İbn-İ Abidin Biyografisi |
09-02-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İbn-İ Abidin Biyografisiİbn-İ Abidin Biyografisi İbn-İ Abidin Kimdir İbn-İ Abidin Eserleri Şam'da yetişen âlimlerin en büyüklerinden, Osmanlıların en meşhur fıkıh âlimlerindendir İbn-İ Abidin 1784’de Sam'da doğdu Silsile-i aliyye büyüklerinden Mevlana Halid-i Bağdadi hazretlerinin sohbeti ile şereflenmiştirKüçük yasta Kur'an-i kerimi ezberledi Bir müddet babası ile birlikte, ticaretle meşgul oldu Bu sırada bir taraftan da Kur'an-i kerimi okumaya devam ediyordu Fen ve sosyal ilimlerin yani sıra; tefsir, hadis ve fıkıh ilimlerini de öğrendi Hocası Mevlana Halid-i Bağdadi hazretlerinin tavsiyesi üzerine, Şafii mezhebinden, Hanefi mezhebine geçti Daha 17 yasındayken, fıkıh kitapları üzerine haşiye ve şerhlerle açıklamalar yaptı Kıymetli eserler yazmaya başladı Fıkıh ilminde olduğu gibi, hadis ilminde de mahir idi Şam'da bulunan muhaddis Kuz beri hazretlerinden icazet aldı İlim dallarında o kadar yükseldi ki, daha hocaları hayattayken büyük bir şöhrete kavuştu Zahir ilimlerini öğrendikten sonra, kelam ve tasavvuf ilimlerini de zamanın en büyük alimi ve tasavvuf ehli, Mevlana Halid-i Bağdadi hazretlerinden öğrendi Onun mübarek sohbeti ile kemâle geldiIbni Âbidin hazretlerinin dine uymaktaki halleri meşhurdur Haram, mekruh ve şüphelilerden kesinlikle uzak durur, mubahları çok az kullanır, ibadetlerinde sünnetlere, müstehaplara, edeplere uymakta son derece titiz davranırdı Beş vakit namazda; ettehiyyatüyü okurken, sağ tarafa selam verirken Resulullah efendimizi baş gözü ile görürdü Göremediği zaman o namazı yeniden kılardı Bir gece rüyada Hz Osman’ın vefat ettiğini ve Cami-i Emevi'de namazını kendisinin kıldırdığını gördü Sabahleyin hocası Mevlana Halid-i Bağdadi hazretlerine bu rüyayı anlatınca, o da; Allahü teala bilir ki, ben yakında vefat ederim, sen benim cenaze namazımı Cami-i Emevi'de kıldırırsın Çünkü ben, Hz Osman’ın torunlarındanım buyurdu Aradan birkaç gün geçince mübarek hocası vefat etti Namazını Ibni Abidin hazretleri kıldırdı 1836’da 54 yasında Şam'da vefat etti Çok kitap yazdı En meşhur eseri Redd-ül-Muhtar isimli kitabidir Bilhassa bu eseriyle tanınmıştır Bu kitabi, Dürr-ül-Muhtar kitabına yaptığı beş ciltlik haşiyesidir Bu haşiye, Ibni Âbidin ismiyle meşhur olmuştur Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye kitabinin büyük kısmi bu kıymetli eserden, yani Ibni Âbidin’den alınmıştır |
|