Dünya Mutfakları. |
09-05-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünya Mutfakları.Dünyanın en iyi mutfakları arasında yer alan Fransız Mutfağı, iştah açıcı ve göz doldurucu olması ile dikkat çeker Fransız Mutfağı her bölgenin özelliklerine göre farklılık gösterir1970'lerde başlayan modern mutfak anlaşıyla doğal bitkiler ve aromalar kullanılarak hazırlanan yemekler önem kazanmıştır Fransızlar güne kahve veya sıcak kakaonun yanında kruvasan, baget ve tost içeren bir kahvaltıyla başlar Özellikle akşam yemekleri çok önemlidir Başlangıç olarak alkollü bir içki alınır Arkadan çorba veya küçük bir salata ile devam eilir Ana yemek olarak özel soslarla hazırlanmış et veya balık yanında sebze ile servis edilir Tatlılar son derece lezzetli ve hoş görünüşlüdür Yemek sonrası alınan güçlü fakat miktarı az bir içkinin sindirime yardımcı olduğu düşünülür Yemek yanında daima ekmek, soda ve şarap vardır Şarap yemeğin bir parçası ve tamamlayıcısıdır " Şarapsız yemek güneşsiz bir güne benzer " diye eski bir Fransız atasözü , sofrada şarabın ne kadar önemli olduğunu gösterir |
Dünya Mutfakları. |
09-05-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünya Mutfakları.Malzemeler : 50 midye 1 bardak beyaz şarap 2 arpacık soğan (çok ince kıyılmış) 1 havuç (ince kıyılmış) 1 diş sarımsak (dövülmüş) 6 çekilmemiş tane karabiber Buket Garni (birbirine bağlanmış defne yaprağı, maydonoz, kekik) 1 çorba kaşığı kıyılmış maydonoz 3 çorba kaşığı çiğ krema 2 yumurta sarısı Tuz Hazırlanışı : Midyeleri soğuk suda güzelce yıkayın Midyeleri, şarap, 2 bardak su, soğan, havuç, sarmısak, karabiber tanesi ve buket garni ile bir tencereye koyup ağır ağır kaynatın Kaynadıktan sonra kapağını kapatıp 5 dakika kadar hafif ateşte bırakın Midyeler açılıncaya kadar tencereyi hafif sallayın Sonra alıp servis tabağına sıralayın ve sıcak tutun Tenceredeki suyu yarı yarıya azalıncaya kadar kaynatınTuz, kıyılmış maydanoz, çiğ krema ve yumurta sarısını ilave edip ağır ateşte sık sık karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin Sosu midyelerin üzerine dökün ve hemen servis yapın lezzetlercom dan alıntıdır lezzetlercom a teşekkür ederiz |
Dünya Mutfakları. |
09-05-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünya Mutfakları.Malzemeler : 2 çorba kaşığı soya yağı 1/2 kg ince kıyılmış soğan 3 çorba kaşığı un 4 bardak et suyu 50 gr rendelenmiş kaşar peyniri 3-4 dilim ekmek Karabiber Tuz Hazırlanışı : Bir tencerede yağı eritinSoğanı ilave ederek ağır ateşte hafif pembeleşinceye kadar 20 dakika kadar kavurun Unu, soğanın üzerine serpip 2-3 dakika daha karıştırın Sonra et suyunu katın, bir taşım kaynadıktan sonra ateşi kısın ve 30 dakika ağır ateşte kaynatın Tuzunu ve karabiberini ilave edin Ekmeklerin bir yüzünü kızartın ve dilimlere eşit miktarda peynir sürün Çorbayı ısıya dayanıklı bir kaseye koyun ve ekmekleri peynirli kısmı üstte kalacak şekilde çorbanın üstüne koyup fırında peynir eriyip pembeleşinceye kadar pişirin ve servis yapın lezzetlercom dan alıntıdır lezzetlercom a teşekkür ederiz |
Dünya Mutfakları. |
09-05-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünya Mutfakları.Malzemeler : 1/2 kg patates 4 pırasa 1 adet soğan 50 gr tereyağı 6 bardak et suyu 1 bardak koyu krema 2 çorba kaşığı kıyılmış kırmızı soğan Bir tutam hindistancevizi unu Karabiber Tuz Hazırlanışı : Pırasanın koyu yeşil yapraklarını ayıklayın Bütün sebzeleri ince ince kıyın Yağı geniş ve yayvan bir kapta eritin Soğanı ve pırasayı, soğanların kavrulmamasına dikkat ederek, yumuşayıncaya kadar 10 dakika kadar hafif ateşte pişirin Patatesi ve et suyunu da ilave ederek kaynatın Kaynamaya başladıktan sonra kapağını da kapatıp sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin Çorbayı iyice süzün veya blendırdan geçirin ve iyice soğutun Kremayı, kırmızı soğanı, hizdistancevizini karıştırın Tuzunu ve biberini ilave edip soğutulmuş bir kasenin içinde servis yapın lezzetlercom dan alıntıdır lezzetlercom a teşekkür ederiz |
Dünya Mutfakları. |
09-05-2012 | #5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünya Mutfakları.Malzemeler : 4 yumurta 1,5 su bardağı un 250 gr rendelenmiş gravyer peyniri 250 gr tereyağı 1 su bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz Hazırlanışı : Önce fırınınızı 220 dereceye getirin Fırın tepsinize bir yağlı kağıt serin ve bir tatlı kaşığı yağ ile yağlayın Kalan yağın yarısını, suyu ve tuzu büyük bir tencereye koyun ve kaynatın Tencereyi ateşten alıp unu katarak karıştırın Tencereyi tekrar ateşe koyup sürekli karıştırarak, karışım hamur kıvamına gelip tencerenin kenarlarından kolay ayrılır hale gelene kadar pişirin Tencereyi tekrar ateşten alıp yumurtaları teker teker katın Rendelenmiş peynirden 2 çorba kaşığını ayırıp kalanını tencereye ekleyin ve karıştırın Karışımdan tepeleme dolu çorba kaşıkları alıp yağlanmış kağıdın üzerine bir halka olacak şekilde dökün Ayırdığınız 2 çorba kaşığı peyniri halkanın üzerine serpip fırına sürün 40 dakika kadar kabarıp altın sarısı renk alana kadar pişirin Sıcak veya soğuk olarak servis yapın lezzetlercom dan alıntıdır lezzetlercom a teşekkür ederiz |
Dünya Mutfakları. |
09-05-2012 | #6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünya Mutfakları.Malzemeler : 2 su bardağı karışık meyve (küçük küçük doğranmış) 2 çorba kaşığı toz şeker 2 tatlı kaşığı limon suyu 7 çorba kaşığı vişne likörü 2 su bardağı limon dondurması 2 su bardağı böğürtlen dondurması 1/3 su bardağı kabuksuz badem (ortadan ikiye bölünmüş) Hazırlanışı : Orta boy bir kasede, karışık meyve, şeker, limon suyu ve 6 çorba kaşığı vişne likörünü kaşıkla iyice karıştırın Kasenin üstünü kapatıp buzdolabında 1 saat soğutun Servis yapacağınız 6 tane kup bardağını da 30 dakika buzdolabında bekletin Bir çorba kaşığı böğürtlen dondurması ile bir çorba kaşığı limon dondurmasını bardaklara aralarında biraz açıklık bırakarak yan yana koyun Meyveyi buzdolabından çıkarıp bir bir çorba kaşığı alarak dondurmaların arasına koyun Kup Jak'e geri kalan vişne likörünü serpip, bademlerle süsleyerek hemen servis yapın lezzetlercom dan alıntıdır lezzetlercom a teşekkür ederiz |
Dünya Mutfakları. |
09-05-2012 | #7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünya Mutfakları.Malzemeler : 225 gr karper, eritme peynir 2 bardak koyu krema 2 çay kaşığı elenmiş pudra şekeri 225 gr çilek Limon suyu Pudra şekeri Hazırlanışı : Tahta bir kaşık kullanarak peyniri ince bir tel elekten, derin bir kaba ezerek geçirin Sonra içine koyu krema ile pudra şekerini katın ve iyice karıştırın Hazırladığınız karışımı ya altı delikli, kalp şeklindeki kalıplara dökün yada içine tülbent serilmiş bir süzgeç içine koyun ve sabaha kadar süzülmesi için serin bir yerde bırakın Servis yapmadan önce, kalıpları servis tabaklarına ters olarak çevirip boşaltın, üzerine çilek ve tat vermesi için pudra şekeri serpiştirin, sonra çilekle süslediğiniz kremayı servis yapın lezzetlercom dan alıntıdır lezzetlercom a teşekkür ederiz |
Dünya Mutfakları. |
09-05-2012 | #8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünya Mutfakları.Malzemeler : 2 yumurta 1 çorba kaşığı su 1 silme çay kaşığı ince kıyılmış maydanoz 1 çorba kaşığı tereyağ Tuz ve biber Hazırlanışı : Yumurta, su, tuz, biber ve maydanozu bir kaseye koyun, sonra bir çatalla iyice karıştırın Küçük bir tavada yağı eritin, yağ cızırdamaya başlayınca yumurtalı karışımı tavaya dökün Tavanın kenarlarına yapışan yumurtaları çatalla sıyırarak ortaya toplayın ve omletin altı pembeleşince ikiye katlayıp yayvan bir tabağa alın ve hemen servis yapın lezzetlercom dan alıntıdır lezzetlercom a teşekkür ederiz |
Dünya Mutfakları. |
09-05-2012 | #9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünya Mutfakları.Malzemeler : 1 kg sığır filetosu 200 gr ince kıyılmış pastırma 50 gr tereyağı 2 çorba kaşığı zeytinyağı 12 arpacık soğan 2 çorba kaşığı un 1 bardak et suyu 2 diş dövülmüş sarmısak Buket garni (birbirine bağlanmış defne yaprağı, maydanoz, kekik) 2 bardak kırmızı şarap 100 gr mantar Garnitür için küp halinde kesilmiş ve kızartılmış ekmek ve ince kıyılmış maydanoz Tuz ve taze çekilmiş karabiber Hazırlanışı : Eti 3 cmlik küpler halinde parça parça kesin Yağın 25 gramını bir tavada zeytinyağla karıştırarak eritin Soğanları tavaya koyun ve pembeleşinceye kadar kavurun Kavurduğunuz soğanları çıkartıp bir kenara koyun Aynı yağa eti ve pastırmaları atıp nar gibi oluncaya kadar kızartın Eti süzüp alın ve kapaklı bir tencereye koyun Tavaya un serpin, karıştırarak 2-3 dakika pişirin Sonra et suyunu, sarmısağı, buket garniyi, tuzu, biberi ve şarabı katın Karışım kayulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin Koyulaşan karışımı etin üstüne dökün ve tencerenin kapağını kapatarak 150 derece ısıdaki fırında 1,5 saat kadar pişirin Yağın geri kalmış olan 25 gramını eritin ve mantarı 2-3 dakika kavurun Mantarı ve soğanı et tenceresine koyun ve yarım saat daha pişirin Sonra üzerine küçük kesilip kızartılmış ekmekle ince kıyılmış maydanozu serperek sıcak olarak servis yapın lezzetlercom dan alıntıdır lezzetlercom a teşekkür ederiz |
Dünya Mutfakları. |
09-05-2012 | #10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünya Mutfakları.İtalyanlar yaratıcılıklarıyla, ülkenin güneşli ve canlı iklimini yemeklerine yansıtmışlardır İtalyan mutfağının tek hakimi " pasta " denilen makarnadır İtalyan evlerinde hergün makarna pişirilir Gerçek makarna taze ekmek gibi günlük pişer Kuzey bölgelerinde şehriye ve sıpagetti kullanılır ama güneyde akla gelebilecek her türde makarna göze çarpar Bu değişik makarnalar çok çeşitli soslarla zenginleştirilerek servis yapılır Peynirler ve sosislerde İtalya!da bölgeden bölgeye farklılık gösterir Mozerella, permesan, ricotta başka ülkelerde de çok iyi bilinen peynir çeşitleridir Salami ve mordotella diğer ülkelere ihraç edilen İtalyan sosis ve salam türlerinden ikisidir İtalyanlar sulu ve koyu olmak üzere iki türde son derece lezzetli çorbalar yaparlar Çorbalar daima kızarmış ekmek parçalarıyla servis edilir Tatlılar İtalya'nın her bölgesinde iştah açıcı ve lezzetli olmakla birlikte oldukçada hafiftir lezzetlercom dan alıntıdır lezzetlercom a teşekkür ederiz |
Dünya Mutfakları. |
09-05-2012 | #11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünya Mutfakları.Malzemeler : 225 gr spagetti 2 çorba kaşığı zeytinyağı 1 adet çentilmiş soğan 1 diş dövülmüş sarımsak 1 adet rendelenmiş havuç 400 gr domates salçası yada 1/2 kg kabukları soyulmuş ve küçük doğranmış domates 2 bardak et suyu 3 çorba kaşığı domates salçası Çekilmiş küçük hindistancevizi Kuru reyhan Karabiber Tuz Hazırlanışı : Zeytinyağını tavada kızdırın, içine soğanı, sarımsağı ve havucu atarak soğanlar ölünceye kadar 5 dakika süreyle karıştırarak kavurun Domatesi katın, lezzet vermesi için tuzunu, biberini serpin ve birer çimdik hindistan cevizi ve reyhan koyun Et suyunun yarısını ( pişirme sırasında gerektiği taktirde biraz daha katabilirsiniz ) ve domates salçasını yedire yedire ilave edin Kaynadıktan sonra, ocağın altını kısın ve hafif ateşte yaklaşık 45 dakika, arada sırada karıştırarak pişirin Tadına bakın ve tuzunu biberini ayarlayın ( biraz toz şeker atmanız yerinde olur ) Spagettiyi 2 litre tuzlu suda haşladıktan sonra ( iki parmağınızla ezerek kontrol edin; çok ezik olmamalıdır ) süzgeçten süzün Sıcak tabakta servis yapın ve sosunu üzerine dökün lezzetlercom dan alıntıdır lezzetlercom a teşekkür ederiz |
Dünya Mutfakları. |
09-05-2012 | #12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünya Mutfakları.Malzemeler : 500 gr süt 1/2 su bardağından bir parmak fazla irmik 175 gr rendelenmiş kaşar veya gravyer peyniri 2 yumurta 25 gr margarin 1 çimdik hindistan cevizi Yarım çay kaşığı karabiber Bir çay kaşığı tuz Hazırlanışı : 25 cm genişliğindeki bir kek kalıbını yağlayın Sütü derince bir tencerede kaynatın Sonra irmiği karıştırarak süte katın, koyulaşıncaya kadar pişirin ( İrmiğin üstünde bir kaşık batmadan durabilmelidir ) Tencereyi ateşten indirin ve içine tuzu, biberi, hindistancevizini ve rendelenmiş peynirin yarısını yumurtaya katarak iyice karıştırın Karışımı yağlamış olduğunuz kalıba serin ve iyice soğuması için sabaha kadar bekletin Ertesi gün soğuyup sertleşmiş olan gnokçiyi 3 cm'lik kareler halinde kesin Kesilmiş dilimleri ateşe dayanıklı bir tabağa yerleştirin Geri kalan rendelenmiş peyniri üzerine serpiştirin ve her karenin üzerine bir çimdik yağ koyun Sonra fazla sıcak olmayan bir fırında gnokçinin üstü nar gibi oluncaya kadar kızartın ve sıcak servis yapın lezzetlercom dan alıntıdır lezzetlercom a teşekkür ederiz |
Dünya Mutfakları. |
09-05-2012 | #13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünya Mutfakları.Malzemeler : 6 konserve sardalya (yağları süzülüp her biri ikiye ayrılmış) 200 gr tam yağlı beyaz peynir (suda bırakılıp süzülüp ufalanmış) 1 su bardağı süt 2 çorba kaşığı domates salçası 1,5 tatlı kaşığı hardal 1 çorba kaşığı tereyağ 1 yumurta 6 dilim kızarmış tost ekmeği 1 çay kaşığı pul biber 1 tatlı kaşığı tuz Hazırlanışı : Küçük bir tencereye beyaz peyniri ve sütü koyup orta ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak peynir süte karışana kadar pişirin Tencereyi bir kenara alın Ayrı bir kasede domates salçası, hardal, tuz, pul kırmızıbiber, yumurta ve tereyağını iyice çırpın Karışımı süt ve peynirin bulunduğu tencereye ekleyip orta ateşte sürekli karıştırarak 2 dakika kalınlaşana kadar pişirin ve tencereyi ateşten alın Izgaranızı kızdırın, tenceredeki karışımı tost dilimlerinin üstüne eşit miktarda dökün ve her ekmek diliminin üstüne sardalya fletolarını yerleştirip fırın ızgarasına süzün 2 dakika ızgara ettikten sonra çıkarıp servis yapın lezzetlercom dan alıntıdır lezzetlercom a teşekkür ederiz |
Dünya Mutfakları. |
09-05-2012 | #14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünya Mutfakları.Malzemeler : 1 kg sığır filetosu (1 sm kalınlığında dilimlenmiş) 1 adet ince doğranmış soğan 2 diş dövülmüş sarımsak 1 tatlı kaşığı fesleğen 6 dilim jambon (her biri ortadan ikiye kesilmiş) 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı tuz Hazırlanışı : Izgaranızı kızdırın Etleri bir tahta üzerinde 5x5 sm boyutlarında doğrayın Küçük bir kasede soğan, sarımsak, fesleğen, tuz ve biberi karıştırın Karışımdan her et parçasının ortasına biraz koyup, eti yuvarlayarak sarın Rulo etleri jambon parçaları ile sarıp bir kürdanla tutturun Etlerin her iki yanlarını ızgarada 7-8 dakika iyice yumuşayana kadar pişirin Rulo etleri ızgaradan alıp, ısıtılmış bir servis tabağına yerleştirerek servis edin lezzetlercom dan alıntıdır lezzetlercom a teşekkür ederiz |
Dünya Mutfakları. |
09-05-2012 | #15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünya Mutfakları.Malzemeler : 7 çorba kaşığı margarin 1 adet çentilmiş soğan 4 parça göğüs tavuk 3 bardak tavuk suyu 225 gr dilimlenmiş mantar 4 çorba kaşığı un 1/2 limonun suyu 1 bardak çiğ krema 3 çorba kaşığı beyaz şarap ( istenirse ) Taze çekilmiş karabiber Kıyılmış mercanköşk Maydanoz Tuz Hazırlanışı : Yağın 3 kaşığını geniş bir tavada eritin Soğanı ağır ateşte yumuşayıncaya kadar kavurun Tavuk göğüslerini nemli bir peçeteyle temizleyin Nar gibi oluncaya kadar kızartın İçine tuzu, biberi, tavuk suyunu ve mercanköşkle maydanozu katın Kaynayınca ateşi kısarak, hafif ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin Tavuk parçalarını alın ve bir kaba koyarak sıcak olarak koruyun Tavuk suyunu süzün Geri kalan 4 kaşık yağı derin bir tavada eritin ve mantarları 2 dakika kadar kavurun, sonra mantarları çıkartıp kağıt peçete üzerine koyarak süzülmesini bekleyin Unu erimiş olan yağa karıştırın ve karıştırarak hafif ateşte 2-3 dakika kadar pişirin Tavayı ateşten alarak süzülmüş tavuk suyu ile limon suyunu pişirdiğiniz unun üzerine dökün Tavayı tekrar ateşin üstüne oturtun ve karıştırarak 2 dakika süreyle kaynatarak pişirin Tavayı ateşin üstünden alın ve mantarı, kremayı, şarabı sosun içine dökün, sonra yine ateşin üstüne oturtarak kaynatmadan ısıtın Sosu tavukların üstüne dökerek karışık salata ile birlikte sıcak servis yapın lezzetlercom dan alıntıdır lezzetlercom a teşekkür ederiz |
|