Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ata, bilgi, bin, elhorasânî, hakkında, meysere

Ata Bin Meysere El-Horasani Hakkında Bilgi

Eski 09-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ata Bin Meysere El-Horasani Hakkında Bilgi

Ata Bin Meysere El-Horasani Kimdir

Ata Bin Meysere El-Horasani biyografisi

Abdurrahmân bin Yezîd bin Câbir şöyle anlatır: Atâ-i Horasânî ile berâber gazâya, savaşa gitmiştik Gecelerini, namazla geçirirdi Gecenin üçte biri veya yarısı geçince, bize isimlerimizle seslenir, “Kalkınız, abdest alınız, namaz kılınız Çünkü geceleri ibâdet ve gündüzleri oruçla geçirmek, Cehennem’den irinler içip, çeşitli azaplara yakalanmaktan daha kolaydır” der ve namaz kılmaya başlardı Seher vaktine kadar ibâdet eder, sonra biraz uyurdu

Nasîhat isteyenlere: “Dünyâya çok düşkün olduğunuzu görüyorum Size âhireti tavsiye ederim Dünyâ işleriyle uğraşırken âhiretinizi unutmayınız Bir kimsenin dünyâda makam, mal ve mülk sâhibi olması, herkesin yanında sözünün geçmesi, âhiretteCehennem’e düşmesine, ateşte yanmasına mâni olamaz Orada hüküm, Allahü teâlânındır Dilerse azâb eder, dilerse Cennet’ine koyar Onun için bu dünyâda, Allahü teâlânın rızâsını kazanmaya, şu imtihan yurdunda, îmân edip, sâlih ameller yapan, iyiliği emredip, kötülükten alıkoyan, bu uğurda gelen sıkıntılara katlananlardan olmaya çalışmak lâzımdır” buyururdu

Bir defâsında şöyle buyurdu: “Günâh işlendiği zaman, Allahümmağfir lî, Allah’ım! Beni bağışla demeli Böyle yapmak, Allahü teâlâya teslimiyet ve boyun eğmenin ifâdesidir

Şeytanın hîlelerine aldanmamak, bu hususda çok dikkatli olmak gerektiğini şöyle anlatmıştır:

“Kim bir fenâlık yapar veya nefsine zulmeder de Allah’tan mağfiret dilerse, Allah’ı çok bağışlayıcı, çok merhametli bulur” meâlindeki Nisâ sûresinin yüz onuncu âyet-i kerîmesi nâzil olunca, şeytan korkunç bir sesle feryâd etti Sesi öyle yüksek çıktı ki, yeryüzündeki bütün askerleri işitip, yanına geldiler ve; “Nedir bu hâlin? Bu şiddetli feryâdın sebebi nedir?” diye sordular O da; “Benim hîlelerim ile bu ümmete işlettiğim günahların af ve mağfireti hakkında Muhammed’e bir âyet nâzil oldu” dedi Askerleri bunun hangi âyet olduğunu sorunca, Nisâ sûresi yüz onuncu âyetini onlara okudu Sonra şöyle dedi:

“Bu âyette Allahü teâlâ istiğfâr edenlere af ve mağfiretini vâd etti Allahü teâlânın vâdinde dönmek yoktur Şimdi düşünün Acabâ buna bir hîle yolu bulabilir misiniz?” Onlar; “Hayır, biz böyle bir hîle yolu bilmiyoruz” dediler Bunun üzerine şeytan onlara; “Hele siz gidip biraz düşünün Belki bir hîle yolu bulabilirsiniz Bu arada ben de düşüneyim” dedi Şeytanın askerleri oradan ayrıldıktan bir süre sonra, şeytan yine bir nâra attı Bütün askerleri tekrar toplanıp geldi Şeytan onlara; “Bir yol bulabildiniz mi?” diye sorunca, onlar; “Hayır!” cevâbını verdiler Şeytan; “Ben bir hîle yolu buldum” dedi Avânesi bunun ne olduğunu sorunca şöyle dedi:

“O büyük Peygamber âhirete intikâl ettikten sonra, ümmetine güzel amel sûretinde çeşitli bid’atler işletelim Bunları ne Peygamberler, ne halîfeleri ne de eshâbı yapmış olsun Böyle amelleri onlara güzel göstermek sûretiyle, onlar o bid’atleri sünnet sanıp ısrârla üzerine düşüp yaparlar O yaptıkları amelden de tövbe ve istigfâr etmezler Bu işledikleri bid’atlerle onların Cehennem’e girmelerini sağlar, murâdınıza erersiniz” dedi Allahü teâlâ cümlemizi şeytanın şerrinden muhâfaza eylesin Âmin!

Komşuluk ve komşu hakkının önemi husûsunda Hasan-ı Basrî’den (raleyh) naklen bildirmiştir Resûlullah efendimiz şöyle buyurdu:

“Komşular üç kısımdır Birinin bir hakkı vardır Bu, (hakkı) en az olan komşudur İkincisinin iki hakkı vardır Üçüncüsünün üç hakkı vardır En fazla hakkı olan budur Bir hakkı olan müşrik komşudur Akrabâ da değildir Bunun sâdece, komşuluk hakkı vardır İki hakkı olan, müslüman komşudur Akrabâlığı da yoktur Haklarından birisi, müslümanın, müslümana olan hakkı, diğeri komşuluk hakkıdır Üç hakkı olan, müslüman komşudur ki, aynı zamanda, akrabâlığı da vardır Haklarından biri, müslümanın, müslüman üzerinde olan hakkı, komşuluk hakkı, diğeri akrabâlık hakkıdır Komşuluk hakkının en aşağısı, et ve benzeri yiyeceklerden çıkan koku ile komşuya eziyet vermemektir Ancak tencerede pişenden bir mikdâr verilirse, eziyet edilmemiş olur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com