|  | Sık Atıştırmak Sağlıklı Mı? |  | 
|  09-01-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Sık Atıştırmak Sağlıklı Mı?Sık Atıştırmak Sağlıklı mı? İyi bir ağız sağlığı ve diş çürüklerini önlememiz için yediklerimiz kadar sıklıkta beslendiğimiz de önemlidir  Ağızdaki bakteriler, yiyeceklerdeki şekeri aside dönüştürür  Asit diş minesine saldırır ve çürüme işlemini başlatır  Bu nedenle sık sık atıştırmanın dişlerin daha çabuk çürümesine fırsat verdiğine dkkat çeken Diş Hekimi Kıvanç Cebesoy, yedikten sonra dişleri koruyan yiyecekler ile ilgili bilgi veriyor: İşte Ağız Sağlığı İçin Faydalı Yiyecek ve içecekler: Ağız sağlığımıza iyi gelen besin seçimlerinin başında peynir, balık eti, fındık, süt ve süt ürünleri gelir  Bu besinler diş minesini korumaya yarayan kalsiyum ve fosfor açısından zengindir  Dişinizi fırçlayamıyorsanız, Peynir Yiyin! Özellikle peynir dişler için birden çok yarar sağlar  İlk olarak ağzın PH dengesini ayarlamaya yardımcı olur  Aynı zamanda çürüklere karşı koruyup, yeni çürükler oluşmasını engeller  Özellikle dişe yapışan şekerli gıdalar alındıktan sonra yenilecek bir parça peynir, şekerin dişleri çürütme etkisini gidermeye yarar  Kalsiyum açısından zengin olan yoğurdun dişlere olan faydaları saymakla bitmez  Yeni başlayan diş çürüklerinin tamirinde içindeki kalsiyum çok faydalıdır  Ayrıca, periodontal rahatsızlıkların daha yavaş ilerlemesine neden olur  Diş kayıplarını önlemeye yardım eder  Elma, armut, havuç diş dostudur    Halk dilinde kütür kütür tabir edilen, elma, armut gibi sert meyveler ve sebzeler dişlere faydalı diğer besinlerdir  Dişleri temizleyen bu sert ve lifli besinler; ekstra çiğnemeyi gerektiren bir yiyeceklerdir  Ekstradan tükürük salgılanmasını sağlarlar, böylece bakterileri etkisiz kılarlar  Kereviz, havuç,armut, elma bu besinlere örnektir  Maydonoz ağız kokusuna birebir Ağız kokusuna neden olan yiyecekleri tükettikten sonra biraz maydanoz çiğnemek hoş bir ağız kokusuna sahip olmanıza yardımcı olacaktır  Bu sayede ise kötü ağız kokusu maydanoz sayesinde hoş bir kokuya dönüşür  Kuruyemişler dişleri kuvvetlendirir Kuruyemişler ve çekirdekleri tüketmek diş yapısını güçlendirerek, dişin iç yapısını güçlendirir  Ayrıca, bu besinler bakterilere karşı koruyucu bir tabaka oluşturan doğal yağlar içerirler  Bu yağlar diş minesinin güçlenmesine yardımcı olarak çürümelere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar  Bu besinler zengin kalsiyum kaynağıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |