Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hostesi, olunur, yer

Nasıl Yer Hostesi Olunur

Eski 09-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Nasıl Yer Hostesi Olunur

Nasıl yer hostesi olunur

Yer Hostesliğinde Aranan Koşullar, Yer Hostesi Olmak İstiyorum, Uçuş Hostesi Olmak İstiyorum, Kabin Memuru Nasıl Olabilirim

Yer Hostesi Nedir?

Havaalanına gelen biletli yolcuların; alanda uçağa bininceye kadar olan zamanda yapılacak işlemleri takip eden ve yapan kişidir

Yer Hostesinin Görevleri

Yolcunun bileti ve bagajlarını alarak uçağa binebilmesi için geçiş numarası ve bagaj etiketi verir

Yurtdışına giden yolcuların pasaport, davetiye vb belgelerine bakar ve eksik işlemleri tamamlaması amacıyla ilgili yerlere yönlendirir

Yolcuların uçağa binmesi için gerekli olan uyarıcı anonsu yapar (uçak kalkış saati, uçağın kalkış kapı numarası vb)

Uçağa binen yolcuların isim, soyadı, cinsiyet, bagaj sayısı ve bagaj kilosu gibi bilgileri kapsayan çizelgeleri doldurur

Uçağın emniyeti ve dengesinin kurulabilmesi için yükleme bölümündeki görevlilere bu çizelgeyi verir

Yolcuya verilen geçiş numarasını uçağa binmeden önce yolcudan alır

Özürlü, yaşlı ve tek başlarına seyahat eden (refakatsiz) çocukların tüm işlemlerini yapar ve uçağa bindirir Çocukların kimliklerini kontrol eder ve rapor düzenler

Uçaktan inen refakatsiz çocukları velisine teslim eder

Yer Hostesinin İhtiyacı Olan Malzemeler

Telsiz, Telefon, Bilgisayar, Büro malzemeleri

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler Nelerdir

Yer hostesi olmak isteyenlerin;

İnsanlarla iletişim kurabilen,

İngilizce'yi iyi şekilde bilen,

Büro işlerine ilgili,

Dikkatli, sorumlu,

Bedenen sağlam ve uzun süre ayakta durabilecek kadar dayanıklı kimseler olmaları gerekir

Çalışma Ortamı Ve Koşulları

Yer hostesleri; çoğunlukla uçak şirketlerinin yer hizmetleri bölümlerinde ve havalimanında bulunan şirketlerin bürolarında görev yaparlar Çalışma ortamı, temiz, düzenli ve zaman zaman kalabalıktan dolayı gürültülüdür Çalışma saatleri düzensizdir Vardiyalı çalışma, gece çalışmaları ve hafta sonu çalışmaları gerekir İş temposu hareketli ve yoğundur Uçak yolcuları ve tur yetkilileri ile iletişim halindedir

Çalışma Alanları Ve İş Bulma Olanakları

Yer hostesleri uçak şirketlerinin bölümlerinde ve havaalanında bulunan şirketlerin bürosunda görev yaparlar Özel havayolu şirketlerinin çoğalmasıyla birlikte yer hostesine de duyulan ihtiyaç artmaktadır Ancak özel şirkette bu meslek elemanı uzun yıllar çalıştırılmamakta ve kadrolarının sürekli gençleşmesi hedeflenmektedir İş yoğunluğunun az olduğu dönemlerde işten çıkarılmalar daha fazla görülmektedir Bu nedenle çalışanlar kendilerini güvencesiz hissetmektedirler Havayolu şirketleri yarışma ortamında çalıştıkları için personelin şirket değiştirmeleri oldukça sık görülmektedir

Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler

İngilizce'yi bilen elemanlar yer hostesi olarak THY Eğitim Müdürlüğünde 6 haftalık Temel Uygulamalı Eğitim programına katılabilirler Ayrıca; o Çeşitli özel havayolu şirketleri, oÖzel Kurslar (Deulcom vb) mesleğin eğitim yerleri arasında sayılabilir

Meslek Eğitimine Giriş Koşulları

Yer hostesleri havayolu firmalarının açmış oldukları sınavlar sonucu alınır Her firma kendi özel şartlarını ilan eder Genellikle bu şartlar şu şekildedir -En az lise tercihen yüksekokul mezunu olmak, -Meslek ingilizcesini iyi bir derecede bilmek, -Sağlıklı ve bedence özürsüz olmak (Tam teşekküllü hastaneden rapor almak gerekmektedir) Elemanlar yazılı ve sözlü sınavı kazandıktan sonra kursa katılabilirler

Eğitiminin Süresi Ve İçeriği

Yer hostesi adaylarına kendi firmalarının eğitim birimlerince temel ve uygulamalı eğitim verilmektedir Temel eğitim 2 ila 6 hafta olabilir Eğitim esnasında; uçak tiplerini tanıma, uçak biletlerini tanıma, evrak bilgileri, müşteri hizmetleri, halkla ilişkiler vb dersler verilir

Meslekte İlerleme

Özel havayolu şirketlerinde en az 2 yıl çalışan elemanlar eğer lise mezunu iseler şef, üniversite mezunu iseler denetmen olabilirler Yurt dışında seminerlere, ara eğitimlere katılarak kendilerini geliştirebilirler

Burs, Ücret Ve Kredi Durumu

Ücret, şirketlere göre değişmektedir Ücretler genellikle asgari ücretin 2 ila 4 katı arasında değişmektedir Çalışma süresi ve tecrübeye göre farklılaşmaktadır Meslek elemanları fazla çalışma ücreti ve ikramiye alabilmektedirler

Daha Ayrıntılı Bilgi İçin Başvurulabilecek Yerler

Türk Hava Yolları

Özel havayolu şirketleri

İlgili Eğitim Kurumları

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi

Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com