Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Gezelim, Görelim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çanakkale, topraklar, türkün, şahlandığı

Çanakkale : Türk'ün Şahlandığı Topraklar...

Eski 09-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çanakkale : Türk'ün Şahlandığı Topraklar...

Çanakkale , sahip oldugu tarihi , turistik ve kültürel zenginlikleri ile yerli ve yabancı turistlerin daima gözdesi olmus bir ilimizdir

Canakkale savaslarinin cereyan ettigi Gerlibolu Yarimadasi , tarihi milli park alanında bulunan Türk anıt ve Sehitlikleri ile yabanci Anit ve mezarliklari , özellikle 18 Mart ve 25 Nisan tarihleri arasinda yogun olarak yerli ve yabanci turist akinina ugramaktadır Troya , Alexandra-Troias ,Assos gibi nice eski uygarlik merkezlerinin besigi olan ilimiz, yerli ve yabancı ziyaretcilerin tarihin derinliklerine götürmektedir Uygarlık tarihinin en eski sanatlarindan biri olan seramikcilik ve halıcılık , Çanakkale folklorunun otantikligini kaybetmeden en belirgin özelliklerini günümüze kadar tasımıslardır Çanakkale adının , burada yapılan çanak çömlekten geldigi kabul edilmektedir

Eski adı Kale-i Sultaniye olan Canakkale'nin 17 yy sonlarinda ipek yelken bezi ve canak-cömlek imalatiyla ün yaptıgı belirtilmektedir Cevresi eşsiz doga güzellikleri ve denizlerle cevrili olan ilimiz , saglık turizmine de cok sayıda kaplıca ile hizmet vermektedir Egitim ve ögretim hizmetleri yönünden yüksek düzeyde olan ilimiz MAkif Ersoy ve Nedime Hanım Halk Kütüphanesi ile , Güzel Sanatlar Galerisi , MAkif Tiyatro Salonu , Arkeoloji müzesi , Namık Kemal Tiyatro Salonu ve 500 Yil Acık Hava Tiyatrosu ile Çanakkale halkinin kültürel gereksinimlerini büyül ölcüde karsılamaktadır Her yıl düzenlenen Troya Festivali ilimizin kültürlerarasi tanitimina büyük katkı saglamaktadır

İdari Durum ve Nüfus: Merkez ilce disinda ikisi ada olmak üzere 11 ilcesi , 34 belediyesi, 568 köyü bulunmaktadir 1997 Nüfus Sayimina göre ilin toplam nüfusu 448815 'tir Yillik nufüs artis hizi binde 529, nüfus yogunlugu 46' dır İlceleri; Ayvacik, Bayramic, Biga, Bozcaada, Can, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökceada, Lapseki ve Yenice'dir

Iklim: Canakkale İlinde, Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin gecis iklimi hüküm sürmektedir Yagislar genellikle bahar ve kis aylarında olmaktadır
Turizm sezonunda , iklim mutedil olup , deniz suyu sicakligi Temmuz ve Agustos aylarinda maksimum seviyeye cikmaktadir Günlük hava sicakliklari ise sezonda maksimum 35 ve minumum 25 derece olup , gece uzun yillar ortalamasi olarak en düsük sicaklik 10 derece olmustur
Yil boyunca , Canakkale İlinde hakim rüzgar kuzeyli rüzgar olup , güneyli rüzgar en etkilisidir

Sosyal ve Kültürel Yapi: Canakkale ili egitim ve ögretim hizmetleri bakimindan oldukca iyi düzeydedirİlk ve orta ögrenimde okullasma oranı ve basarı oranlari yüksektir Okuryazarlik oranı % 85 civarindadir

Yüksekögrenimde Canakkale Onsekiz Mart üniversitesi bünyesinde 9 adet fakülte , 2 adet yüksekokul, 11 meslekyüksekokul ile ilin sosyo-kültürel gelismesine katkida bulunmaktadir

İl genelinde bir Özel Hastane, bir SSK Hastanesi olmak üzere 9 adet Hastane , 4 saglik merkezi , 55 saglik ocagı, 192 saglik evi ile sağlik hizmeti verilmektedir İl haberlesme imkanlari yönünden iyi durumdadirTüm yerlesim birimleri telefon irtibatlidir Tarih boyunca önemli kültürlere sahne olan ilde halkin sosyo-kültürel faaliyetlere ilgisi büyüktür

Tarihi ve Cografi Yapı: Canakkale Türkiye'nin kuzeybatisinda Avrupa ve Asya kitalarini birbirinden ayiran ve kendi adini tasiyan Bogaz'in iki yakasinda kurulmusturEski caglarda HELLESPONTOS ve DARDANEL olarak anilan Canakkale MÖ 3000 yilindan beri yerlesim alani niteligini korumusturEge ve Marmara Bölgesinde topraklari bulunan ilin yüzölcümü 9737 kilometrekare , kiyi uzunluklari 671 kilometredir Konumu geregi Akdeniz ve Karadeniz iklimi arasinda gecis iklimi gösterir , dogu ve güneydogu yönünde Balıkesir, batıda Ege Denizi, kuzeybatida Edirne İli, kuzeyde Tekirdag İli ile Marmara Denizi tarafindan cevrelenmistir

Ekonomik yapi: İlimizde tarimsal üretim yapilan arazinin toprak varligina orani % 5'dir Hububat , aycicegi , zeytin , sebze , meyve üretimi ile hayvancilik İlimizin en önemli gelir kaynaklarini teskil etmektedir Zeytincilik , Ege bölgesinin devami niteligindedir Bakla üretimi , ic bakla ihracatinda önemli rol oynamaktadir Ayciceginde verim , Türkiye ortalamalarinin üzerindedir Meyve üretimi , elma , seftali ve kiraza yönelmistir Bölgemiz , sarap ve kanyak üretimine cok elverisli üzümlerin yetismesine uygun toprak ve iklim kosullarina sahiptir Üretim miktari yilda 10000 ton civarindadir
Canakkale ve cevresi , iklim degismelerine bagli olarak önemli bir balik mecrasi olan Karadeniz'den Marmara ve Akdeniz'e , yumurtlama mevsimini müteakiben ters yönde cereyan eden balik göc yollarini kapsamaktadır Bölgede balik üretimi takriben 5925907 kg/yıl'dır Ayrıca önemli miktarda sazan, alabalik , yilan baliği ve biyiklidan olusan takriben 56 ton su baligi da üretilmektedir

Kültür ve Turizm durumu:Canakkale ili tarihi eserleri , dogal güzellikleri ile önemli bir kültür truzim potansiyeline sahiptir

Canakkale savaslarinin en kanli muharebelerinin cereyan ettigi , cok sayida sehitlik , anit ve mezarliklarin bulundugu Gelibolu Yarimadasi Tarihi Milli Parkı ,Troya , Assos gibi eski uygarlik merkezlerinin besigi olan ilimiz ic ve dis turizmde önemli bir yer almaktadir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com