|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
devletlerinde, islamiyetten, nasıldı, türk, yönetim, önceki, şekli |
![]() |
İslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Yönetim Şekli Nasıldı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Yönetim Şekli NasıldıDEVLET YÖNETİMİ A) DEVLET: İslamiyetten önce Türkler devlete İL veya EL demişlerdir ![]() Hükümdarların Ünvanları: Türkler Hükümdarlarına Şanyü,Tanhu, Hakan, Han, Yabgu, İlteber, İdi-kut, Erkin gibi ünvanlar vermişledir ![]() Türk Hükümdarlarının Tahta Çıkışı Tarih Boyunca Kaç Değişik Şekilde Meydana Gelmiştir? 1- Hanedan üyeleri arasında siyasi ve askeri mücadeleyi kazanan hükümdar olarak tahta çıkıyordu ![]() 2- Hükümdarın rakipsiz aday olması(Bu durumda taht kavgası olmadan başa geçiyordu ![]() 3- Seçim Usulü (Kengeş, toy veya kurultay denilen devletin ileri gelenlerinden oluşan meclisin toplanarak hanedan üyelerinden birini tahta geçirmesi ![]() 4)-Ekber ve Erşed(En yaşlı ve Olgun) olanın başa geçmesi ![]() ![]() itibaren sadece Osmanlı Devletinde uygulanmıştır ![]() Kimler Türk Devletlerinde Hükümdar Olabilirdi? Hanedandan olan bütün erkeklerin hükümdar olma hakları vardı ![]() amca çocukları ve diğer hanedan üyeleri ![]() Kut Anlayışı Nedir? Türkler devleti yönetme yetkisinin TANRI tarafından verildiğine inanıyorlardı ![]() verilen bu yönetme hakkına KUT diyorlardı ![]() geçtiğine inanıyorlardı ![]() Kut Anlayışı Türk Devletlerini Nasıl Etkilemiştir? Bütün hanedan üyelerinde KUT olduğundan kendine siyasi ve askeri bakımdan güvenen kişi TAHT KAVGASINA girebiliyordu ![]() bölünmeye götürüyordu ![]() NOT: Türk töresinde ana-babaya itaat esas olmasına rağmen, hükümdar bunun dışında tutulmuştur ![]() Devletin devamı için baba-oğul veya kardeşlerin birbirleriyle mücadelesi normal karşılanmıştır ![]() Çünkü bu sayede en güçlü ve en yetenekli kişi devletin başına geçecektir ![]() İkili Yönetim(Çifte Krallık) Nedir? Türk Devletlerinde hükümdar yönetimi kolaylaştırmak için ülkeyi SOL(Doğu) ve SAĞ(Batı) olmak üzere ikiye ayırırdı ![]() ![]() üyelerinden YABGU'lar bulunurdu ![]() B) MECLİS VE HÜKÜMET: Türk Meclislerine TOY, KURULTAY veya KENGEŞ denilirdi ![]() Kurultay'da devletin ana meseleleri görüşülür, hükümdarın ölümü, savaş veya milli felaketlerde kurultay toplanırdı ![]() AYGUCI : Hükümet başkanı(başbakan) BUYRUK : Bakan TAMGACI: Dış siyaset işlerini yürüten görevliler Eski Türk Devletlerinde diğer devlet görevlileri şunlardı: TİGİN: Hükümdar çocukları (Tekin) ŞAD : Diğer Hanedan mensupları Bunların dışında İnal, inanç, tarkan, bağa, tudun, çor, külüğ, apa, ataman gibi devlet görevlileri de vardı ![]() |
![]() |
![]() |
|