Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
emri, tekvînî

Emr-İ Tekvînî:

Eski 09-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Emr-İ Tekvînî:




Emr-i Tekvînî:

Allahü teâlânın yaratmayı dilediği şeylere "kün" yâni "ol" demesi

Emr-i tekvînî ile, Allahü teâlânın dilediği şey hemen var olur Hiç bir kimse, bu şeyin var olmasına mâni (engel) olamaz Allahü teâlâ her şeyin yaratılması için, belli şeyleri sebeb yapmıştır Belli maddeleri, belli maddelerin yaratılmalarına sebeb yaptığı gibi, insanın maddî ve mânevî gücü, çeşitli enerjiler de, bir çok şeylerin yaratılmalarına sebeptirler Bir kuluna bir şey ihsân etmek, iyilik vermek ister ve o kimseyi o şeyin sebebine kavuşturur Sebeb te'sir ettiği zaman, O da, dilerse, "Ol!" derse, o şey vâr olur O dilemezse, hiç bir şey vâr olmaz Hikmetini, yaratmasını sebeplerle örtmüş, gizlemiştir Çok kimse yalnız sebepleri görmekte, sebepler arkasındaki hikmeti, O'nun yaratmasını anlayamamaktadır Bu anlayışsızlığı da onun felâketine sebeb olmaktadır (Seyyid Şerîf Cürcânî)

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.