09-04-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Cin:
CİN:
Ateşin alev kısmından yaratılan, her şekle girebilen; evlenme, yeme-içme, çoğalmaları bulunan ve gözle görülmeyen varlıklar Fârisî dilinde cine peri denir
Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:
Cinleri ve insanları ancak beni bilip ibâdet etmeleri için yarattım (Zâriyât sûresi: 56)
Ey Habîbim! Onlara de ki: "Cinlerden bir grubun Kur'ân-ı kerîm dinlediği bana bildirildi Onlar şöyle demişlerdi " Muhakkak ki biz doğru yola götüren, akıllara durgunluk ve hayranlık veren bir Kur'ân (-ı kerîm) dinledik O'na inandık Rabbimize hiç bir şeyi ortak koşmayacağız (Cin sûresi: 1,2)
Cinler çeşitli şekillere girip şaşılacak işler yaparlar Bunlar tenâsüh (rûhun başka bedene geçmesi) değildir Cinler insanlar gibi Peygamber efendimizin getirdiği İslâm dînine uymakla mükelleftir (İmâm-ı Rabbânî)
Cinlerin insanlara zarar verdikleri, yardım ettikleri, insanların isteklerini yerine getirdikleri, çeşitli zamanlarda bir çok müslüman ve kâfir tarafından görülmüş ve haber verilmiştir İbn-i Sinâ, Kânun adlı kitabında Sar'a hastalığını anlatırken, c inden bahs etmektedir Diyor ki: "Hastalıklara bir çok maddeler (mikroblar) sebeb olduğu gibi, cinnin hâsıl ettiği hastalıklar da vardır ve meşhûrdur " (Abdülhakîm Arvâsî)
Cin hakkında bilgi, her peygamberin kitabında vardır Süleymân aleyhisselâmın emri ile iş görürlerdi İnsanların yanlarında bulunan Muhâfaza melekleri insanı cinden koruduğu gibi, âyet-i kerîme ve duâ okuyup Allahü teâlâya sığınanlara da birşey yapam azlar (Abdülhakîm Arvâsî)
|
|
|