Hangi Ayda Hangi Balık Lezzetlidir ? |
09-05-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Ayda Hangi Balık Lezzetlidir ?Sularımızdaki balıkların bazı türleri, bütün bir sene boyunca yenebilir Mevsimine göre lezzetini bir kat daha arttırırlar Ancak belli aylarda fazla veya az miktarda avlanırlar OCAK Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır Cinekop, kofana, mezgit, berlam, minakop, dere pisisi, pazarlarla kolayca bulunur tekir ve kırlangıç bolca avlanır Barbunya, kılıç, mercan, sinağrit az tutulur ŞUBAT Bu ayda kalkan mevsimi başlar Mayıs sonuna kadar devam eder Tekir yine bolca çıkar Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar Gümüş balığı, kefal, dere pisisi, minakop lezzetle yenir MART Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır Uskumru ciroz olmaya yüz tutmuştur Tavası ve pilakisi yapılabilir Gümüş balığı fazlaca çıkmaya başlar Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidir Kofananın ızgarası olur Minakop ve tekir her zaman olduğu gibi lezzetlidir NİSAN Kalkan yine başta gelir En bol zamanıdır Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar Dolayısıyla diğer aylara oranla daha ucuzdur Bu ayda ve mayısta kılıç, ağustos ve kasım aylarında tutulanlar kadar lezzetli değildir Gümüş balığı, kefal, mezgit, berlam, minakop, tekir ve barbunya çok tutulur Eşkina bu ayda görülür Levrek kadar lezzetlidir Uskumru artık çiroz olmuştur kaya balığı fazlaca avlanır ve ucuzdur MAYIS Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç ve iskorpit zevkle yenir Fazlaca çıktığından pazarlarda her gün bulmak mümkündür Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağını kaybetmiştir Kefal yine lezzetlidir HAZİRAN Bu ayda balıklar az tutulur Dip balıkları yumurtalarını dökmüş olduklarından dağınık gezerler Bu nedenle haziran ayı balıkçılık açısından verimsizdir tekir, barbunya, gelincik, mercan, sinarit, levrek ve eşkina bulunur Fakat pahalıdır TEMMUZ Sardalyanın mevsimi başlamıştır Ekim ortasına kadar lezzetini devam ettirir Kolyoz, istavrit, uskumru, tava ve haşlamaya elverişlidir Tekir ve barbunya yine lezzetlidir Kefal bu ayda lezzetsizdir ve üretimi azdır AĞUSTOS Çingene palamutu mevsimini açar Boyu uskumru kadar veya biraz daha iridir Levreğe bile tercih edilir Sardalyanın ise en lezzetli zamanıdır Yine bu ayda kılıcın tadına doyum olmaz Kolyozun tavası, pilakisi yapılır İzmarit lezzetini bulmuştur Kefal tavsiye edilmez EYLÜL Sardalye ve kılıç lezzetlidir Palamut irileşir Her türlü pişirilmeye elverişlidir Lüfer bu dönem pahalıdır Kolyoz, istavrit ve kırlangıç bolca çıkar EKİM Geçici balıkların, yazın Karadeniz'de beslenip, Marmara'ya göçe başladıkları aydır Bu nedenle bol miktarda tutulur Uskumru turfanda olarak kendisini gösterir Lüfer tam lezzetini kazanmıştır İstavritte yağlanmıştır Palamut bolca çıkar Tekir, barbunya, kılıç, levrek, sinağrit, mercan, sardalya, eşkina, minakop, torik, izmarit, iztrangiloz ve aterina gibi balıkları nispeten ucuz olarak temin etmek mümkündür KASIM Uskumrunun en iyi zamanıdır Kasım ayında bol bulunan ve lezzetli olan balıklar bu ayda da lezzetlidir Torik akışı başlamıştır Lakerdası yapılır Pisinin en nefis olduğu aydır ARALIK Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır Hamsi de lezzetlidir Tekir bol bulunur Mutfak Kültürü Dergisi |
|