![]() |
Atatürk Devrimleri Kısaca Açıklamaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk Devrimleri Kısaca AçıklamalarıAtatürk Devrimleri Nelerdir Atatürk Devrimleri Neler Atatürkün Devrimleri ve tarihleri: *Saltanatin kaldirilmasi (1 Kasim 1922 ![]() *Cumhuriyetin ilani (29 Ekim 1923) ![]() *Halifeligin kaldirilmasi (3 Mart 1924) ![]() *Medeni Kanun'un kabulü (17 Subat 1926) ![]() *Tarikatlarin kaldirilmasi, tekke ve zaviyelerin kapatilmasi (30 Kasim 1925) ![]() *Laikligin kabulü (1928-1937) ![]() *Kadin haklarinin taninmasi (1930-1933 ve 1934) ![]() *Sapka ve kiyafet devrimi (25 Kasim 1925) ![]() *Takvim, saat ve ölçülerde degisiklik (1925 ve 1931) ![]() *Soyadi yasasinin kabulü (21 Haziran 1934) ![]() *Egitim ve ögretim devrimi (3 Mart 1924) ![]() *Harf devrimi (1 Kasim 1928) ![]() *Dil devrimi (12 Temmuz 1932) ![]() Harf Devrimi: Öğrenilmesi son derece güç olan Arap harflerinin yerine Türk harflerinin kullanılmasının sağlandığı harf devrimi “Türk Harfleri” adıyla 1353 sayılı kanunla, 1 Kasım 1928’de kabul edildi ![]() ![]() Halifeliğin Kaldırılması 1 Mart 1924 tarihinde Atatürk’ün mecliste yaptığı konuşma ile halifeliğin kaldırılması gerektiği herkesçe kabul gördü ![]() ![]() Saltanatın Kaldırılması Osmanlı Devleti’nin her döneminde hüküm süren saltanata artık bir son verilmeliydi ![]() ![]() Türkiye’nin Yeniden İdari Teşkilatlanması Yeni Türkiye Devleti’nin idari yapılanmasına ilişkin 1921 ve 1924 anayasalarında bazı kararlar alınmıştır ![]() ![]() Cumhuriyetin İlanı 29 Ekim 1923 yılında ilan edilen cumhuriyet tamamen halkın iradesini gözeten bir yönetim şeklidir ![]() ![]() ![]() Şapka ve Kıyafet Devrimi Atatürk yapmış olduğu devrimlerde Türk toplumunun uygar milletler gibi giyim ve kuşamda da ileri bir seviyede olmasını istemiştir ![]() Soyadı Yasasının Kabulü Soyadı yasası 21 Haziran 1934 yılında çıkarılmıştır ![]() ![]() Kadın Haklarının Tanınması Atatürk’ün yapmış olduğu girişimler neticesinde, Türk kadınlarının iktisadi ve siyasal yaşama katılımlarının sağlanabilmesi açısından bir dizi değişiklikler yapılmıştır ![]() Takvim Saat ve Ölçülerde Değişiklik Yurt içi ve yurt dışındaki ticari ilişkilerin düzenlenmesinde, çeşitli kolaylıkların sağlanması adına yapılan değişiklikleri kapsamaktadır ![]() ![]() Medeni Kanunun Kabulü Medeni Kanun’un kabulü (17 Şubat 1926) ile sosyal alanda tam bir eşitlik anlayışı gerçekleştirilmiştir ![]() ![]() Eğitim ve Öğretim Devrimi Atatürk, Türk toplumunun eğitim ve kültür seviyesinin yükseltilmesi ile öğrenim gören kişi sayısının artırılmasını amaçladığı eğitim ve öğretim alanında köklü değişiklikler yapmıştır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|