Buzdolabı Kullanım Bilgileri Ve Püf Noktaları
Buzdolabı kullanım bilgileri ve püf noktaları
Yiyeceklerimizi sakladığımız buzdolabı kullanım bilgileri ve püf noktaları rn rnBUZDOLABI BİLGİLERİ rn rnBesin maddelerinde bulunan çok sayıda mikroorganizma, mutfak temizliğinin önemini artırır Bu nedenle ayrıca özen isterGerekli malzemelerin satın alınması ile yemeklerin sunulması arasında, depolama, hazırlama, pişirme, servis sonrası temizlik ve bakıma kadar tüm iş akışı mutfakta sağlıklı ortam oluşturmada ayrı ayrı önem taşır Mutfaktaki sıcak ve nemli ortamda bulunan bakterilerin sayısı her 20 dakikada iki katına çıkabilir ve bir tek bakteri 10 saatte 1 milyar olacak şekilde üreyebilirrn rnBUZDOLABINDA RAF DÜZENİ rn rnBuzdolabında herşeyin bir yeri vardır Beyaz ve kırmızı etler sebze bölümünde, meyveler de en üst rafta olunca oldukça karmaşık ve kullanıma ters düşen bir düzen oluşuyor Oysa düzenli bir buzdolabı hem sağlıklı yaşamayı hem de temiz olmayı sağlar Peki buzdolabında ne nereye konmalı?rn rnEn üst raf rn rnEn üst rafa peynir, elde hazırlanmış gıdalar, yarım kalmış ama daha sonra da yenilebilecek salatalar, sosis, salam, sucuk gibi koku veren yiyecekler, çiğ jambon ve et konur Peynirler aşağı yukarı iki, koku veren yiyeceklerde bir hafta kadar tazeliğini korur Yemek artıkları ise üç gün içinde tüketilmelidir Aksi takdirde bozulurrn rnOrta raf rn rnSüt, krem peynir, taze kaşar, yoğurt, krema bu rafta yer alır Açılmış paketler burada 4 gün kadar dayanıklılığını korurrn rnEn alt raf rn rnÇiğ et, balık, sosis Bu rafa konan et ve balığı aynı gün içinde tüketmelisiniz Et, beyaz et ve sosis, sucuk gibi gıdalar iki veya üç gün kadar taze kalırlarrn rnSebze bölmesi rn rnÜzüm, çilek gibi meyveler, mantar yeşil salata, yapraklı sebzeler ve otlar, bitkiler Az dayanıklı olan meyve ve sebzeler aşağı yukarı üç gün taze kalır Diğer sebzeler buzdolabına konabilir ama konmak zorunda değildir Egzotik meyveler (muz, papaya, mango gibi) ve domates aşırı soğukta durmamalı aksi takdirde, tatlarını kaybederler Su açısından zengin olan dolmalık biber, salatalık ve kabak, buzdolabı için ideal olmasa da konabilir, ancak uzun süre dayanıklı olmadıklarından çabuk tüketilmelidirrn rnBuzdolabı kapısı rn rnBuraya tereyağı, margarin, yumurta, reçel, sos ve açılıp ve gün içinde kullanılan her tür kase, kavanoz gibi gıda barındıran şeyler konur Kapağı açılmış meyve ve sebze suları uzuzn ömürlü değildir Çabuk tüketilmelerine dikkat edin Diğer gıdalar birkaç hafta dayanıklı kalırlarken yumurtalar üç hafta dayanırrn rnÖneriler rn rnBuzdolabında kokuları gidermek için bir tas sütü buzdolabına koyun ve bir iki gün bırakın Süt buzdolabınızdaki kötü kokuları yok edecektir Buzdolabının alt gözüne limon dilimleri koyup her gün değiştirirseniz aynı sonucu alırsınızrn rnBuzdolabınızı temizlemnek için bir fincan karbonatı 3 litre su ile karıştırın Temizleme bezinizi bu suya batırıp, raflarınız silin Dolabınızın içi pırıl pırıl olacaktırrn rnSebzelerinizin buzdolabında uzun süre taze kalmasını istiyorsanız ; onları yıkamadan, ağzı iyice kapatılmış poşetlerin içinde saklayın rn rn rn rnKaynak: Gıda biyoteknolojisi Alıntı
|