![]() |
Türk Geleneksel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Geleneksel YemekleriGeleneksel Yemeklerimiz Yöresel yemeklerimiz Ege geleneksel yemekleri EGE PİLAVI 1 tavuk 4 su bardağı pirinç 1 kaşık yağ 10 ince çubuk makarna 100 gram badem, yeşil fıstık 8 bardak su Yeteri kadar tuz ![]() Tavuk haşlanır ![]() ![]() Ebegümeci Kavurması Malzemeler: 1 kg ebegümeci 2 adet orta boy kuru soğan 10-15 adet kurutulmuş acı biber 1 çorba kaşığı salça ( isteğe bağlı kullanılmayabilir ) 1 çay bardağı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı tuz Hazırlanışı: Ebegümeciler yıkanır, suyu süzülür,ince doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EGE PALAMUT HAŞLAMASI Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı ![]() ![]() ![]() ![]() Beri yanda bir avuç maydanozu ince ince doğramalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi Mazemeler: 1 su bardağı ince bulgur 2 adet orta boy patates 1 çorba kaşığı biber salçası 4 adet taze soğan 8-10 dal maydanoz Yarım tatlı kaşığı tuz 4 çorba kaşığı zeytinyağı Kıyma kavurması için: 250 gr orta yağlı dana kıyması 1 adet küçük kuru soğan 3 çorba kaşığı sıvı yağ Yarım tatlı kaşığı tuz Yapılışı: Önce kavurma hazırlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ege Salatası Kullanılacak malzeme: (4 kişilik) 2 kantalup kavunu, 4 olgun Amasya elması, 4 olgun ve sulu armut, 2 büyük şeftali, 2 kokulu İtalyan eriği, 10-15 tane şurup konservesinde kiraz, 3 fincan tozşeker ![]() Yapılışı: Kavunların, elmaların, armutların kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır, çekirdek yatakları temizlenip atılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İncir Islaması İncir ıslaması özellikle Aydın ve İzmir dolaylarında yapılan bir tatlıdır ![]() Kullanılacak malzeme (6 kişilik): 1 kg kuru incir, 4 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı vanilya, 1 kaşık tarçın, 200 gr dövülmüş ceviz içi (veya badem içi) ![]() Yapılışı: İncirler yıkanıp, altı eşit parçaya bölünür ve bir tepsiye yayılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karadenizin Yöresel Yemekleri Akçaabat Köftesi Malzemeler 1 kg ![]() 100 gr ![]() 1 diş sarımsak, 1 çay kaşığı karabiber, tuz Yapılışı Yukarıdaki malzemeler karıştırılarak köfte halinde bir kaba biriktirilir ![]() ![]() Balık Pilakisi Malzemeler 3 patates 2 domates 2 sogan 2 yesil biber 2 dis sarimsak 1-2 defne yapragi 1 limon 1 kahve fincani zeytinyagi 5-6 dal maydanoz tuz karabiber 1 su bardagi salcali su Yapılışı 1- Firin tepsisine patatesler soyularak enine dilimlenip koyulur ![]() ![]() 2- 1 bardak salcali su ilave ederek orta hararetli firinda sebzeler yumusayincaya kadar pisirilir ![]() 3- Ustune limon suyu sikilir ve maydanoz dilimleri konulup servis yapilir ![]() Bileki Ekmeği Malzemeler misir unu, su tuz Yapılışı Elenmis misir unu ve tuz, ilik su ile hamur haline getirilir ![]() Öncenden kizdirilmis bileki tasinin içine defne yapragi dizilir ![]() Hamur buraya dökülerek üzerine tekrar defne yapragi dizilir ![]() Agzi ters çevrilmis sacla kapatilir ![]() ![]() ![]() Çökülce (Sakarca) Kızartması Malzemeler 1 kg ![]() 1 su bardagi misir unu 2 yumurta tuz, karabiber 2 kasik tereyag Yapılışı 1-Cokulceler temizlenir ![]() ![]() ![]() 2-Bir kapta yumurtalar kirilir hafif cirpilir ![]() ![]() 3-Cokulceler bu karisima ilave edilip iyice karistirilir ![]() 4-Tavada yag eritilir ![]() ![]() Muhlama Malzemesi: 1,5 su bardağı rende kaşar peynir 1,5 su bardağı dil peyniri 1 tatlı kaşığı tulum peyniri 2 yemek kaşığı mısır unu 2 yemek kaşığı tereyağ 1 su bardağı su Hazırlanışı: Önce tencerede mısır ununu 1/2 tereyağında kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcak olarak servis edin ![]() Pazı kavurma Malzemesi: 5 bağ taze pazı 6 soğan 1 çay bardağı haşlanmış barbunya tuz Hazırlanışı: Pazıları ince ince doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hamsili ekmek Malzemesi: 1 bağ pazı 2 bağ taze soğan 1 bağ taze nane 1 kg hamsi 8 su bardağı mısır unu Yeterince tuz Hazırlanışı: Önce hamsilerin kılçıklarını temizleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Laz böreği Malzemesi: 10 yaprak yufka 4 yumurta 8 su bardağı süt 2 paket vanilya 3 su bardağı kıyılmış fındık içi 5 su bardağı tozşeker 2 paket buğday nişastası 5 çay bardağı eritilmiş tereyağı 1 su bardağı su Şerbeti için: 10 su bardağı su 10 su bardağı toz şeker 1/2 limon suyu Hazırlanışı: Sekiz su bardağı süte şeker ekleyerek kaynatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Laz helvası Malzemesi: 3 kg süt 1 kg şeker 3 paket vanilya 3 yumurta sarısı 300 gr beyaz un 200 gr irmik unu Hazırlanışı: Bütün malzemeyi tencereye koyun ve kısık ateşte muhallebi kıvamına getirin ![]() ![]() ![]() İç Anadolunun Yöresel Yemekleri HUNNAK Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 1/2 kilo patates, 1/2 kilo yağsız dana eti, 2 yumurta, 200 gram domates, 1 baş soğan, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 50 gram margarin yağı, 2 çorba kaşığı rendelenmiş gravyer peyniri, 2 çorba kaşığı kurutulmuş ekmek tozu, 2 çorba kaşığı süt, bir fiske cevz ![]() yeteri kadar tuz ve karabiber ![]() Yapımı: Patatesleri iyice yıkadıktan sonra tuzlu kaynar suda haşlamalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toyga Çorbası (Konya) 1 su bardağı yoğurt 1 kahve fincanı un 1 çay bardağı pirinç 1 adet yumurta 4 su bardağı su tuz, karabiber, nane Yoğurt, un, yumurta ve pirinç iyice karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() Madımak (Yozgat) 1 ![]() ![]() Bir kase yoğurt 150 gr ![]() Bir-iki diş sarımsak Tuz,biber,yağ,salça 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arabaşı (Yozgat) Hamur İçin : Bir ölçü Un 6 Ölçü Su Tuz Çorba İçin: Tavuk veya Hindi Bir Kaşık Yağ, Bir Kaşık Salça, Tuz,karabiber, Kırmızı Biber, Bir Miktar Un Altı ölçek su bir kapta kaynamaya bırakılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer taraftan altı kaşık un bir kaşık yağ ile birlikte hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur ![]() ![]() ![]() Soğumaya bırakılan hamur ıslak bir bıçakla baklava dilimleri şeklinde kesilir ![]() ![]() İskilip Dolması (Çorum) 2 kg pirinç 1,5 kg et 500 gr tereyağı 5 yemek kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber 15 su bardağı su 5 adet kuru soğan Pirinçler tuzlu suda yarım saat bekletildikten sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr tereyağı konulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güneydoğu Anadolu bölgesinin yöresel yemekleri BABAGANUŞ (Diyarbakır yöresi yemeği) Malzemeler (4 kişilik) 1 kilo patlıcan, 250 gram yoğurt, 5 adet iri çarliston cinsi biber, 1 avuç maydanoz, 1 çorba kasığı sadeyağ, 1 kahve kaşığı kırmızı biber, birkaç diş sarmısak, yeteri kadar tuz ve su ![]() Yapılışı Patlıcanlar kuvvetli bir ateşte her yanı kavurulacak bir şekilde pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şişbelek Malzemeler: 150 gr ![]() 2 bardak un 1 bardak nohut 250 gr ![]() 1 kuru soğan 1 kase yoğurt 1 yumurta tuz karabiber nane kırmızı biber Yapılışı: Etleri ve ıslatılmış nohutu pişirelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İÇLİ KÖFTE MALZEMELER: -750 gr ![]() -1,5- 2 su bardağı ince bulgur -3- 4 yumurta (1 tanesi, hamura, 2- 3 tanesi kızartılırken kullanılacak ![]() -1 avuç ceviz içi, 2 soğan -Çam fıstığı, kuş üzümü (1'er çorba kaşığı) -1 çorba kaşığı margarin -1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı -2 kahve kaşığı karabiber ve tuz -2 kahve kaşığı kimyon -1 kahve kaşığı kırmızı biber YAPILIŞI: İçinin Hazırlanması: İnce doğranmış soğan, çam fıstığı, margarin ile kavrulur ![]() ![]() ![]() 1- İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı, tuz, karabiber, kırmızı biber ve bir yumurta, ara sıra su serperek iyice yoğrulur ![]() 2- Yumurtadan küçük parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımı ile mümkün olduğu kadar ince açılır ![]() 3- Hazırlanan iç doldurulup delik kapatılır ![]() ![]() 4- Kaynar az tuzlu suda birkaç dakika haşlanır (suyu fazla kaynatmamalı) ![]() ![]() ![]() Burma Tatlısı (Adıyaman) 1 kg ![]() 750 gr ![]() 500 gr ![]() 35 gr ![]() 3 kg ![]() Un hamur yapılıp 25 yumak halinde ayrılır, yumaklar yufka şeklinde açılır ![]() Yufkalar tepsiye her yufka arasına fıstık serpilerek yerleştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Adıyaman Tavası 1 ![]() ![]() 250 gr ![]() 5 kg ![]() 1 ![]() ![]() 250 gr ![]() 100 gr ![]() Yeteri kadar tuz Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır ![]() fırına verilir ![]() ![]() Doğu Anadolu bölgesinin yöresel yemekleri Kesmeli Yeşil Mercimek Çorbası Malzemeler: 1 su bardağı yeşil mercimek 1 su bardağı erişte (kesme) 1 çorba kaşığı salça 2 çorba kaşığı kuru nanr 2 çorba kaşığı un 1 çay bardağı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı tuz 8-10 bardak su ya da et suyu Yapımı: Yeşil mercimek bir gece önceden ıslatılır, ertesi günü haşlanır Tencerede yağ ve un kavrulur Unun rengi dönünce kuru nane ve salça katılır Salçanın kokusu gidene kadar kavrulur Üzerine et suyu ve tuz katılır Kaynama noktasına gelince erişte katılır Erişte şişince haşlanmış mercimek eklenir Sürekli karıştırarak 5 dakika daha kaynatılır, Ateşten alınır Malatya Usulu Tarhana Çorbası Malzemeler: 250 gr Malatya tarhanası 1 su bardağı siyah nohut Yarnm kg ıspanak 4 çorba kaşığı kavurma 2 su bardağı yoğurt 8 su bardağı su ya da et suyu 1 tatlı kaşığı tuz Yapımı: Bir gece önceden Malatya tarhanası ve siyah nohut yıkandıktan sonra aynı suya ıslatılır Ertesi günü tencereye kavurma konur orta ateşte bir kaç kez çevirdikten sonra ıslatılmış nohut ve tarhana ıslatma suyuyla eklenir Daha sonra ince doğranmış ıspanak katılır Ispanak yumuşayınca yoğurt, et suyu ve tuz karışımı eklenir bir taşım kaynatılır Üzerine arzuya göre biberli yağ gezdirilebilir Mişmiş Tatlısı Malzemeler: Yarım kg gün ışığında kurutulmuş kayısı 1 çay bardağı şeker 1 çorba kaşğı kahvaltılık tereyağı 1,5 su bardağı su 1 çay bardağı dövülmüş ceviz Yapımı: Tereyağı tavada eriyince yıkanmış, süzülmüş kayısı kuruları atılır 5 dakika yağla kavrulur Üzerine şeker ve su konur Kayısılar kabarana kadar pişirilir Servis tabağına aktarılır, üzerine ceviz serpilir Akdeniz bölgesinin yöresel yemekleri MAHLUTA Malzeme: 250 gr ![]() Yapılışı: Bir tencereye su konur , tuz atılır , kaynamaya bırakılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÜLGAS Malzeme: 1 kg ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılışı: Kıbrıs ta yetişen bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BABA HANNUŞ Malzeme: 6-7 patlıcan, 2 soğan, Kırmızı biber, Tuz, karabiber, Yumurta , katı yağ ![]() Yapılışı: Patlıcanlar yaprak kısımları alınır , yalnız sapları bırakılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FISTIKLI KÖFTE Malzeme: 500 gr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılışı: Bulgur ayıklanarak tepsiye konur, ıslatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BATIRIK Malzeme: 500 gr ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılışı: Tepsiye bulgurun küçük kırılmışı (dügürcük) konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ANTAKYA BÖREĞİ Mayalı olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Marmara Bölgesinin Yöresel Yemekleri Bozüyük (Bilecik) 1,5 kg un 2 adet yumurta 250 gr tereyağı 1 çay bardağı sıvıyağ 1 su bardağı süt 1 yemek kaşığı sirke 1 tatlı kaşığı tozşeker 1 tutam tuz 1 kg ceviziçi 1 su bardağı susam 50 gr Hindistan cevizi 400 gdr nişasta 6 su bardağı tozşeker (ravak için) 5 su bardağı su(ravak için) Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, süt, sıvıyağ, sirke, tozşeker ve un karıştırılır ve hamur iyice yuğurulur Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır Hamura kıvamını verebilmek için yeterli miktarda nişasta ekilir ve açılan yufkalara çekilmiş ceviziçi serpilir Yufkalar tekrar oklavaya özenle sarılır Sarılma işleminden sonra hamurlar oklavada iken büzdürülür ve oklava içinden çıkarılır Büzülmüş parçalar isteğe göre kesilerek yağlı tepsiye dizilir Üzerine 250 gr tereyağı eretilerek dökülür Norman sıcaklıkta kızdırılan fırına sürülerek, pembeleşinceye kadar pişirilerek kızarması sağlanır Pişirme işlemi bittikten sonra soğuması beklenirken, üzerine dökmen için 6 su bardağı tozşeker 5 su bardağı su ile ravak şeklini alıncaya kadar kaynatılır Ravak 15 dakika kadar bekletildikten sonra tepsinin üzerine dökülerek soğumaya bırakılır Diğer taraftan 1 su bardağı susam ezilerek ateşte kavrulur ve tepsinin üzerine yayılır En son olarak 50 gram hindistan cevizi ile üzerine süsleme yapılır Sebzeli Tavuk Çorbası (Kocaeli) 1 tavuk göğüs eti 4 su bardağı tavuk suyu 15 gr tereyağı 1 çorba kaşığı un 1 çarliston biber 1 çuska biber 1 küçük havuç 1 küçük kabak Tuz, karabiber 1 Tavuk göğüs etini haşlayın ve tel tel ayırın Bir tencerede tereyağını eritip unu karıştırarak kavurun Tavuk suyunu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın Tuz ve karabiber ekleyin 2 Biber, havuç ve kabağı temizleyin Biberleri kıyın Havuç ve kabağı küp şeklinde doğrayın Sebzeleri tencereye ilave edip pişirin Sıcak olarak servis yapın Pazılı Kuzu Kapama (Kocaeli) 6 parça kemikli kuzu eti 4-5 sap taze soğan 4 pazı yaprağı 2-3 diş sarımsak 45 gr tereyağı 1 su bardağı su Tuz 1 Tavada tereyağını eritin Etleri ekleyip çevirerek hafif kızartın ve yayvan bir tencereye alın 2 Soğanların yeşil saplarını kıyıp tereyağında hafif soteleyin Pazı yapraklarını iri iri doğrayın Soğan ve pazıları etlerin üzerine yayın 3 Sarımsakları soyup ikiye kesin ve etlerin üzerine serpiştirin Suya bir miktar tuz ekleyip karıştırın ve tepsiye ilave edin Kapağı kapalı olarak 45 dakika pişirin Sıcak olarak servis yapın Kaysepi (Kocaeli) 2 su bardağı kurutulmuş mürdüm eriği 1 su bardağı su 15 su bardağı tozşeker 30 gr tereyağı 1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi 1 Kurutulmuş mürdüm eriğini yıkayıp tencereye alın Bir miktar su ekleyip yumuşayana kadar pişirin Suyunu süzün ve eriklerin çekirdeklerini çıkarın Tencereye alıp 1 bardak kaynar su ekleyin Üzerine şekeri ilave edip pişirin 2 Bir tavada tereyağını eritin Erikleri servis tabağına alıp üzerine tereyağını gezdirin Ceviz içi serpiştirip sıcak olarak servis yapın İstanbul Pilavı MALZEMELER 450 gr pirinç 125 gr Tereyagi 1 adet Hindi Fileto 1 su bardagi konserve bezelye 1 tutam safran 1 çay kasigi toz zencefil 50 gr iç badem 50 gr kabuksuz antepfistigi Tuz Yapılış Tarifi Pirinci tuzlu kaynar suda 30 dk beklettikten sonra yikayip süzün Bademlerle birlikte tereyaginda 5 dk kavurun Hindi filetoyu haslayip 2 bardak hindi suyunu ayirinYarim kahve fincani suda 30 dk beklettiginiz safsani hindi suyuna ilave edin Didiklediginiz tavuk etini bezelye, tuz ve zencefille birlikte kavurdugunuz pirince katin Hindi suyunu ilave edip kisik ateste suyunu çekene kadar pisirin Sicak suda bekletip iç kabuklarini ayikladiginiz antepfistiklarini ekleyip pilavinizi demlendirin |
![]() |
![]() |
|