyu ezmeli, buna limonların suyunu katmalı ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İspanyol Yemekleri |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanyol YemekleriCEVİZLİ ENDÜLÜS TATLISI Kullanılacak malzeme: 300 gram un, 250 gram bal, 1 limon kabuğu 1 tatlı kaşığı anason tohumu, 1 bardak dövülmüş ceviz içi veya fındık içi, yeteri kadar zeytinyağı, 1 çorba kaşığı toz tarçın ![]() Yapımı: Kuvvetli bir ateşin üstüne oturtulmuş bir tavaya 1/10 litre zeytinyağıyle limonun kabuğunu koymalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dövülmüş ceviz içini tarçınla iyice harmanladıktan sonra bu karışımdan birer tutam alarak hamur parçalarının tam ortasına yerleştirmeli ![]() ![]() ![]() ![]() Yarım bardak suyla birlikte çok hafif bir ateşte ısıtılan balık bir-iki dakika kaynattıktan sonra cevizlerin üstüne boşaltmalı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İspanyol Yemekleri |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanyol Yemekleriİspanyol Sosu (6 Su Bardağı) Malzemeler 125 gr (1/2 Su Bardağından Biraz Fazla) Rafine Yağ 1 Orta Boy Soğan (Dilimlenmiş) 60 gr Yağsız Dana Eti (İnce Doğranmış) 60 gr Yağsız Jambon (İnce Doğranmış) 4 Sap Maydanoz (Doğranmış) 90 gr (3/4 Su Bardağı) Un 2500 gr (15 Su Bardağı) Et Suyu 2 Çorba Kaşığı Mantar (Doğranmış) 2 Karanfil 2 Defne Yaprağı 1 Çay Kaşığı Tuz 1 Çay Kaşığı Karabiber Yemeğin Tarifi İspanyol sosunu, pirzola, sebze, av eti ve yumurtayla servis edebilirsiniz ![]() Rafine yağı orta ateşte kalın bir tencerede eritip içine soğan, havuç, dana eti, jambon ve maydanozu ekleyiniz ![]() ![]() ![]() Yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak et suyunu ekleyip, sosu orta ateşte kaynatınız ![]() ![]() Ateşin altını iyice kısıp karanfil, defne yaprağı, tuz ve biberi ekleyerek 1 saat, arasıra karıştırarak demlendiriniz ![]() ![]() Sosu, dibine birkaç tülbent yerleştirilmiş süzgeçten geçirip bir kaseye akıtınız ![]() ![]() Tencereyi çalkalayarak, sosu tekrar içine koyup, ağır ateşte pişiriniz ![]() ![]() Sosu tadarak gerekirse biraz daha tuz ve biber ekleyiniz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İspanyol Yemekleri |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanyol YemekleriKASTİLYA ÇORBASI Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 4 yumurta, 3 diş sarmısak, 6 dolmalık biber (bunların üçü yeşil, üçü kırmızı olmalıdır), 250 gramlık bir francala, 1 çorba kaşığı zerdeçal, 1+1/2 bardak et suyu (tavuk suyu da olabilir), 1 fincan mısır unu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, yeteri kadar tuz ve karabiber, 1 bardak rendelenmiş kaşer peyniri ![]() Yapımı: Francalayı önce dilim dilim sonra da kuşbaşı iriliğinde parçalara doğramalı ve bunları kızgın bir fırına koyup peksimet gibi kızartmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 çorba kaşığı zeytinyağını bir güvece boşaltmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çorbayı yarım saat kadar orta ısılı ateşte pişirmeli ![]() ![]() Güveci ateşten indirdikten sonra yumurtaları içine kırmalı rendelenmiş kaşer peynirini, tuzunu ve biberini serptikten sonra güvecin ağzını kapamalı ve çorbayı 5-6 dakika kadar dinlendirmeli ![]() ![]() Hakiki Kastiyle çorbasında et suyu yerine sade su konmakta, ekmek dilimleriyse ufak parçalara doğranmadan dilim dilim fırınlanmakta ve böyle dilim halinde güvece atılmaktadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İspanyol Yemekleri |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanyol YemekleriMÜREKKEP BALIĞI DOLMASI (İSPANYA) (Jibias rellenas) Kullanılacak malzeme 4 kişi için): 1 kilo mürekkep balığı, 30 gram çam fıstığı, 1 yumurta, 1 baş soğan, 75 gram jambon, 1/2 demet maydanoz, 1 dilim bayat ekmek, yeteri kadar süt, yeteri kadar un, yeteri kadar tuz ve karabiber, 2 bardak zeytinyağı ![]() Yapımı: Ekmek dilimini kabuksuz olarak sütte ıslatın, sıkıp sütün fazlasını akıttıktan sonra ekmeği iyice ufalayın ![]() ![]() ![]() Bol akarsuda mürekkep balığını veya balıklarını iyice yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak tenceredekiler ılıyınca önce ufaladığınız ekmeği serpin ![]() ![]() Mürekkep balıklarını iyice süzüp bir bezle kuruladıktan sonra hazırladığınız içi, tahta bir kaşıkla doldurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İspanyol Yemekleri |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanyol YemekleriİSPANYOL HALKASI (churros) Kullanılacak malzeme: 1/2 kilo un, 50 gram tereyağı, 1/2 litre su, 1 çay kaşığı tuz, 1+1/2 bardak zeytinyağı ![]() Yapımı: Tuzla yağı ve suyu porselen bir tencereye koyup kaynatmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İspanyol Yemekleri |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanyol YemekleriVALANSYA SALATASI Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 200 gram pirinç, 4 olgun ve sert domates, 2 yeşil dolmalık biber, 1 kaşık hardal, yeteri kadar zeytinyağı, üzüm sirkesi, tuz ve karabiber ![]() Yapımı: Pirincin darısını ve taşlarını ayıkladıktan sonra tuzlu kaynar tuzlu suya atmalı ve pişinceye kadar haşlamalı ![]() ![]() ![]() Bu arada dolmalık biberin kabuklarını kömür ateşinde kavurmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İspanyol Yemekleri |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanyol YemekleriMAYORKA USULÜ SARMISAK ÇORBASI Kullanılacak malzeme (4 kişi için): Çok küçük boyda 1 lahana, 5 diş sarmısak, 3 baş soğan, 2 olgun domates, 1 demet maydanoz, 4/5 bardak zeytinyağı, 10 dilim çavdar ekmeği, 2 çay kaşığı kırmızı biber, bir tutam tuz ![]() Yapımı: Lahananın dışındaki sert kabukları ayıklandıktan sonra kalanını kıyarcasına ince doğrayın ![]() Zeytinyağını bir tencereye koyarak ateşe oturtun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beri yanda sarımsakları soyduktan sonra küçük bir kabın içinde iki fincan suyla pişirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İspanyol Yemekleri |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanyol YemekleriENDÜLÜS USULÜ BALIK KIZARTMASI Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 6 tekir balığı, 1/2 kilo sardalye balığı, 600 gram olgun domates, 25 gram margarin yağı, 1 bas soğan, 1 demet maydanoz, 1 diş sarımsak, 1 havuç, 1 sap kereviz, 1 limon, 2 yumurta, 3 kasık un, 1+1/2 bardak zeytinyağı, yeteri kadar tuz ve karabiber ![]() Yapımı: Balıkların pullarını kazıdıktan, solungaçlarını çıkardıktan ve yüzgeçlerini kesip attıktan sonra karınlarını yarıp içlerinl çıkarın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beri yanda porselen bir kâse içinde yumurtaları hafifçe çırpın ![]() ![]() ![]() Yağ kızdıktan sonra balıkları teker teker önce una, sonra yumurtaya bulayarak içine atıp kızartın ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|