Rus Mutfağından Seçmeler |
09-05-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Rus Mutfağından SeçmelerBLİNY (Soslu Gözleme) Malzemeler: Sıcak su 3 çorba kaşığı Taze maya (Veya 2 silme çay kaşığı kuru maya) 15 gr Kara buğday unu 40 gr Un 11 çorba kaşığı (100 gr) Ilık süt 1,5 bardak Yumurta sarısı 2 adet Tuz Şeker Yarım çay kaşığı Tereyağı (Erimiş) 100 gr Krema (ekşimik) 1 bardak Yumurta akı 2 adet Havyar, füme som balığı veya ringa balığı filetosu Yapılışı: Suyu küçük bir kaba koyun ve mayayı karıştırın Maya köpürünceye kadar 5-10 dakika kadar bekletin Kara buğday ununun yarısı ile normal unu birbirine karıştırın Unun ortasında bir havuzcuk açın ve maya ile ılık sütün yarısını bu havuzcuğa dökün Unu yavaş yavaş karıştırarak pütürsüz, suluca bir hamur hazırlayın Kabın üstünü bir peçete ile örterek 3 saat ya da hamur iki mislini buluncaya kadar ılık bir yerde dinlendirin Sonra hamurun içine geriye kalan kara buğday ununu katın ve 2 saat dahadinlendirin Dinlendirdiğiniz hamurun içine yavaş yavaş sütü, yumurta sarısını, tuzu, şekeri, 1 çorba kaşığı erimiş tereyağını ve 1 çorba kaşığı kremayı karıştırın Yumurta akını katılaşıncaya kadar çırpın, sonra hamura karıştırın Hamurun yine üstünü örtün ve 30 dakika dinlendirin Tavayı erimiş yağla yağlayın ve kızdırın Her biri yaklaşık 2 çorba kaşığı miktarda olmak üzere 2 ya da 3 gözlemeyi tavanın içine atın ve kızartın Gözlemelerin altı kızarınca çevirin, öteki yüzünü de altın sarısı oluncaya kadar kızartın Geri kalan hamuru da aynı şekilde kızartın Tereyağı ile kremayı küçük bir kasede karıştırın ve gözlemeyle birlikte servis yapın Gözlemelerin üstünü havyar, füme som balığı veya ringa filetosu ile süsleyin Boeuf Strogonof Malzemeler: Dana eti 1 kg Kuru soğan 2 adet Dolmalık biber 2 adet Un 2 çorba kaşığı Domates 2 adet Yağ 3 çorba kaşığı Domates salçası 2 çorba kaşığı Et suyu 1/2 su bardağı Tuz ,Karabiber Yapılışı: Et ince dilimler halinde kesilir, 3 çorba kaşığı yağda suyunu çekinceye kadar kavrulur Ayrı bir tavada 1 çorba kaşığı yağda un kavrulur, et suyu eklenir, kaynatılır Sonra karışım süzülür Kızartılmış olan etin üzerine dökülür Tuz ve karabiber eklenir Suyunu çekinceye kadar pişirilir Ayrı bir kapta sırasıyla 1 çorba kaşığı yağda, soğan, dolma biberi kavurun, küçük doğranmış domatesi, salçayı ekleyin Piştikten sonra etin üzerine dökün 15 dakika bu şekilde pişirin Sicak servis yapin Borsch Malzemeler: Sığır eti (kuşbaşı) Yarim kg Tereyağı 1/4 bardak Havuç (dilinmiş) 3 adet Kereviz (kıyılmış) 1/2 bardak Soğan (kıyılmış) 4 adet Et suyu 2 kg Pancar (kıyılmış) 4 adet Patates (küp küp dogranmis) 3 adet Lahana (kıyılmış) 1 bardak Domates 2 bardak Defne yaprağı 1 adet Sarımsak (dövülmüş) 1 diş Tuz 2 çay kaşığı Kırmızı şarap (istenirse) 1/2 bardak Maydanoz 1-2 sap Şeker 1 çorba kaşığı Yoğurt (veya saaaana, her servis için) 1 çorba kaşığı Yapılışı: Büyük bir tencerede et, yağ ile kavrulur Havuç, kereviz, soğan katılarak kavurmaya devam edilir Pancar, lahana, domates, defne yaprağı, sarımsak, tuz, maydanoz, şeker ve şarap konarak hafif ateşte, en az bir saat pişirilir Patatesler katılır, 15 dakika daha pişirilir *Yazın soğuk, kışın sıcak olarak servis yapilir 8-10 kişiliktir Proski Malzemeler: Hamuru için: 1 kg un 400 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşatılmış) 5 adet yumurta 7 adet kesme şeker büyüklüğünde yaş maya veya 1 yemek kaşığı toz maya 1 yemek kaşığı tuz Yarım yemek kaşığı toz biber 2 yemek kaşığı domates salçası Harcı için: 1 su bardağı rende beyaz peynir Yarım demet çok ince kıyılmış maydanoz Yapilisi: Derin bir kabın içine un konur ve oda sıcaklığında iyice yumuşamış margarin de eklenip, yumurtalar kırılır Yumurtaların üzerine de maya ve tuz eklenir Son olarak toz kırmızı biber ve salça da eklenip, iyice yoğurmaya başlanır Hamur; kulak memesi yumuşaklığına gelinceye ve iyice pürüzsüz bir kıvam alincaya değin yoğrulur Bunun sonucunda kırmızı renk bir hamur elde edilir Sonra tek bir top haline getirilir, üzeri hafif nemli bir bezle kapatıldıktan sonra 1 saat kadar bekletilir Mayalanıp kabaran hamur greyfurt büyüklüğünde bezelere ayrılır Mutfak aaagahının üzeri hafifçe unlanarak hamur bezesi oklava ya da merdane yardımıyla yarım santim kalınlığında yufka gibi açılır Sonra da bir su bardağı veya çay bardağı ağzıyla kesilip, yuvarlak hamurlar çıkarılır İsteğe bağlı olarak, proşkiler bu şekliyle de fırına verilip, pişirilebilir Ya da her bir hamurun ortasına peynirli maydanozlu harçtan konarak tıpkı poğaça gibi kapatılır Üzerine yumurta sürülmeden, yumuşak margarinle yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir 175 dereceye ayarlanmış fırında en az 30 dakika kadar pişirilir Davetlerde çorba yanında da ekmek yerine sunulabileceği gibi çay, kahve yanında da ikram edilebilir |
|