![]() |
Sağlıklı Mutfak Sırları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sağlıklı Mutfak SırlarıSağlıklı bir beslenme planı yapmak damak zevkinizden ve özel tatlarınızdan ödün vermenizi gerektirmez ![]() ![]() Nelere Dikkat Etmeliyiz? İhtiyacımız kadar olan kalori miktarında besin tüketmeliyiz ![]() Nedenlerden önemli birisi yiyecek ve içeceklerden aldığımız kalorilerin kullandıklarımızdan fazla olması ve nereden gelirse gelsin bu fazla kalorilerin vücutta yağ olarak depolanmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Rafine karbonhidratlar doğal bileşimleri bozulmuş içindeki lif ve protein gibi kabuğunda bulunan kıymetli bölümleri çıkarılmış, yenildiğinde kana çok çabuk karışan ve kan şekerini hızla yükselten gıda maddeleri haline gelmiştir ![]() ![]() Bu tip gıdalara pankreas da uyum sağlayarak fazla insülin salgılayacak yağlanma ve kilo alma çok kolaylaşacak ve hızlanacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikle kötü karbonhidratlar, şekerler, yağlar ve özel tadlar hipotalamus üzerine uyarıcı etki göstererek merkezi sinir sisteminden endorfinlerin salgılanmasını sağlarlar ![]() ![]() ![]() ![]() Öğün Atlamamalıyız Üçüncü önemli durum ise düzensiz yeme içme, öğün atlama ve zamanla disiplinin bozulmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sağlıklı Pişirme Sırları Sağlıklı bir beslenme planı yapmak damak zevkinizden ve özel tatlarınızdan ödün vermenizi gerektirmez ![]() ![]() ![]() Kendi yemeklerinizi yeniden düzenleyin � Pasta kek yaparken tereyağı ve margarin yerine meyve pürelerini kullanın ![]() � Yumurtanın beyazını kullanın( bir yumurta yerine 2 yumurta beyazı) ![]() � Krema yerine az yağlı krem peynir (labne) ya da az yağlı yoğurt kullanın ![]() � Tam yağlı süt yerine yağsız ya da az yağlı süt kullanın ![]() � Rafine edilmiş beyaz un yerine doğal bileşimi bozulmamış (entegral) un kullanın ![]() � Pişirdiğiniz kek, pasta, börek, çörek gibi unlu ürünlerde sebze, meyve ve tahıl ezmelerini ekleyerek lif içeriğini artırın, değişik tadlar yakalayın ![]() � Etleri daha çok sebzeli soslar bol ve değişik baharatlar ile marine ederek değişik tadlar yakalamaya çalışın ve sebze ile servis yapın ![]() � Dolmalarınızı önceden 20-25 dk ![]() ![]() � Bol baharat kullanarak tuz kullanımını azaltın, ya da sodyumu azaltılmış tuzlar kullanın ![]() � Kullandığınız şeker miktarını yarıya yakın azaltın ya da şeker yerine elma suyu, meyve şekeri gibi alternatif tadları kullanmaya çalışın ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|