![]() |
Rus Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rus YemekleriStragonof Usulü Sığır Eti Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 1/2 kilo bonfilelik sığır eti, 3 çorba kaşığı tereyağı, 1 baş soğan, 1/2 kahve fincanı un, 2/3 çorba kaşığı domates salçası, 1/2 çorba kaşığı hardal, 1 kahve kaşığı karabiber, 1 bardak çiğ ekşi krema, 3 damla limon suyu, yeteri kadar tuz ![]() Yapımı: Bir kuşaneye tereyağını ve ince ince doğranmış soğanı koyup kabı kuvvetli bir ateşe oturtmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Rus Yemekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rus YemekleriBorsch (Bors) Çorbasi MALZEMELER 3 lt et suyu(12 bardak) 500 gr haslanmis sigir eti 100 gr tereyagi veya margarin 2 adet pancar 1 küçük kereviz 1 küçük havuç ¼ küçük bir lahana 2 orta boy sogan 2 yemek kasigi domates salçasi veya (3 orta boy) domates 4-5 sap maydanoz 1 adet defne yapragi 1 adet kirmizi biber 3 dis sarmisak 1 tatli kasigi seker 1 yemek kasigi sirke 1 yemek kasigi un 1 yemek kasigi tuz YAPILIŞ TARİFİ 1-Pancari kibrit biçiminde dograyin ![]() 2-Soganlari 2 mm kalinliginda yarim ay seklinde, kereviz ve havuçu da kibrit biçiminde ve boyunda dograyin ![]() 3-Lahanayi kaynar tuzlu suda 3-4 dakika haslayin ![]() ![]() 4-Büyük bir tencerede soganla yagi hafifçe kavurun ![]() ![]() ![]() 5-üç litre et suyu, haslanmis ve dogranmis sigir eti, demet halinde baglanmis maydanoz, defne yapragi, kirmizibiber, dogranmis lahana ve tuz katip 30 dakika pisirin ![]() 6-Defne yapragini, maydanoz demetini içinden çikartin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Rus Yemekleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rus YemekleriRUS USULÜ TAVUK 200 gr kereviz (1 büyük) 200 gr Sarı patates (2 orta) 200 gr iç bezelye 200 gr pancar (3 orta) 100 gr hıyar turşusu 50 gr kapari 4 bardak su 1 orta büyüklükte tavuk mayonez 12 bardak su tuz 1 küçük havuç 1 adet soğan 1 bardak mayonez 2 adet jölatin yaprağı 200 gr ![]() 3 hazırlop yumurta Jöle yapmak için: 3 bardak tavuğun haşlandığı su 3 adet yumurta akı 6 adet jölatin yaprağı 1) Bir tencereye, tüyleri yolunmuş, içi temizlenmiş, tütsülenmiş ve iyice yıkanmış 1 orta büyüklükte tavuk, 12 bardak su, 1 havuç ve 1 küçük soğan ile 1 miktar da tuz koyarak, tavuk iyice pişmiş bir hal alıncaya kadar, bunu ortadan daha az hararetteki ateşte haşlamalıdır ![]() 2) Tavuk pişince tencereden alarak, evvelâ ortasından ikiye, sonra da kol, göğüs ve bud olmak üzere parçalara ayırdıktan sonra tavuğu parçalamadan gayet itinalı bir surette göğüs ve sair kemikleri çıkarmalı, sonra da bu tavuk parçalarını teker teker alarak bunları 2 adet jölatin yaprağı katılmış mayoneze batırmak suretile bütün bu tavuk parçalarını mayoneze bulayarak tavuk etlerini görünmez hale getirmeli, sonra da mayonezlenmiş bu tavuk parçalarını içi hafifçe zeytinyağlanmış bir tepsiye döşeyerek iyice donmaya bırakmalıdır ![]() 3) Bunu müteakip Rus salatası yaparak bunu bir yuvarlak süslü kalıba sıkıca ve ağzı hizasında yerleştirmeli, sonra da kalıbın üstüne, bir buçuk misli büyük bir tabak oturtarak altüts etmek suretile salatayı süslü bir şekilde tabağa almalı, tabaktaki salatanın tam ortasına da, kabukları soyulmuş ve uzunluklarına doğru ortalarından ikiye kesilmiş 2 adet hazırlop yumurtayı papatya şeklinde oturttuktan sonra tabağın etrafına da, mayonezlenmiş ve donmaya bırakmış olduğumuz tavuk parçalarını muntazam fasılalarla yerleştirmeli ve tabağın etrafındaki mayonezli tavuğun üstüne de, tavuğun haşlandığı 3 bardak sudan hazırlanmış ve iyice dondurulduktan sonra kıyılmış tavuk jölesi serpmeli ve Rus tavuğunu servis yapmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Rus Yemekleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rus YemekleriBARBUNYA BALIĞI (SİBİRYA) 750 gr orta büyüklükte barbunya (6 adet) 30 gr tereyağı 1 kahve kaşığı kekik 1 miktar biber 300 gr su (1 ![]() tuz 15 gr soğan (1 çok küçük baş) 1 maydanoz kökü 20 gr tereyağ (1 çorba kaşığı) 1) Kenarlı ve yayvanca bir tepsiye hepsi ayni boyda olmak üzere pulları kazınmış, iç ve galsemeleri temizlenmiş, 6 orta büyüklükteki barbunya balığını yerleştirdikten sonra, üstlerine 2 bardak su (suyun balıkların üstlerini kaplaması gerekir), 1 maydanoz kökü, 1 kahve kaşığı kekik, 1 miktar karabiber ile 1 miktar da tuz ilâve etmeli sonra da tepsiyi orta hararetteki ateşe oturtarak, su ancak kaynar bir hal aldıktan sonra kabın üstüne bîr kapak kapatmalı ve ateşi iyice kısarak balıkları kaynatmadan, gayet küçük ateşte ancak on dakika demlendirircesine pişirmelidir (suyu fıkırdatmadan balıkları pişirmelidir, aksi takdirde balıkların derileri yırtılacağı gibi dağılmalarına da sebebiyet verilmiş olunur ![]() 2) On dakika sonra, balıkları bir delikli kepçe ile gayet iyi süzülmüş olarak ve itinalı bir surette tepsiden çıkararak, uzunca bir tabağa muntazam bir şekilde yerleştirmeli ve iyice soğumaya bırakmalıdır ![]() 3) Bunu müteakip, küçük bir kap veya kuşaneye 1 silme çorba kaşığı tereyağ ile 4 köşemsi küçük kesilmiş 1 çok küçük baş soğan koyarak, soğanları az pembemsi bir renk alıncıya kadar kavurmalı, sonra da kavrulmuş bu soğanlara, balıkları içinde pişirmış olduğumuz suyu ilâve ederek, bu su yarı oluncıya kadar kapaksız kaynamağa bırakmalı, sonra da azalmış bu salçaya fındık büyüklüğünde parçalara koparılmış 1 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Rus Yemekleri |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rus YemekleriRUS USULÜ POŞE 6 adet yumurta 3/4 bardak mayonez 6 bardak su 1/4 kahve fincanı sirke 1,5 çorba kaşığı sirke Kıyılmış dil veya janbon 1 çorba kaşığı tuz 1) Kenarlı bir tepsi veya benzeri gibi yayvanca bir kaba, 6 bardak su, 1 ![]() ![]() 2) Tabağa döşenmiş yumurtalar iyice soğuyunca: üstlerine 1/4 kahve fincanı sirke ilâve etmek suretile hafifçe sulandırılmış mayonez dökmeli, mayonezin üstüne de, kıyilırcasına ince doğranmış 75 gram füme dil veya janbon serptikten sonra yumurtayı servis yapmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Rus Yemekleri |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rus YemekleriRUS DOMATESİ 1000 gr ![]() 1 kahve kaşığı karabiber 2Û0 gr ![]() tuz 50 gr ![]() 3/4 bardak mayonez 50 gr ![]() hazırlop yumurta 75 gr ![]() 1 demet yeşil salata 1/2 demet maydanoz 1) Muntazam yuvarlaklıkta ve hepsi aşağı yukarı aynı büyüklükte olmak üzere 6 büyükçe domatesin sap taraflarının yarım parmak altlarından bir kapak kesdikten sonra domatesleri yırtmadan içlerini küçük bir kaşıkla oymak suretile çıkarmalı ve bir tarafa bırakmalıdır ![]() 2) Diğer taraftan da bir kaba, 3 adet orta büyüklükte pancar ile, üstlerini iyice kaplayabilecek kadar su doldurduktan sonra pancarlar yumuşak bir hal alıncaya kadar haşlamak, sonra da haşlanmış bu pancarları sudan alarak kabuklarını soyduktan sonra bunları bezelye büyüklüğünde muntazam ve dört köşe parçalara kesmeli ve bir tabağa almalıdır ![]() 3) Sonra, küçük kesmiş olduğumuz bu parçalara, yine her ikisi de ayni boyda küçük kesilmiş 50 gram pikles, yani karışık turşu ile çekirdekleri çıkarılmış 50 gram siyah zeytin, yıkanarak tuzu çıkarılmış, ortalarının kalın kılçığı temizlenmiş ve yine küçük parçalara doğranmış 6 adet ançuez balığı, kıyılırcasma ince kesilmiş 1/2 demet maydanoz, 1 kahve kaşığı karabiber ve bir miktar tuz ile 3/4 bardak mayonezin yalnız yarısını ilave ederek hepsini iyice birbirlerile karıştırmak, sonra da bunları, içlerini oymuş olduğumuz domateslere müsavi bir surette doldurmalıdır ![]() 4) Domateslerin içlerinin doldurulması sona erince, kalan mayonezi bir sıkma torbasına koyarak, içlerini doldurmuş olduğumuz domateslerin üstlerine helezoni bir şekilde mayonez sıkmak suretile üzerlerini kapamalı, mayonezin üstüne de çekirdekleri çıkarılmış yarımşar zeytin oturttuktan sonra bunları muntazam fasılalarla tabağa sıralamalı ve domateslerin aralarına da, uzunluklarına doğru ortalarından ikiye kesilmiş yarımşar yumurta yerleştirdikten sonra domateslerin etrafına da, yıkanmış, kurulanmış ve tütün kıyar gibi ince kıyılmış yeşil salata ile çevirmek suretile tabağı süslemeli ve servis yapmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Rus Yemekleri |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rus YemekleriRUS USULÜ TARAMA 200 gram tarama 1 küçük baş soğan 170 gram zeytinyağı (3/4 bardak) 2 kanve kaşığı kırmızı acı biber 3/4 kahve fincanı limon suyu 1) Bir büyükçe kâseye 200 gram tarama koyduktan sonra, üstünü iyice kaplayabilecek kadar soğuk su ilâve etmeli ve yarım saat kadar bir tarafa bırakmalıdır ![]() 2) Yarım saat sonra, taramanın, içinde yattığı suyu iyice süzmek suretile döktükten sonra buna 3/4 bardak zeytinyağını damla damla denebilecek kadar az akıtmalı ve bir taraftan da tahta kaşıkla ezercesine karıştırmak suretile, bütün yağı aşağı yukarı on beş, yirmi dakika arasında taramaya yedirmelidir ![]() 3) Taramaya yağ yedirilmesi sona erince: buna, gayet ince kıyılmış 1 küçük baş soğan, 2 kah; kaşığı acı kırmızı biber ile, azar azar olmak üzere 3/4 kah ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Rus Yemekleri |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rus YemekleriRUS SALATASI MALZEMELER: -2 yumurta sarısı -1,5 su bardağı zeytinyağı -1- 2 limon suyu -1 kahve kaşığı toz hardal -2- 3 patates (haşlanmış) -1- 2 havuç (haşlanmış) -Yarım bardak iç bezelye (konserve) -10- 12 küçük salatalık turşusu (kornişon) -3- 4 dilim macar salamı, tuz YAPILIŞI: 1- Porselen veya cam bir kaseye yumurta sarıları konur ![]() ![]() 2- Daha sonra zeytinyağ iplik gibi akıtılarak karıştırılmaya devam edilir ![]() ![]() 3- Zeytinyağ bitince tuz, hardal, limon suyu ilave edilir ![]() 4- Havuç, patates, turşu, salam küçük doğranır (tavla zarı büyüklüğünde) ![]() 5- Bunlara bezelye katılır ![]() ![]() 6- Mayonezden 2- 3 kaşık ayrılır (üzerini süsleme için) ![]() ![]() 7- Salata tabağına alınıp, ayrılan mayonez ve sebzelerle süslenir ![]() Not:Mayonez bozulursa şöyle düzeltilir ![]() 1) Ayrı bir kaseye bir yumurta sarısı konur ![]() damla zeytinyağ ile arada bozulan mayonez konarak karıştırılır ![]() 2) 1 tatlı kaşığı nişasta, bir fincan su ile pişirilip pele yapılır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Rus Yemekleri |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rus YemekleriTonlu Rus Salatası Kullanılacak malzeme (6 kişilik): 1 kutu ton balığı (500 gr), 3 havuç, 2 patates, 200 gr iç bezelye, 2 sap kereviz, 1 defne yaprağı, 2 limon, 50 gr kornişon, 50 gr soğan turşusu, 50 gr siyah zeytin, 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı hardal, 2 su bardağı zeytinyağı, yeteri kadar tuz ve karabiber ![]() Yapılışı: İçine bir bardak suyla birlikte yarım limonun suyu, bir defneyaprağı, üzeri kazınmış bir havuç, bir sap kereviz, birkaç karabiber tanesi koyarak tencereyi ateşe oturtulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Rus Yemekleri |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rus YemekleriPelmeni Malzemeler: Hamur: 1 yumurta un su tuz İç: kıyma soğan, ufak-ufak doğranmış tuz karabiber Yapılışı: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() 5 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Rus Yemekleri |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rus YemekleriBORÇ ÇORBASI MALZEMELER: -10 bardak et suyu -2 kaşık yağ -2 soğan -2 patates -1 küçük kereviz -2 küçük pancar -1 küçük havuç -5- 6 yaprak lahana -2 kaşık konserve domates salçası -2 diş sarımsak -1 çay kaşığı limon tuzu -1 çay kaşığı şeker -Tuz YAPILIŞI: l-Sebzeler yıkanır, soyulur ![]() ![]() 2- Çorba tenceresinde rendelenmiş soğan yağ ile pembeleştirilir ![]() ![]() 3- Hazırlanan sebzelerin hepsi konur ![]() ![]() ![]() ![]() Esenlikler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Rus Yemekleri |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rus YemekleriRUS BÖREĞİ MALZEMELER: -1 su bardağı süt, 1 su bardağı su -2 tatlı kaşığı yaş maya -1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker -Yarım küçük paket margarin (65 gr ![]() -Aldığı kadar un -Kızartma için iki su bardağı ayçiçek veya zeytinyağ İÇ İÇİN: -250 gr ![]() -Yarım demet maydanoz -Tuz ve karabiber YAPILIŞI: 1- Şeker ile maya sütle eritilir ![]() 2- Buna su, tuz, erimiş margarin konup karıştırılır ![]() 3- Aldığı kadar un ile yumuşak bir hamur yapılır ![]() ![]() 4- Yumurtadan küçük parçalara ayrılır ![]() ![]() ![]() 5- Kızgın yağda kızartılıp kağıt üzerine çıkarılır ![]() Not: Kıymalı iç şöyle hazırlanır: Küçük doğranmış soğan, kıyma çok az yağ ile kavrulur ![]() ![]() ![]() Esenlikler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Rus Yemekleri |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rus YemekleriKiev Usulü Tavuk MALZEMELER 8 adet tavuk gögsü ( derisi ve kemikleri çikarilip hafifçe yassiltilmis) 1/ 2 bardak tereyagi 1 yemek kasigi kiyilmis maydanoz 1 adet dövülmüs karanfil 1 yemek kasigi kiyilmis sarmisak Biraz tuz ve karabiber 1/ 2 bardak un 2 yumurta ( çirpilmis) Galeta unu YAPILIŞ TARİFİ Tavuk gögüslerini yagli kagit arasinda döverek inceltin ![]() Tereyagini bir kasede karistirarak yumusatin ![]() sarmisak, tuz ve karabiber katin ve sekiz esit kisma bölün ![]() Tavuk gögüslerinin içine resimde görüldügü gibi bu içten koyup rulo biçiminde sarin; buzdolabinda bekletin ![]() Tavuk sarmalarini önce una sonra yumurtaya sonra da galeta ununa bulayin ![]() sokarak ya da kizartma tavasinda kizartin ![]() üzerine çikartin ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Rus Yemekleri |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rus YemekleriTAVUK PIRZOLASI KIEV MALZEMELER 2 kişilik 1 adet yarka piliç (yaklaşık 1200 gr) 250 gr tereyağı 1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz 1 çay kaşığı limon suyu 3 bütün yumurta ½ su bardağı un 1 su bardağı galeta unu tuz bir tutam karabiber 2 dilim bir parmak kalınlığında muska biçiminde kesilmiş içi oyulmuş taze kızarmış ekmek kızartmak için sıvı yağ HAZIRLANIŞI Tereyağını küçük bir kaba koyun üzerine tuz, karabiber, maydanoz ve limon suyunu ilave ederek yumuşatmadan bir kere karıştırıp muhafaza edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|