![]() |
Karışımların Ayrılması Konu Anlatımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karışımların Ayrılması Konu AnlatımıKarışımların Ayrılması Konu Anlatımı karışımların ayrılması karışımların ayrılması yöntemleri Karışımlar Karışım : İki ya da daha fazla saf maddenin birbiri içerisinde dağılmasıyla oluşan yapıdır ![]() a) Homojen Karışımlar(Çözeltiler) : Sıvı-sıvı : alkollü su Sıvı-katı : tuzlu su, şekerli su Gaz-gaz : hava Sıvı-gaz : gazoz Katı-katı : alaşımlar b) Heterojen Karışımlar : Sıvı-sıvı(emülsiyon) : zeytinyağı-su Sıvı-katı(süspansiyon) : çamurlu su, tebeşir tozlu su, ayran, Türk kahvesi Sıvı-gaz(aerosol) : deodorantlar, spreyler Akışkan sıvı içerisinde asılı katı parçacıkların yer aldığı karışımlar(kolloidler) : serum, kan plazması Çözelti ve Çözünürlük Çözücü + Çözünen = Çözelti Homojen Karışımların Sınıflandırılması 1) İçerdiği Çözünen Miktarına Göre : a) Doymamış Çözelti : Belirli bir sıcaklıkta çözebileceğinden daha az miktarda madde çözmüş olan çözeltilerdir ![]() b) Doymuş Çözelti : Belirli bir sıcaklıkta çözebileceği en fazla maddeyi çözmüş olan çözeltilerdir ![]() • Katısı ile dengede doygun çözelti dibinde katısı olan doymuş çözeltidir ![]() c) Aşırı Doymuş Çözelti : Değişen sıcaklık ve basınç koşullarında hazırlanır ![]() ![]() ![]() 2) Derişimine(Çözünenin çözeltideki yoğunluğuna) Göre : a) Derişik Çözelti : Çözüneni fazladır ![]() b) Seyreltik Çözelti : Çözücüsü fazladır ![]() 3) Elektriksel İletkenliklerine Göre : a) Elektriği İleten Çözeltiler(Elektrolitler) : Çözünme 0 iyonlaşarak olur ![]() ![]() b) Elektriği Az İleten Çözeltiler(Zayıf Elektrolitler) : Çözünme kısmen iyonlaşarak olur ![]() c) Elektriği İletmeyen Çözeltiler(Elektrolit olmayanlar) : Çözünme iyonlaşarak değil moleküller halinde dağılarak olur ![]() Çözünürlük : Belirli bir sıcaklık ve basınçta 100 gram suda çözünen en fazla maddenin kütlesine o maddenin çözünürlüğü denir ![]() Çözünürlük = Çözünenin Kütlesi(g) / 100 g su Kütlece Yüzde Derişimi = (Çözünenin Kütlesi / Çözelti Kütlesi) ![]() Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler 1) Katı ve Sıvıların, Sıvılardaki Çözünürlüğüne Etki Eden Faktörler : • Katı ve sıvıların, sıvılardaki çözünürlüğü genellikle endotermiktir ![]() a) Sıcaklık : • Endotermik çözünen katı ve sıvılar için, sıcaklık arttıkça çözünürlük artar ![]() • Ekzotermik çözünen katı ve sıvılar için, sıcaklık arttıkça çözünürlük azalır ![]() b) Basınç : • Katı ve sıvıların, sıvılardaki çözünürlüğüne basıncın etkisi yoktur ![]() 2) Gazların, Sıvılardaki Çözünürlüğüne Etki Eden Faktörler : • Gazların, sıvılardaki çözünürlüğü ekzotermiktir ![]() a) Sıcaklık : • Sıcaklık arttıkça gazların, sıvılardaki çözünürlüğü azalır ![]() b) Basınç : • Basınç arttıkça gazların, sıvılardaki çözünürlüğü artar ![]() Karışımların Özellikleri 1) Çözeltilerin kaynama noktası saf suyun kaynama noktasından büyüktür ![]() • Kaynama, sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olduğu an başlar ![]() • Saf maddelerin kaynamaları süresince sıcaklık sabit kalırken, çözeltilerin kaynamaları süresince sıcaklıkları artar ![]() • Normal kaynama noktası; 1 atm(76 cm-Hg) basınç altında kaynayan sıvının sahip olduğu kaynama noktasına denir ![]() • Kaynama sıvının her yerinde ve belli bir sıcaklıkta olurken, buharlaşma sıvının yüzeyinde ve her sıcaklıkta olur ![]() 2) Çözeltilerin buhar basıncı saf suyun buhar basıncından düşüktür ![]() ![]() • Sıvı ne kadar buharlaşıyorsa buhar basıncı o kadar büyüktür ![]() • Aynı ortamda kaynamakta olan saf su ve çözeltinin buhar basınçları eşittir ![]() 3) Çözeltilerin donma noktası saf suyun donma noktasından küçüktür ![]() Karışımların Ayrılması A) Tanecik Boyutu Farkından Yararlanılarak Ayırma Yöntemleri 1) Ayıklama : Tanecik boyutları, şekilleri, vb ![]() ![]() • Mıknatısla ayırma da bir ayıklama yöntemidir ![]() • Nohutun, fasulyenin, kahve tanelerinin ayrılmasında kullanılır ![]() 2) Eleme : Katı-katı heterojen karışımlarını bileşenlerine ayırmak için tanecik boyutu farkından yararlanılarak yapılan işlemdir ![]() • Eleme işleminde kullanılan araçlara “elek” denir ![]() • Çakıl taşlarının ince kumdan ayrılmasında kullanılır ![]() • Unun yabancı maddelerden ayrılmasında kullanılır ![]() • Bakliyatlar paketlenmeden önce elenerek boyutlarına göre ayrılırlar ![]() 3) Süzme : Katının sıvı içinde dağılmasıyla oluşan heterojen karışımları bileşenlerine ayırmada kullanılır ![]() • Çay posasını ayırmada süzgeç, makarnayı süzerken kevgir, laboratuarda ise süzgeç kağıdı kullanılır ![]() • Süzme yöntemi sadece heterojen katı-sıvı karışımlarını ayırmak için değil, katı-gaz karışımlarını ayırmak için de kullanılır ![]() • Naftalin-su ve tebeşir tozu-su karışımlarının da ayrılmasında kullanılır ![]() • Araba motorundaki parçaları süzmede de kullanılır ![]() 4) Diyaliz : Sıvı-katı heterojen karışımlarda katı, süzgeç kağıdından geçebilecek kadar küçük ise süzme ile ayrılamayacağı için santrifüjleme yapılır ![]() ![]() ![]() • Yarı geçirgen bir zar kullanılır ![]() • Diyaliz makinesiyle kanın temizlenmesi buna örnektir ![]() B) Yoğunluk Farkından Yararlanılarak Ayırma Yöntemleri • Farklı iki katı maddeden oluşan bir karışımı ayırmak için, bu karışımın üzerine bileşenlerle etkileşmeyen ve yoğunluğu bileşenlerin yoğunluk değerleri arasında olan bir sıvı eklenir ![]() • Yoğunlukları farklı ve birbiri içinde çözünmeyen sıvı-sıvı karışımlarının ayrılmasında ayırma hunisi kullanılır ![]() • Sütün üzerindeki kaymağın ayrılması yoğunluk farkından yararlanılarak olur ![]() 1) Çöktürme : İki çözelti birbirine karıştırıldığında çözeltideki iyonların birbirleriyle tepkime vererek suda çözünmeyen katı oluşturmasına çökme, oluşan katıya çökelek, yapılan işleme ise çöktürme denir ![]() • Suyun arıtılmasında, içme suyundan demirin uzaklaştırılmasında, atık sulardan fosfatların uzaklaştırılmasında kullanılır ![]() • Laboratuarda çöktürme işlemi büyük taneciklerle çalışılıyorsa bir beherglas içerisinde, küçük taneciklerle çalışılıyorsa bir santrifüj tüpünde yapılır ![]() 2) Aktarma(Dekantasyon) : Çöktürme işleminde oluşan çökeleğin tamamen dibe çökmesi beklenir ![]() ![]() • Bu işlemde çökeleğin ağır, iri taneli ve kristal yapıda olması gerekir ![]() • Altının saflaştırılmasında, zeytinyağının posasının ayrılmasında kullanılır ![]() 3) Yüzdürme(Flotasyon) : Sudan hafif, askıda olan katı taneciklerinin su yüzeyine yükseltilerek uzaklaştırılmasıdır ![]() • Bakır, kurşun çinko cevherlerinin ayrılmasında kullanılır ![]() C) Çözünürlük Farkından Yararlanılarak Ayırma Yöntemleri 1) Kristallendirme : Sıcaklığın düşmesiyle çözünürlüğü azalan maddenin düzgün geometrik şekilli katı parçalar halinde çöktürülmesine kristallendirme denir ![]() • İki veya daha çok maddenin(KNO3 – CeSO4 , tuz-şeker) çözünürlük farkıyla ayrılmasına ayrımsal kristallendirme denir ![]() 2) Ekstraksiyon(özütleme-çekme) : Katı veya sıvı bir karışımın ilave edilen çözücü yardımıyla karışmış olduğu diğer katı ve sıvıdan ayrılması işlemidir ![]() • Şeker pancarından şeker, karanfilden karanfil yağı eldesinde kullanılır ![]() • Homojen karışımlardan ya da katı karışımlarından istenen maddeyi ayırmada kullanılır ![]() D) Kaynama Noktası Farkından Yararlanılarak Ayırma Yöntemleri 1) Damıtma(Basit damıtma) : Bir katının çözünmesiyle oluşan homojen karışımlarından sadece katı bileşeni elde etmek istiyorsak buharlaştırma işlemi, her iki bileşeni elde etmek istiyorsak basit damıtma(destilasyon) yapılır ![]() • Damıtma ile elde edilen sıvıya destilat denir ![]() 2) Ayrımsal Damıtma : Kaynama noktaları birbirine yakın homojen sıvı-sıvı karışımlarının bileşenlerine daha saf olarak ayrılması için kullanılır ![]() • Ayrımsal damıtma ile damıtma arasındaki tek fark ayrımsal damıtma düzeneğinde fraksiyon kolunun bulunmasıdır ![]() • Alkol-su karışımının ayrılmasında kullanılır ![]() • Petrolün rafinelerde çeşitli ürünlere ayrılmasında kullanılır ![]() |
![]() |
![]() |
|