Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
batı, trakya, türk, yemekleri, yunan

Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri

Eski 09-05-2012   #16
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri




Tarhana çöreği (Batı Trakya)

Tarhana için:
1 kg ekşi yoğurt
3 kg kırmızı salçalık biber
2 adet kurutulmuş acı biber
2 adet olgun domates
Yeterince tuz
Aldığı kadar un
Ekşi ev mayası
Kızartmak için:
Sıvıyağ

Batı Trakya'da hemen hemen her evde bulunan ve geçen yıldan kurutularak buzdolabında saklanan ekşi ev mayasından 1 yumurta büyüklüğünde alıp az suda eritin Erimiş mayayı, un ve suyla karıştırıp bulamaç haline getirin Üzerini iyice örtüp 2 saat bekletin Kabarmış olan hamura bu kez yeniden az su ve un katıp, bulamaç kıvamına getirin İyice karıştırıp üzerini örtün Bir gün dinlendirin Ardından, kabarmış hamura yeniden un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında yoğurun İyice sarıp, iki-üç gün bekletin Bu arada biber ve domatesleri küçük doğrayıp haşlayın ve sularını süzün Ekşimiş yoğurda, bir avuç tuz atıp biber w domatesleri ekleyin Bu karışımı 2-3 gün beklemiş hamura karın Un ilave ederek, sert bir hamur yapana kadar yoğurun Hamuru yine iyice sanp bir gün bekletin Bir gün sonra, kabaran hamuru tekrar yoğurun ve üzerini örtün Hamuru 4-5 gün boyunca her sabah yoğurun ancak bu kez no katmayın 7-8 gün beklemen; hamuru, küçük küçük parçalayıp, bir bez üzerine serin Kurumaya ircrakm 8-10 saat bekletilen hamur parçacıklar nı, kurabiye kıvanana gelince elde ufalayın ve tarhana kalburunda eleyin Elenmiş tarhanaları temiz bir bez üzerine yayarak kuruyana kadar ara ara karıştılıtarak bekletin Kurutulmuş tarhanayı, çorba olarak pişirilmek üzere bez torbalarda saklayın
Çöreğin yapımı:
Tarhana yapım aşamasında, hamura domates ve biberler katılıp, tarhana küçük parçacıklar halinde dökülene kadar geçen zaman içerisinde, hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve elde açarak kızgın sıvıyağda kızartın Dilerseniz, hamurun bir kısmını ayırıp istenildiği zaman tarhana çöreği yapmak üzere derin dondurucuda bekletebilırsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri

Eski 09-05-2012   #17
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri




Baklava (Batı Trakya)

2 kg un
1 kg dövülmüş ceviz içi
1 kg tozşeker
Yarım kg tereyağı
1 veya 2 su bardağı zeytinyağı
Şerbet için:
2 litre su
2 kg tozşeker
Bir-iki damla limon suyu

Unu yeterince su ile kulak memesi yumuşaklığında yoğurun Hamurdan mandalina iriiğinde bezeler koparıp, ince yufkalar açın Bir tepsiye tereyağı sürerek yufka serin Diğer tarafta 1 kg tozşeker ile ceviz içini karıştırın Tepsiye konan her yufkanın arasına bu harçtan serpin Bu işleme, yufkalar bitene kadar devam edin Baklavayı istediğiniz şekilde kesin Tereyağını bir kapta eritip, içine zeytinyağı ekleyin Baklavanın üzerine dökün Daha sonra baklavayı, 250 derecede ısıtılmış fırında altı üstü kızarana dek pişirin Diğer tarafta da 2 kg tozşeker ile, 2 litre suyu kaynaün Şerbet kıvamına gelince, içine 1-2 damla limon suyu elde edin Baklava hafif soğuduktan sonra, üzerine ılık şerbeti gezdirin

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri

Eski 09-05-2012   #18
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri




Yoğurtlu dolma içi (Batı Trakya)

2 çay fincanı bulgur
3 çay fincanı ayran
Bir tutam tuz
2 çay fincanı yoğurt
250 gram ulaşık (ekşimik)
Yarım demet nane
2 fincan sıvıyağ
1 demet taze soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
2 çay fincanı su

Bulguru, bir gece önceden ayran ve su ile ıslatın Şişmiş bulgura, tuz, yoğurt, ulaşık, yıkanıp ayıklanmış ve ince kıyılmış naneyi yedirin Ayrı bir kapta, ince kıyılmış taze soğanı yağ ile kavurun Kırmızıbiber ilave ederek, bulgurlu karışımın üzerine dökün ve iyice karıştırın Yoğurtlu dolma içini bu şekilde ya da haşlanmış asma yaprağıyla birlikte servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri

Eski 09-05-2012   #19
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri




Kaçamak (Batı Trakya)

1,5 litre su
Yarım kg lor peyniri
250 gram tereyağı
Aldığı kadar mısır unu
Tuz

Önce tencereye suyu alıp kaynatın Kaynayan suya mısır ununu yavaş yavaş ilave edin Bu arada unun topaklanmaması için, tahta kaşıkla sürekli ve dikkatli bir şekilde karıştırın Koyu bir kıvama gelene kadar mısır unu eklemeye devam edin Suyunu çekinceye kadar karıştırıp pişirin Mısır unu pişince, tencereyi ocaktan alm ve kuvveüi bir şekilde sürekli karışürın Karıştırırken, lor ve tuz ilave edin (lor tuzlu ise, tuz ilave edilmez) Yavaş yavaş tereyağı ekleyin Malzemenin birbiriyle özleşmesi için, çok iyi karıştırın Daha sonra kaçamağı sıcak olarak servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri

Eski 09-05-2012   #20
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri




Akıtma (Batı Trakya)

3 su bardağı un
1 adet yumurta
Tuz
1 adet köy tavuğu
2 adet soğan
Kırmızı tozbiber
2 su bardağı su
1 kahve fincanı sıvıyağ

Unu, çukur bir kabın içine eleyin Ortasına tuz ve yumurta koyun Su ekleyerek, akıcı kıvamda bir hamur yapın Isıtılmış saca ya da dibine hafifçe sıvıyağ dökülmüş yapışmaz yüzeyli tavaya, hazırladığınız hamurdan kepçe ile tavaya dökün 12-15 cm genişliğinde yaklaşık 2 mm incelikte hamurları alt- üst ederek pişirin Hamurları, ayrı ayrı soğutun Hafif soğuyan yufkaların 4-5 tanesini üst üste koyun, ikişer cm genişlikte kareler halinde kesin Yan yana gelecek şekilde sıra ile tepsiye koyun Köy tavuğunu parçalara ayırıp, sıvıyağ ve doğranmış soğan ile tencerede iyice kavurun Kırmızıbiber ve tuz ilave edin Biraz su ekleyip, pişirin Akıtmaları, pişmiş tavuğun suyu ile ıslatıp, üzerine tavuk etlerini yerleştirerek servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri

Eski 09-05-2012   #21
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri




Umaç çorbası (Batı Trakya)

1 su bardağı un
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı nane
Yarım çorba kaşığı salça
3 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber

Bir tencereye su, salça ve tuz ekleyip kaynatın Diğer tarafta bir tabağa un koyup, hafif su serperek karıştırın ve elinizle parça parça katı bir form verin Hamurlar nohut büyüklüğünde olana dek bu işleme devam edin Hamur parçacıklarını, kaynamakta olan suya yavaş yavaş üave edin Nane ekleyerek birkaç taşım kaynatın ve ocaktan alm Tereyağını eritip, kırmızıbiber ilave edin Çorbanın üzerine gezdirerek servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri

Eski 09-05-2012   #22
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri



Malzemeler
1/2 su bardağı pirinç
7,5 su bardağı tavuk suyu
4 yumurta
2 limon suyu
2 sap maydanoz (ince kıyılmış)
1/2 kahve kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı

Pirinçleri iyice yıkayıp 30 dakika ılık suda beklettikten sonra süzün

Tavuk suyunu büyük bir tencerede kaynatın Kaynayınca pirinci ekleyip ağır ateşte 15 dakika daha pirinç yumuşayıncaya kadar pişirin Tencereyi ateşten alıp bir kenara bırakın

Yumurtaları orta boy bir kaseye kırıp yumurta teli yada mikserde çırpın Yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak limon suyunu katın Tavuk suyundan birer birer atarak ve sürekli çırparak birkaç kaşık ekleyin Bu karışımı tavuk suyunun bulunduğu tencereye boşaltın

Tencereyi orta ateşe oturtup çorbayı 2-3 dakika pişirin ( Kaynamamasına dikkat edin yoksa terbiyesi kesilir ) Tencereyi ateşten alıp, karabiber ve tuzu ekip üstüne maydanozu serperek servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri

Eski 09-05-2012   #23
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri




PABUCAKI (Yunanistan)

MALZEMELER

5 adet yumurta
4 adet domates
1 adet iri soğan
5 adet iri patlıcan
2 çay bardağı zeytinyağı
15 tatlı kaşığı toz şeker
2 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir

HAZIRLANIŞI

Patlıcanları boylamasına ortadan ikiye ayrın, bir süre tuzlu suda bekletip, hafifçe sıkarak tuzlu suda haşlayın Piştiğinde yağlanmış bir tepsiye dizerek bir kaşık yardımıyla içlerini çıkarın, bir tahta üzerinde bıçakla ufalayınDiğer yanda, rendelediğiniz soğanları yağda kavrun Daha sonra doğranmış patlıcan içlerini ilave edip, iyice kavrurarak pişirin Sırayla ufak ufak doğradığınız domatesler, beyaz peynir, şeker ve tuzu katıp bir süre pişirin Ateşten alıp, yumurtaları tek tek bulamaca yedirin Daha sonra hazırlanan bu içi, bir tepside kayık şeklinde duran patlıcanlann içine koyun Üzerine bir miktar un serpip, fıtınlayın Soğuk veya sıcak servis yapabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri

Eski 09-05-2012   #24
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yunan Ve Batı Trakya Türk Yemekleri




SELANIK TATLISI

MALZEMELER

şerbeti için:
2 bardak toz şeker
2 tatlı kaşığı limon suyu
1,5 bardak su
hamuru için:
7,5 kahve fincanı un
3,5 kahve fincanı tereyağ
1 kahve fincanı pudre şekeri

muhallebisi için:
3 bardak süt
1 kahve fincanı nişasta
4 yumurta
1/2 tatlı kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI

Sütü bir tencerede kabarana dek kaynatın Süt kaynamaya yüz tuttuğunda tuz ve nişasta karışımını çabuk çabuk yedirin İyice karışınca tekrar ateşe koyun Karıştırarak nişastalı sütlü boza kıvamına telene kadar pişirin Soğumaya bırakın Unu hamuru yoğuracağınız yere eleyin Pudra şekerini de unun üzerine eleyin Ortasını havuz gibi açın ve içine azar azar eritilmiş tereyağını dökerken unu karıştırın Yağın katılması sona erince karışımı yoğurarak hamur haline getirin Daha sonra içi iyice yağlanmış tepsiye boşaltın ve bir spatula yardımıyla bir parmak kalınlığında olacak şekilde düzeltin Tepsiyi orta ısılı fırında üstü pembeleşene dek pişirin Hamur fırında pişerken soğumuş muhallebiye yumurtaları teker teker ekleyin ve bir çatal yardımıyla karıştırarakyedirin Sonra fırından çıkan hamurun üzerine boşaltın Bir spatula yardımıyla üzerini düzeltin Üstü pembeleşince fırından alın ve kenarda soğumaya bırakın Şeker ve suyu bir tencerede karıştırıp kaynatın İnmesine yakın limon suyunu ekleyin ve koyu bir şerbet haline gelince baklava biçiminde dilimlediğiniz tatlının üzerinde gezdirin Tatlı şerbeti iyice çektikten sonra servis yapabilirisiniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.