Mantarlı Dana Beyini |
09-05-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mantarlı Dana BeyiniMANTARLI DANA BEYİNİ Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 1 beyni (400 gram kadar), 100 gram tereyağı, 200 gram taze , 1 diş sarmısak, 1 , 1 baş arpacık ı, 1 demet maydanoz, 1 çorba kaşığı salçası, 5 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 fincan un, 1 fincan kurutulmuş ekmek tozu, 1 çorba kaşığı et suyu, yeteri kadar tuz ve kara Yapımı: Mantarların saplarındaki toprağa değen bölümleri kesip atın Ellerinizi lu soğuk suyun içinde tutarak zarlarını ayıkladıktan sonra dilim dilim kesip bu lu suda bırakın Bir tavaya 1 çorba kaşığı tereyağıyle 1 çorba kaşığı zeytinyağı (bitkisel bir başka yağ olursa daha iyi olur) İçine ayıklanmış bir diş sarmısak da attıktan sonra tavayı ateşe oturtun Tavadakiler ısınınca sularını iyice süzeceğiniz ları tavaya atın Tuzunu, ini de serptikten sonra tavanın kapağını örtün Vakit vakit tahta bir kaşıkla karıştırarak ları orta ısılı bir ateşte 15 dakika kadar pişirin Mantarları ateşten indirirken ayıklayıp yıkadıktan sonra kıyılmış olan maydanozun yarısını üstüne serpin ve bir-iki defa karıştırın Beri yanda i bol akarsuda iyice yıkayıp mümkün olduğu kadar zarını çıkarın Sonra artan yarım u da sıkacağınız tuzlu kaynar suya atarak haşlayın Beyin haşlanınca sudan çıkarıp soğumaya bırakın Bir çorba kaşığı tereyağını bir başka tavaya Buna 2 kaşık zeytinyağıyle rendelenmiş arpacık ını ve bir kaşık et suyunda eritilmiş bir kaşık salçasını katın Tavadaki karışıma tuz ve karaini de serptikten sonra tavayı hafif bir ateşe oturtun ve karıştırarak on dakika pişirin Salçayı ateşten indirirken kalan yarım demet kıyılmış maydanozu katıp bir-iki defa karıştırın Soğumuş olan beyni yarımşar santim kalınlığında dilimlere kesin Bir tavaya kalan tereyağıyle iki kaşık zeytinyağı Bir kâseye de yı kırıp hafifçe çırpın Tavadaki yağ kızınca dilimlerini önce una, sonra sırasıyle ya ve kurutulmuş ekmek tozuna buladıktan sonra tavaya atın Kızaran dilimlerini kevgirle alıp yağları süzüldükten sonra sıcak bir yerde tutacağınız servis tabağının orta yerine düzenli bir biçimde yerleştirin Beyinlerin kızartılması bitince salçayı ısıtıp lerin üstüne dolaştırarak döküp sıcak sıcak servis yapın |
|