![]() |
Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunan Ve Batı Trakya Türk YemekleriSELANİK USULÜ PEYNİR TATLISI Kullanılacak malzeme: 1/2 kilo beyaz peynir, 125 gram pirinç unu, 1 çorba kaşığı karbonat, 10 yumurta, yeteri kadar zeytinyağı, 2+1/2 litre su, 1 kilo şeker, 1 limonun suyu ![]() Yapımı: Beyaz peynir dilim dilim kesilir ve tuzunun çıkması için iki saat kadar sıcak suyun içinde bırakılır ![]() ![]() Ezilmiş peynir tahta bir kaşıkla hafif hafif karıştırılırken karbonatla karıştırılmış olan pirinç unu bir elekten elenerek azar azar katılır ![]() ![]() Yumurtaların tamamı da katılıp karıştırıldıktan sonra, zeytinyağına bulanmış iki el arasına alınan yumurta iriliğindeki hamur parçaları iki avuç arasında hafifçe yuvarlanır ve iki avuç arasında bastırılarak yassılaştırılır ![]() Yassılaştırılan hamurlar zeytinyağına bulanmış bir tepsiye düzenli bir biçimde yerleştirilir ![]() ![]() Tepsi fırında 40 - 50 dakika tutulduktan sonra hamur nar gibi kızarıp pişince fırından çıkarılır ![]() Tepsi fırından çıkarılır çıkarılmaz, hamurların üstüne gezdirilerek 2 bardak kadar sıcak su dökülür ![]() ![]() ![]() Tatlı soğuyunca tabaklara boşaltılır ve genellikle kaymaklı olarak servis yapılır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunan Ve Batı Trakya Türk YemekleriTatlı Selanik Gevreği Malzemeler: 1 su bardağı süt 1 dolu çorba kaşığı tereyağı 1 kibrit kutusu kadar yaş maya 1 çay bardağı kuru vişne 1 çorba kaşığı pudra şekeri Yarım çay kaşığı tuz Alabildiği kadar un Yapılışı: Ilık süt yoğurma kabına konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunan Ve Batı Trakya Türk YemekleriDüğün pilavı (Batı Trakya) 1 kg pirinç 1 avuç haşlanmış nohut 250 gram tereyağı, karabiber Tuzlu suda bir gün bekletilen ayıklanmış ve yıkanmış pirinci, soğuk su ile tuzları iyice gitsin diye defalarca yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunan Ve Batı Trakya Türk YemekleriKına çorbası (Batı Trakya) 1 adet köy tavuğunun göğsü 1 avuç pirinç 2 çorba kaşığı nişasta 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber 200 gram tereyağı 1 adet limonun suyu Tavuğu, 1 litre suda haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunan Ve Batı Trakya Türk YemekleriKırk yemeği (Batı Trakya) 1 kg mısır unu 1 kg un 20 gram yaş maya 1 tatlı kaşığı tuz Yeterince su Yanm kg tereyağı 2 su bardağı zeytinyağı Mısır ununu, buğday unu, maya ve tuzla önce bir kapta karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunan Ve Batı Trakya Türk YemekleriBarbuşka tatlısı (Batı Trakya) 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi 2 su bardağı tozşeker 3 su bardağı su Aldığı kadar mısır unu ve buğday unu (yarı yarıya) 3 çorba kaşığı tereyağı Tereyağı ve ceviz içini kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunan Ve Batı Trakya Türk YemekleriKırıklı helva (Batı Trakya) 3 su bardağı nişasta 3 su bardağı su 3 su bardağı tozşeker 1 çay fincanı sıvıyağ 3 çorba kaşığı tereyağı Nişasta, su ve şekeri, geniş bir tencerede karıştırarak pişirin ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunan Ve Batı Trakya Türk YemekleriDamat pidesi (Batı Trakya) Yufkası için: 1 kg un Aldığı kadar su Tuz İçine: 1 kg kuşbaşı doğranmış dana eti 250 gram kuyruk yağı 5 su bardağı pirinç 2 çorba kaşığı tereyağı 1 çay kaşığı karabiber Un, su ve tuzu yoğurup, 3 adet beze koparın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunan Ve Batı Trakya Türk YemekleriKaba çörek (Batı Trakya) 1 kahve fincanı sıvıyağ 1 litre su 1 tatlı kaşığı tuz Yarım kibrit kutusu büyüklüğünde yaş maya Aldığı kadar un Kızartmak için: 2 su bardağı sıvıyağ Mayayı ılık suda eritip, ortası açılmış unun içine koyun ve yavaş yavaş karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunan Ve Batı Trakya Türk YemekleriUlaşıklı çörek (Batı Trakya) 500 gram ulaşık (ekşimik) 2 adet yumurta 2 adet soğan 5-6 dal taze soğan Yarım demet nane 4 çorba kaşığı yoğurt Aldığı kadar un Yeterince tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı karbonat 1 su bardağı sıvıyağ Ulaşık, yumurta, rendelenmiş soğan, ince kıyılmış nane ve taze soğan, tuz, yoğurt, karabiber ve karbonatı, bir kapta iyice karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunan Ve Batı Trakya Türk YemekleriSütlü tarhana çorbası (Batı Trakya) 1 avuç kuru tarhana 1 litre su Yarım litre süt Tuz Soğuk suya ilave edilmiş tarhananın topaklanmaması için sürekli karıştırarak kaynatın ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunan Ve Batı Trakya Türk YemekleriKoşmar (Batı Trakya) 1 ![]() 250 gram buğday unu 25 gram yaş maya 1 tatlı kaşığı tuz Aldığı kadar sıcak su 50 gram tereyağı Yarım su bardağı zeytinyağı Şerbeti için: 5 su bardağı tozşeker 5 su bardağı su Yarım limonun suyu Mısır ununu, çok sıcak su ile hiç kuru yer kalmayacak şekilde iyice ıslatıp, bir kenarda soğumaya bırakın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunan Ve Batı Trakya Türk YemekleriBalkabağı böreği (Batı Trakya) Yufka için: 1 kg un Aldığı kadar su Tuz Börek için: 500 gram rendelenmiş balkabağı 1 ![]() 2 kahve fincanı eritilmiş tereyağı Çok az tuz Un, su ve tuzu yoğurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunan Ve Batı Trakya Türk YemekleriElmalı mamalikası (Batı Trakya) 400 gram mısır unu 2 litre su 1 tatlı kaşığı tuz 2 adet patates 1 çay fincanı sıvıyağ 300 gram kavurma 150 gram sert peynir 150 gram tereyağı 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber Tencerede suyu kaynatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunan Ve Batı Trakya Türk YemekleriBulgurlu mantarlı börek (Batı Trakya) Hamur için: 2 çay fincanı un 1 çay fincanı su 1 çorba kaşığı sıvıyağ Yeterince tuz İçine: 1 çay fincanı ince doğranmış mantar 2 çay fincanı pilavlık bulgur 1 su bardağı su Yarım çay fincanı kaşar peyniri 1 çorba kaşığı tereyağı 2 çorba kaşığı sıvıyağ 1 tatlı kaşığı tuz Üzerine: Kaşar peyniri Bir kaseye un koyup, ortasım açın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|