![]() |
Buzdolabinda Gıda Saklama Yöntemleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Buzdolabinda Gıda Saklama YöntemleriBuzdolabinda Gıda saklama yöntemleri BUZDOLABINDA SAKLAMA YÖNTEMLERİ Doğru saklama yöntemlerini kullanarak gıdalarınızın ömürlerini uzatabilir, dolayısıyla bütçenize katkıda bulunabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() saklanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rafta saklama Kuru gıdalar • Un, şeker, kuru bakliyat türü kuru gıdalar, tercihen cam kavanozlarda saklanmalıdır ![]() • Şeker, ağzı iyice kapalı kavanozda 2 sene, esmer şeker ise 4 aya kadar saklanabilir ![]() • Patatesler serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır ![]() ![]() • Pirinç, serin ve kuru yerde ağzı iyice kapalı olarak, 2 seneye kadar saklanabilir ![]() • Aldığınız kuru gıdaları (un, mısır unu) kavanozlara koymadan öne 7 gün buzlukta saklarsanız, içlerinde olabilecek görünün veya görünmeyen zararlı canlıların ölmesini sağlarsınız ve bunların diğer kuru gıdalarınıza da geçmesini engellemiş olursunuz ![]() • Keklerinizi sakladığınız kabın içine yarım elma koyarsanız, kekleriniz daha uzun süre taze kalacaktır ![]() • Baharatlar asla ocakların üzerindeki veya yakınındaki raflarda saklanmamalıdır ![]() ![]() • Baharatların küçük miktarda alınıp, tüketilmesi tavsiye edilir ![]() ![]() • Ülkemiz mutfaklarındaki uygulamanın tersine baharat ve otlar, buzlukta veya buzdolabında saklanmalıdır ![]() ![]() • Baharatları satın alırken öğütülmemiş olarak alırsanız, 1 sene ye kadar saklayabilirsiniz ![]() • Sarımsağı soyarak zeytinyağının içinde saklayabilirsiniz ![]() ![]() Çay: Çayı mutlaka ağzı iyice kapanabilen kavanozlarda, mutfağın serin ve karanlık bir köşesinde saklayın ![]() Sirke: Sirke çok asitli olduğu için demir teneke, bakır ve pirinç kaplarda saklanmamalıdır ![]() Ekmek • Bir parça kerevizi ekmeği sakladığınız torbanın içine yerleştirirseniz, ekmeğin daha uzun süre taze kalmasını sağlarsınız ![]() • Ekmeği ekmek kutusunda, buzdolabında veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz ![]() ![]() ![]() Peynirler • Peynirler genellikle buzdolabında saklanır ![]() ![]() • Beyaz peyniri çok uzun süre kullanmak istiyorsanız, zeytinyağı dolu bir kabın içinde saklayabilirsiniz ![]() • Açılmış krem peynirler buzdolabında 2 hafta, sert olanlar (kaşar, çerkez) 3-4 hafta saklanabilirler ![]() Konserveler • Açılmamış konserveler yine kuru bir ortamda ve oda sıcaklığında (21 derece)saklanmalıdır ![]() • Konserve kutularını asla ocakların, kaloriferlerin yakınlarında, yani çok sıcak veya çok soğuk bölgelerde saklamayın ![]() ![]() Yumurta • Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için, 2 çorba kaşığı tuzu 500 ml suda eritin ve yumurtaları bu suya atın ![]() ![]() • Yumurtalar raflara sivri ucu aşağı gelecek şekilde yerleştirilmelidir ![]() • Yumurta, kendi kartonu içinde buzdolabında 5 haftaya kadar saklanabilir ![]() ![]() ![]() • Yumurtanın sarısını buzdolabında, içine 1-2 çorba kaşığı sıvıyağ koyduğunuz ağzı kapalı plastik saklama kabı içinde 4 gün saklayabilirsiniz ![]() ![]() ![]() • Yumurta hiçbir zaman kabuklu olarak dondurulamaz ![]() ![]() • Yumurta beyazı sıkıca kapalı bir saklama kabında dondurulmalıdır ![]() ![]() • Donmuş yumurtayı ya buzdolabında ya da soğuk suyun altında çözebilirsiniz fakat hemen kullanmanız gereklidir ![]() Derin dondurucuda saklama Dondurma ipuçları • Yiyeceklerin derin dondurucuların içine çok iyi yerleştirilmesi gerekir ![]() ![]() ![]() • Elektrikler kesilirse içi oldukça dolu olan derin dondurucuyu kesinlikle açmayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Siz yokken derin dondurucunuzun çözülüp çözülmediğini anlamak için, bir kavanozu buz küpleriyle doldurup, içine koyun ![]() ![]() ![]() • Derin dondurucuda saklama kabı olarak, cam şişeleri (özellikle dar ağızlı olanları) kullanmayın ![]() ![]() • Yiyecekleri derin dondurucuda alüminyum folyo yerine, plastik torbalara koyarak veya streç filme sararak dondurmayı tercih edin ![]() • Dondurduğunuz gıdaların üzerine tarih atın ve dondurucunuzdaki gıdaları kullanırken tarih sırasına göre yerleştirmeye çalışın ![]() ![]() • Yağlar, protein ve karbonhidratlardan daha zor donar ve derin dondurucudaki saklama ömürleri daha kısadır ![]() ![]() • Pişirdiğiniz yemeği donduracağınızı önceden biliyorsanız, çok fazla baharat kullanmamaya özen gösterin ![]() ![]() • Fındık, fıstık gibi kuru yemişleri ağzı iyice kapalı plastik torbalarda derin dondurucuda 8 aya kadar, buzdolabında ise 4 aya kadar saklayabilirsiniz ![]() • Kızartılmış veya pane edilerek pişirilmiş gıdaları dondurmaktan kaçının ![]() ![]() Meyve • Meyveyi küçük miktarlarda dondurun ![]() ![]() • Meyveyi dondurduğunuz kapta, mutlaka biraz boş yer kalmasına dikkat etin ![]() ![]() • Çok olgun muzları, püre haline getirdikten sonra içine biraz limon suyu ekleyip dondurarak keklerinizde kullanabilirsiniz ![]() Dondurulmadan önce sebzelerin haşlama süreleri • Lahana (doğranmış): 1 ![]() • Havuç: 3-5 dakika arası • Karnabahar, kereviz, biberler: 3 dakika • Mısır: 4-8 dakika • Patlıcan: 4 dakika • Yeşil fasulye: 2-3 dakika • Soğan, ıspanak: 2 dakika • Bezelye: 2-3 dakika • Kabak: 1 dakika Haşladığınız sebzeleri hemen soğuk suyun içine atın ve kağıt havlular yardımıyla kuruttuktan sonra derin dondurucuya yerleştirin ![]() |
![]() |
![]() |
|