Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
meksika, mutfağından, seçmeler

Meksika Mutfağı'ndan Secmeler

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Meksika Mutfağı'ndan Secmeler




Küçücük, kuru, insanı yerinden zıplatacak kadar acı biberler, acı soslarla pişirilmiş barbunya fasulyesi, mısır ve mısır unundan yapılmış hamur işleri tortilla ve taco, ve de et yemeği olarak fajita ilk akla gelenler

Bol acılı sosları ve baharatlarıyla Türk damak zevkine en yakın mutfaklardan biridir Meksika mutfağı

Meksika mutfağının simgesi tortilla
Tortillanın geçmişi tam 12000 yıl önceye dayanır Maya efsanesine göre, ilk tortilla bir köylü tarafından aç kralın karnını doyurmak için yapılmış

İsmini İspanyolca “yuvarlak pasta” anlamına gelen “torta” kelimesinden alan tortilla; mısır veya buğday unundan yapılan küçük boyda, ince, yuvarlak bir yufkadır Ekmek yerine her öğünde yenir Meksika mutfağının simgesi; Türklerin ekmeği, pidesi, Çinlilerin pirinci gibidir Tortillalar yalnızca ekmek olarak değil aynı zamanda üstü çeşitli malzemelerle süslenerek pizza olarak da kullanılır

Tortilla ayrıca katlanıp içi değişik malzemelerle doldurularak da yenir Böylece tortillanız, içindeki malzemelerin kızarıp fırınlanlanmasıyla yeni yeni isimler alır ve tabağınızda tamale, flauto, buritto ya da quesadilla oluverir

Tamale; Meksika’da oldukça popüler olan bir yiyecektir Yapıldığı bölgeye göre kırmızı, yeşil biber konarak yapılabilir Tatlı olanı da vardır Tavuk, et, ya da meyveler, muz yaprağı veya mısır kabuğuna sarılarak yapılır

Buritto; tortilla, her yanı kapalı olacak şekilde sarılarak yapılır Yani silindir şeklin iki ucu da kıvrılıp içine konur İçine kavrulmuş et ya da tavuk, siyah fasulye, pilav, domates, marul ve sos konarak yenir

Quesadilla; içinde neredeyse her şeyin bulunduğu, yumuşak tortilladan yapılan bir çeşit dürümdür Etli, tavuklu ya da peynirli olabilir ama genellikle tavuklusu tercih edilir Salsa, acı krema ve istenilirse guacamole ve acı biberle servis edilir

Enchilada; genellikle gevrek, mısır unundan yapılmış tortillanın içi çeşitli malzemelerle doldurulmuş şeklidir İçine et, tavuk ya da peynir konulabilir, seçilen malzemeye göre soslar da değişebilir
Meksika’da genç kızlar yıllarını mükemmel tortillayı yapmanın sırlarını öğrenmekle geçirirler Günümüzde tortillalar hala eski zamanlardaki tariflerle hazırlanmaktadır, yalnız tek bir farkla: Artık Meksikalı kadınların yerini makineler almıştır

Çeşit çeşit taco

Tortilla’dan yapılan yemeklerin en yaygını olan taco, tortillanın ikiye katlanıp içinin marul, rende peynir, yeşil biber ve domates gibi malzemelerle doldurulmasıyla oluşur Yumuşak ya da gevrek olabilen tacolar içlerine konan malzemelere göre de çeşitli isimler alırlar

Bir Meksika mutfağı klasiği: fajita

Aslında İspanyolca’da dana etinin özel bir bölümü anlamına gelen fajita; et, tavuk ya da karidesten de yapılabiliyor Kızgın demir tavalarda kızartılan et, tavuk, karides, sebze dilimleri, yanında ızgara soğan, guacamole, ekşi kremayla servis edilir Bu et yemeği, tortillalara sarılarak yenir Fajitalarda peynir kullanılmaz

Meksika mutfağının diğer et yemeklerinden bazıları; Meksika Köftesi, Chimichuri Soslu Dana Fleto, Chalupas Mexicanas, Biralı Sığır Eti ve Birria’dır

Ünlü Meksika sosları

Tüm malzeme geleneksel domuz yağı ile sıvanmış bir toprak kapta ağır ağır kızartılır Sarımsak, soğan ve domatesler soyulmadan saplı ızgarada kavrulur Kimi tariflerde kızartılan biberlerin tohumları önceden özenle ayıklanarak acı lezzet yumuşatılır Ve nihayet kızarmış sos malzemesi, ana yemek ile iyice karıştırılarak Meksika yemeği tutkunlarının beğenilerine sunulur

Meksika sosları da bölgelere göre çeşitlik gösterir Bu bölgelerin başlıcaları şunlardır:

Puebla: Mexico City’nin iki saat güneyinde bulunan Puebla, Mole sosuyla ünlüdür Bu sosun hikayesi ise şöyle;

Puebla’da bir rahibe, kralın ziyareti için bir ziyafet verecektir ve çok değişik bir yemek hazırlanmasını ister Rahibeler, içinde çeşitli otlardan acılara ve çikolataya kadar birçok şey bulunan bir karışım hazırlarlar ve bunu birkaç gün boyunca kaynatırlar Ortaya koyu ve tatlımsı bir sos çıkar, bu sosu krala ikram edilecek hindinin üzerine dökerler Günümüzde de tavuk yemeklerinde Meksika’da en çok kullanılan sostur

Yukatan: Mayalar’ın yerleşim yeri olan Yukatan’da genellikle meyveli soslar kullanılır Örneğin tavuk yemeklerinde portakal, mantar ve karabiberden oluşan bir sos kullanılırken, et yemeklerinde muzlu sosları kullanırlar

Veracruz: Deniz kıyısı olması nedeniyle buradaki mönülerde genellikle balık ve diğer deniz ürünlerinden oluşan yemekler yer alır Balıklar için hazırlanan soslarda bol miktarda domates, zeytin ve acı biber kullanılır Veracruz aynı zamanda kahve ve bazı egzotik meyvelerin yetiştiği yerdir

En ünlü Meksika soslarından biri Guacamole’dir Bu sosun içinde küp şeklinde soğan ve avokado püresi bulunur

Salsa sosunun içinde ise domates, soğan, sarımsak ve kırmızı biber bulunur Bu sosun da pek çok çeşidi vardır ama en ünlüleri taze soğanla yapılan Salsa Mexicana ve Pico de Gallo’dur

Meksika çorbaları
Meksika, Rusya’dan sonra dünyanın en çok çorba tüketilen ülkesidir Meksika’da her yıl kişi başına 50 litre çorba tüketilir

Mercimekten büyük kırmızı fasulyeye kadar bütün taneli ürünler çorbalarda kullanılır
Bu mutfağın en ünlü çorbalarından bir tanesi Gasaaaaao Çorbası’dır Bol sebzeli, zeytinyağlı, tabi ki baharatlı ve oldukça hafif bir çorba olan Gasaaaaao’nun içinde domates, yeşil biber, salatalık, ekmek, sirke tuz ve biber bulunur Eğer bir Meksika restoranına gider ve bu çorbadan sipariş ederseniz sakın şaşırmayın, çünkü bu çorbanın özelliği, soğuk servis edilmesidir

Meksika çorbası, istiridye çorbası, karides çorbası ve çeşit çeşit biberden yapılan biber kremi çorbası, Meksika mutfağının diğer ünlü çorbalarıdır

Fasulye cenneti olan bu ülkede fasulyeyle yapılan yemekler de çeşit çeşittir Baharlı barbunya fasulyesi ve Meksika usulü taze fasulye bunların en bilinenleridir Fasulyeler taco ve tortillaların içini de süsler

“Meksika’ya özgü balık yemekleri dünyaca ünlüdür

İki yanı okyanuslarla çevrili bu ülkenin mutfağında deniz ürünleri de oldukça önemli bir yere sahiptir Okyanus kıyısındaki şehir ve kasabalar “Mariscos” denilen deniz ürünleri ile ünlüdür Okyanusların dışında, Meksika’nın gölleri ve nehirleri de çok zengin kaynaklardır Meksika’da deniz ürünleri denince, Kalamar Tapas, Veracruz Usulü Balık, Fırında İstiridye, Karides A La Diabla, Tuna Casserole ve İstiridye Kızartma ilk akla gelenlerdir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.