|  | Sahte Balı Nasıl Anlarız |  | 
|  09-01-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Sahte Balı Nasıl AnlarızSahte Bal Nasıl Anlaşılır Sahte Balı Nasıl Anlarız Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir  Balın kesafeti (yoğunluğu) çok, akışkanlığı sürekli olmalıdır, kesik kesik akan bal sahtedir  Çiçek balı hızlı, çam balı ise daha yavaş akar  Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz gelir  Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösteriyor  Sabit kalem (kuşun kalem değil ucu ıslandığı zaman mor renk yazan) alın bala uç kısımını daldırın sonra parmağınıza sürün renkli olarak çıkıyorsa bal karışıktır çıkmıyorsa hakiki baldır  Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir    Zeytin yağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır  Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur  Normal balın kıvamı biraz daha katıdır  Balı kaşıkla alıp yere döktüğünde sahte bal uzayıp resmen örümcek ağı gibi havada uçar  Balın şekerlenmesi durumunda ise, eski hâlini alması için güneşe çıkarılması veya kabıyla birlikte sıcak suya konulması kâfidir  Bal şekerle yapılan diğer şerbetlere nazaran çok daha fala keskindir  Fazla yendiği zaman genizde hafif yanma yapar  bu yediğiniz gerçek baldır  Balda hafif te olsa şekerden kaynaklı alkol olması nedeni ile kibrit çöpü veya kağıt üzerinde cızırdayarak yanar  Bir sene önce satın almış olduğumuz bal, bugün halen berrak bir şekilde bal formunu koruyorsa az bir şey kıllanma hakkımızı saklı tutmamız gerekiyormuş  zira, bal dediğin, bir kaç ay içinde kristalize olurmuş  (Bu süre balınçeşidine göre değişir) "vay bu şekerleme yaptı, kandırıldım  " demeden biraz düşünmeliymişiz  (dikkat kristalize olan gerçek bal agza alındığında margarin gibi ağızda erir sahte şeker balı ise kristalize olduğunda toz şeker gibi ağızda kıtırdar) | 
|   | 
|  | 
|  |