![]() |
Besinler Konu Anlatımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besinler Konu AnlatımıPerformans Ödevi Besinler Besinler konu anlatımı Besinler hakkında bilgi Besinler proje ödevi Organik Besinler Karbonhidratlar Sindirilirler Yağlar Sindirilirler Proteinler Sindirilirler Vitaminler Sindirilmezler İnorganik Besinler Mineraller Sindirilmezler Su Sindirilmezler Enerji vericiler : Karbonhidrat, yağ, protein Enerji verimi : Yağ, protein, karbonhidrat Yapıcı-onarıcı : Protein, yağ, karbonhidrat Düzenleyiciler : Protein, vitamin, mineraller, su Açlık anında kullanım sırası : Karbonhidrat, yağ, protein Sindirim kolaylığı : Karbonhidrat, protein, yağ KARBONHİDRATLAR · C,H ve O 'den meydana gelmiştir ![]() ![]() · İki önemli görevi vardır ![]() ![]() ![]() 1) Monosakkaritler · Sindirime uğramazlar ![]() · Yalnızca ototroflar tarafından sentezlenir ![]() · İçerdikleri C sayısına göre 2'ye ayrılırlar ![]() a) 5C'lu şekerler : Riboz, Deoksiriboz (Pentozlar) b) 6C'lu şekerler : Glikoz, Galaktoz, Fruktoz (Hegsozlar) · Monosakkaritlerin difüzyon hızları şöyledir ![]() · Riboz Þ ATP ve RNA'da bulunur ![]() ![]() · Glikoz Þ Bal, üzüm ve incirde bol bulunur ![]() ![]() · Fruktoz Þ Bal ve olgun meyvelerde bol bulunur ![]() · Galaktoz Þ Süt ve süt ürünlerinde bol bulunur ![]() ![]() ![]() bir besin kaynağıdır ![]() 2) Disakkaritler · İki monosakkaritin birleşmesinden meydana gelir ![]() · Glikoz + Glikoz = Maltoz (meyve şekeri) Glikoz + Fruktoz = Sakkaroz = Sükroz (Çay = Pancar şekeri) Glikoz + Galaktoz = Laktoz (süt şekeri) · Maltoz ve sükroz bitkilerden, laktoz da hayvanlardan ve insanlardan sağlanır ![]() · Disakkaritler arasında glikozit bağı vardır ![]() 3) Polisakkaritler · Çok sayıda monosakkaritin birleşmesinden meydana gelir ![]() · Glikoz + Glikoz + Glikoz + ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Glikoz + Glikoz + Glikoz + ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Glikoz + Glikoz + Glikoz + ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ----------------------------------------------------------------- n tane · Son ürünlerin farklı olmasının sebebi glikozların bağlanma biçimleridir ![]() A) Nişasta · Bitkilerde glikozun depo şeklidir ![]() · Düz zincirlidir ve alfa glikozit bağı ile bağlanmışlardır ![]() · Suda az çözünür ![]() ![]() · Nişasta,lökoplastta depolanır ![]() ![]() B) Glikojen · Hayvanlarda glikozun depo şeklidir ![]() · Dallıdır ve alfa glikozit bağı ile bağlanmıştır ![]() · Suda çözünür ![]() ![]() · En fazla karaciğer ve kaslarda bulunur,depo edilir ![]() C) Selüloz · Bitkilerde yapı maddesidir ![]() ![]() · Düzdür ve beta glikozit bağı ile bağlanmıştır ![]() · Suda çözünmez · Geviş getirenlerde ve termitlerde sindirilir ![]() YAĞLAR · C,H ve O'den meydana gelmiştir ![]() ![]() · 3 Yağ asidi + Gliserol = Yağ + 3 H2O · Ester bağı ile bağlanırlar ![]() · Yağlarda çeşitliliği yağ asitleri sağlar ![]() · Suda çözünmezler ![]() ![]() · Isı ve darbeye karşı koruyucudur ![]() · Yağların enerji verimlerinin çok olmasının sebebi karbon sayılarının çok olmasındandır ![]() · Yağların 2 ![]() ![]() · Karbonhidrat ve proteinlerin fazlası yağa dönüştürülür ![]() ![]() · Solunumla yıkılmaları sonucunda fazla su açığa çıkarırlar ![]() ![]() ![]() · Yağ asitleri en basit lipitler olup, uzun karbon zincirlerinden oluşurlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Oleik asit zeytinyağında; Linoleik asit tohumlarda; Butirik asit tereyağında Steroid zarların yapısına katılır ![]() ![]() Fosfolipid hücre zarı yapısına katılır ![]() PROTEİNLER · C,H,O,N ve bazılarında S,P bulunur ![]() · Yapı taşları 20 çeşit aminoasittir ![]() · a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------- n tane · Peptit bağı ile bağlanırlar ![]() · DNA şifresi ile sentezlenen tek moleküldür ![]() · Enzim,hormon ve hücre zarı yapısına katılır ![]() · Solunumla ancak zor durumlarda yakılırlar ![]() ![]() · Aminoasitler anfoter özellik gösterirler ![]() · Proteinler virüslerden insanlara kadar bütün canlılarda yaşamsal rolleri olduğundan hücrelerde en çok bulunan organik moleküllerdir ![]() · Proteinler enerjiyi hemen kaybettiklerinden dolayı 3 ![]() ![]() · Proteinler vücutta enerji kaynağı olarak kullanılırsa vücutta zayıflama ve dengesizlik görülür ![]() · Proteinler her canlı türüne özgü olup antijen özellik gösterirler ![]() ![]() VİTAMİNLER · Vücut direncini arttırırlar ![]() · Enzimlerin yapısına katılırlar ![]() · Düzenleştiricidirler, enerji vermezler, sindirilmezler ![]() · Bir kısmı besinde bulunduğu şekliyle vitamin özelliğinde değildir ![]() ![]() ![]() · Yağda eriyen vitaminler A, D, E, K Suda eriyen vitaminler B, C 'dir ![]() · İnsan vücudunda A, B, D, K sentezlenir ![]() A karaciğerde B,K bağırsakta bakteriler tarafından D deride · A, D, K karaciğerde depolanır ![]() ![]() Hangi Besinlerde Hangi Vitaminler Var? A vitamini Balık yağı, yumurta sarısı, süt, peynir, karaciğer, yeşil sebzelerde bulunur ![]() Büyüme ve gelişmeyi sağlar, vücudu enfeksiyonlara karşı korur, gece körlüğünü önler ![]() B vitamini Tahılların kabuklarında, et, süt, karaciğer ve yeşil sebzelerde bulunur ![]() Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin vücut içinde kullanılmasında katalizör olarak görev yapar ![]() Kansızlığı önler ![]() C vitamini Yeşil sebze ve meyvelerde bulunur ![]() Bağ dokusunun oluşması için gereklidir ![]() ![]() korur ![]() D vitamini Balık yağı, karaciğer, yumurtada bulunur ![]() ![]() Vücuttaki Ca, P dengesini sağlar ![]() ![]() ![]() E vitamini Yeşil sebze, karaciğer, et ve bitkisel yağlarda bulunur ![]() Üreme organlarının gelişmesini sağlar ve kısırlığı önler ![]() K vitamini Yeşil sebzeler, karaciğer ve yumurtada bulunur ![]() ![]() Eksikliğinde kanın pıhtılaşması gecikir ![]() MİNERALLER · İnorganik maddelerdir ![]() ![]() · Enzimlerin yapısına katılırlar ![]() ![]() · Minerallerin vücut içindeki görevleri şunlardır: 1) Enzimlerin ve hemoglobinin yapısına katılır (Fe,P) ![]() 2) Kemiklerin ve dişlerin gelişmesini sağlar (Ca,P,Mg) ![]() 3) Vücut ve hücre sıvısının osmatik basıncını ayarlar (Bunlardan hücre içi sıvıda Na,Cl; hücre dışı sıvıda K,Mg ve P bulunur) ![]() SU · İnorganik maddedir ve sindirime uğramaz ![]() · Enzimlerin çalışması ve kimyasal reaksiyonların meydana gelebilmesi için su şarttır (ÖRNEK:Hidroliz ) |
![]() |
![]() |
|