09-05-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Beyinli Yufkalı Pilâv
BEYİNLİ YUFKALI PİLÂV
MALZEME:
4 su bardağı pilâvlık
7 kaşık margarin
6 bardak su veya sayu
2 kaşık çamfıstığı
2 kaşık kuş ü
tuz
kara
yenibahar
3 kesme şeker,
1 hazır yufka
2 beyni
2 çorba kaşığı un
5 kaşık yağ
500 gr
100 gr antepfıstığı içi
HAZIRLANIŞI:
Pişirildikten sonra sofraya getirildiği zaman yufkadan yapılmış bir bohça manzarasında olan bu pilavın lezzeti çok güzeldir Yalnız kullanılacak yufkanın hiç deliği olmamalıdır Delik olursa buradan pilavlar taşıp görünüşünü bozabileceği gibi ters yüz ederken yırtılıp dağılarak sizi mahcup bile edebilir Buna dikkat etmelidir
7 kaşık yağın içine çam (dolma) fıstığı atılır, lar pembeleşince tuz , bahar ve şeker ilâve edilir 6 bardak su da konur ve kaynamaya bırakılır Diğer tarafta ayıklanır, yıkanır, kaynayan suya süzülerek atılır ve karıştırılır Orta ateşte suyu çekinceye kadar pişirilir, suyu çekince ateşi iyice azaltılır Ve demlenmeye bırakılır
Beyinlerin zarı alınır, yıkanır, tuzlu suda iyice haşlanır (Fazla ezilmemelidir) soğuyunca ufak parçalara bölünür bir tarafa bırakılır Diğer tarafta 5 kaşık yağ, 2 kaşık unla hafif pembeleştirilir, yavaş yavaş ilâve edilerek koyu boza kıvamında beyaz bir salça hazırlanır Yuvarlak bir tepsi yağlanır, yufka yırtılmadan tepsiye döşenir, yufkanın uçlarını dışarıya sarkıtılmalıdır Pilâvın yarısı tepsiye dökülür, hazırlanan beyaz salçanın yarısı pilâvın üzerine konur yayılır, onun üzerine parçalara ayrılan ler dizilir Çamlar serpilir, kalan beyaz salça ile üzeri örtülür ve pilâvın yarısı da dökülerek kenardan sarkıtılan yufkalarla pilâvın üzeri kapanır 2 kaşık yağ kızdırılarak üzerine serperek dökülür ve fırına sürülür Kızarınca çıkarılır ve tepsi ters çevrilerek pilâv servis tabağına alınır
|
|
|