09-03-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Akbuk
Akbuk, Didim Bölgesinde Emlak Piyasasının yükselen yıldızı olmaya aday Havası, Denizi, Panlı yerleşimiyle dikkat çeken Akbükte Liman ve tarihi yerleri de unutmamak gerek![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Saplı ada, sahte cennet, Kazıklı belli başlı yerleşimler Akbük sırtlarından Iasos ve sonrasında Bodrum'a da giden bir asfalt yol da var Oldukça sessiz oluşuyla dikkat çeken bu yol orman ve pek çok irili ufaklı yerleşimin içinden geçiyor
Akbük ilçemizin: koyları dantel gibi işlenmiş mavi ile yeşilin kucaklaştığı şirin bir tatil beldesidir Gürültüden uzak, temiz havası, kolibasilisiz denizi ile turizmimizde denizin mavisi ile ormanın yeşilinin buluşma noktasında tatil arzulayanlar için bulunmaz bir cennettir![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Yeşil alanların çoklugu ile dikkat çeken Akbük, yaklaşık on bir kilometrelik bir sahil şeridinde kurulu bulunup; her türlü deniz sporunun yapılmasına da müsaittir
5 bin hektarlık bir alanı kaplayan Akbük, yapı kooperatiflerinin yanı sıra oteller, pansiyonlar, tatil köyleri, barlar, diskolar ve tüm kentsel donanımları ile modern bir kent görünümündedir
Akbük 1991 yılında alınan bir kararla Belediye statüsünü kazandı O tarihten bu güne geçen kısacık zaman diliminde köyden kentleşmeye doğru gelişimin başarılı bir örneğinin hayata geçtiği Akbük'ün ekonomisi ağırlıklı olarak turizme ve balıkçılığa dayalıdır Balık çiftlikleri ekonomimize girdi sağlamalarının yanısıra Akbük'ün tanıtımında da rol oynamakladır Diğer taraftan hızlı gelişimi ile bugün önemli bir turistik potansiyelin varolduğu Akbük Avrupalı turistlerin gözde merkezlerinden birisidir Tarihi eserler açısından ise Akbük'te en büyük önemi Rumlardan kalma kilise sapasağlam olup; kilise her yıl binlerce turistin uğrak yeridir![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Nasil Gidilir ?
Tips
Akbük'e gitmek için pek çok alternatifiniz var İzmir istikametinden gelenler Söke ovasını dümdüz geçtikten sonra altından Menderes nehrinin Aktığı son köprünün bitiminde Didim Tabelalarını göreceklerdir Köprüyü geçerken sol tarafta kalan D S İ'nin balon barajı ve Akyeniköy Belediyesinin heykelli çevre düzenlemezi, rstoranlar, hediyelik eşya satanlar ve bir de Trabzon ekmeği fırını bulunan bu yol kavşağı yerel halk tarafından Akyeniköy Dalyanı olarak da bilinir![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Buradan sağa (İzmir istikametinden gelenler için) dönerseniz Didim'e; oradan da Didim üzerinden Akbük'e geçebilirsiniz Fakat en kestirmesi; Didim'e dönmeden Bodrum yoluna devam edip Sağ tarafta bir petrol istasyonunu bırakıp yokuşu çıkınca yine sağ tarafta irili ufaklı tabelalarıyla Akbük yol sapağına devam etmek olacaktır![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
bu yokuşun bitimindeki tabelalardan Sağa dönüp devam ettiğinizde (İzmir istikametinden gelenler için tekrar) yolun en sonunda Akbük var Akbuk genel olarak bu bölgeyi de tanımlar Yüzlerce yapı kooperatifi kervanına yerli yabancı pek çok yılboyu buralarda kalmak niyetiyle yerleşenleri hesaba katarsak; Akbük eskisi kadar tenha değil Tam ayarında bir sessizlikle önce Didim yol sapağı çıkacak karşınıza ve bu üç yol ayrımında bir petrol istasyonu![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif) ![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif) Ardından Didim'e bağlı FevziPaşa mahallesine paralel uzanan Sahte Cennet![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif) ![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif) Akbük'ün en güzel köşelerinden![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif) ![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif) ![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Devamında Caprice Hotel'e (Kapris Otel) kadar uzanan büyük oteller kervanı ve Saplı ada, Devam edince en son ulaştığınız Akbük merkez ve onun devamında Fransız tatil köyü, Bozbük, kazıklı![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif) ![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif) ![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
Ek Bilgi: Bodrum yolunda Bafa gölünün bitiminde Selimiye'yi bağlayan bir Tünel vardır (Karacabel Tüneli) Bu tünel onarım gördüğü vakitlerde sizi Bodrum'a ulaştıracak tek geçit, Akbük sırtlarından tırmanan orman yolunun Kıyıkışlacık (İassos) etabıdır
Yol düzgün durumda ve havaalanına daha kısa mesafede olmasına karşın dağ yolu oluşu sebebiyle fazla tercih edilmeyen ıssız bir yoldur Vahşi doğayı sevenler bu yolu deneyebilirler Fakat dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da yön tabelalarının yeterli olmadığı yönündedir denilebilir![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
İrili ufaklı yüzlerce site tabelasına aldırmaksızın asfaltı takip edince bir ara kaybolduğunuz hissine kapılabilirsiniz Aldırmadan asfaltı devam edince Kıyıkışlacık ve Bodrum Havaalanına yakın bir yerdeki bir Kavşağa ulaşan yolun sonu![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif) ![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif) İassosta deniz kenarındaki balıkçı restoranlarında dinlenebilirsiniz Burası aynı zamanda Altınkum merkezli çıkılan pek çok Jeep safarinin öğle yemeği molası![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif) ![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif) ![frmsinsi.com](images/smilies/frmsinsi.gif)
|
|
|