Derin Dondurucuda Saklanan Yiyecekler |
09-01-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Derin Dondurucuda Saklanan YiyeceklerDerin dondurucuda saklanan yiyecekler Derin Dondurucuda Yiyecekler Nasıl Saklanır? Yiyeceklerin derin dondurucuların içine çok iyi yerleştirilmesi gerekir Derin dondurucuların en etkin kullanımları dolu oldukları zamanlardır Ancak havanın gıdalar arasında dolaşmasına elverecek boşluklar bırakılmalıdır Elektrikler kesilirse içi oldukça dolu olan derin dondurucuyu kesinlikle açmayın Bu şekilde 48 saate kadar yiyeceklerinizi 0 derecede tutma etkisini sürdürür Ancak derin dondurucunuz nispeten boş ise, bu gıdaları 24 saate kadar bozulmadan saklayabilir Eğer yaşadığınız bölgede çok sık elektrik kesintisi oluyorsa, derin dondurucunuzu mümkün olduğu kadar dolu tutmaya gayret gösterin Az gıda koyabiliyorsanız, boşlukları buz torbalarıyla doldurun Çünkü kesintilerde, bu buz torbaları içerdeki soğuk havanın daha uzun süre kalmasına yardımcı olurlar Siz yokken derin dondurucunuzun çözülüp çözülmediğini anlamak için, bir kavanozu buz küpleriyle doldurup, içine koyun Döndüğünüzde buzlar erimiş, şekil değiştirmişse derin dondurucunuz çözülmüş ve tekrar donmuş demektir Bu, içindeki yiyeceklerin gerektiği gibi saklanamadığına işarettir Derin dondurucuda saklama kabı olarak, cam şişeleri (özellikle dar ağızlı olanları) kullanmayın Çünkü donunca genleşen sıvılar, camın kırılmasına neden olabilir Yiyecekleri derin dondurucuda alüminyum folyo yerine, plastik torbalara koyarak ya da streç filme sararak dondurmayı tercih edin Dondurduğunuz gıdaların üzerine tarih atın ve dondurucunuzdaki gıdaları kullanırken tarih sırasına göre yerleştirmeye çalışın Böylece dondurulunca, birbirine benzeyen gıdaları ayırt etmeniz kolay olur ve bu sıraya göre de kullanabilirsiniz Yağlar, protein ve karbonhidratlardan daha zor donar ve derin dondurucudaki saklama ömürleri daha kısadır Bu nedenle pirzola gibi yağlı etlerinizi, derin dondurucuda saklamayı düşünüyorsanız, önce fazla yağlarını ayıklamanız gerekmektedir Pişirdiğiniz yemeği donduracağınızı önceden biliyorsanız, çok fazla baharat kullanmamaya özen gösterin Çünkü dondurulduklarında baharatların tatları keskinleşebilir Fındık, fıstık gibi kuru yemişleri ağzı iyice kapalı plastik torbalarda derin dondurucuda 8 aya kadar, buzdolabında ise 4 aya kadar saklayabilirsiniz Kızartılmış ya da pane edilerek pişirilmiş gıdaları dondurmaktan kaçının Çünkü bu gıdalar dondurulduğu zaman, lastik gibi olurlar Meyveler Meyveyi küçük miktarlarda dondurun Çünkü daha çabuk donar Meyveyi dondurduğunuz kapta, mutlaka biraz boş yer kalmasına dikkat edin Çünkü meyveler genleşir Çok olgun muzları, püre haline getirdikten sonra, içine biraz limon suyu ekleyip dondurarak keklerinizde kullanabilirsiniz Dondurmadan önce sebzelerin haşlanma süreleri Haşladığınız sebzeleri hemen soğuk suyun içine atın ve kağıt havlular yardımıyla kuruttuktan sonra derin dondurucuya yerleştirin Lahana (doğranmış): 15 dakika Havuç: 3-5 dakika arası Karnabahar, kereviz, biberler: 3 dakika Mısır: 4-8 dakika Patlıcan: 4 dakika Yeşil fasulye: 2-3 dakika Soğan, ıspanak: 2 dakika Bezelye: 2-3 dakika Kabak: 1 Dakika |
|