![]() |
Hidroelektrik Enerji Santrali Nedir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hidroelektrik Enerji Santrali NedirHidroelektrik Enerji Santrali Hidroelektrik Enerji Santrali nedir Hidroelektrik santrali Hidroelektrik Enerji Santrali ![]() Hidroelektrik santral, yüksek bir noktadan düşen hareket halindeki suyun kinetik enerjisinden yararlanılarak elektrik enerjisinin üretildiği elektrik santralı türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hidroelektrik santral çeşitleri Hidroelektrik santrallar, kaynağına göre, rezervuarlı ve kanal tipi olarak tesis edilebilirler ![]() Rezervuarlı santrallarda öncelikle bir baraj yapılacağından suyun kullanımı enerji gereksinimine göre ayarlanabileceğinden verimleri yüksektir ![]() Kanal tipi santrallar, rezervuarlılara göre daha ucuza mal olmalarına karşın su biriktirme olanağı olmadığından gelen su debisine göre çalışmak zorundadırlar ![]() Hidroelektrik santralların ana bölümleri Bir hidroelektrik santral binlerce parçadan meydana gelir ![]() Su alma yapısı Rezervuarlı santrallarda baraj, kanal tipi santrallerde tünel ya da açık kanal, nehir tipi santrallerde ise regülatör şeklinde olabilir ![]() Su alma ağzı yapısı Cebri boruya suyun giriş kısmıdır ![]() ![]() ![]() İletim hattı Hidroelektrik tesisin işletmede öngörülen debideki suyu iletmesinde kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() Cebri (basınçlı) borular Su alma ağzı ile santral arasında, ölçüleri debi ve düşü ye göre hesaplanan kalın etli büyük çaplı çelik ya da CTP (Cam elyaf Takviyeli Plastik) borulardır ![]() ![]() ![]() Montajı yapılmakta olan bir salyangozun betona gömülmeden önceki hali Salyangoz Cebri boru sonuna monte edilen, salyangoz biçimindeki basınçlı su haznesi, suyun çarka çevresel olarak ve her bir noktadan eşit debide girmesini sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() Türbin Türbin çarkı, türbin şaftı, türbin kapağı, hız regülatör sistemi, basınçlı yağ sistemi, türbin yatağı, soğutma sistemi, kumanda panosu ve yardımcı teçhizattan oluşur ![]() ![]() Jeneratör Generatör rotoru, statoru, yatağı, ikaz(uyartım), soğutma sistemi, koruma sistemi, kumanda ve işletim sistemi, doğru akım sistemi, kesici ve ayırıcılar ile yardımcı organlardan oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() Transformatörler Gerilimi yükseltme ya da alçaltma işlevini üstlenmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Emme borusu, salyangoz, türbin çarkı, kapağı ve şaftının birlikte kesit görüntüsü Şalt alanı Daha çok bilgi için: Şalt sahası Transformatörlerden çıkan yüksek gerilim enerjinin iletim hatlarına bağlantı noktasıdır ![]() ![]() Diğer teçhizat Ana teçhizatlardan ayrı olarak; ısıtma havalandırma sistemleri, aydınlatma sistemleri, doğru akım acil enerji, alternatif akım acil enerji (dizel generatör) sistemleri, sızıntı toplama havuzları, besleme pompaları, drenaj boşaltma pompaları, haberleşme sistemleri, kompresör ve tanklar gibi basıçlı hava sistemleri, yangın koruma ve söndürme sistemleri, bakım, onarım ve küçük imalat atölyeleri, montaj demontaj sahaları, vinçler, krenler gibi taşıma, kaldırma sistemleri, arıtma sistemleri, ilk yardım bölümü, batardo kapakları,labaratuarlar vb bölümlerdir ![]() Hidrolik Santrallar su değirmeni çalıştırma ilkesine dayandığından Türbin Çarkına çarpan su türbin şaftını döndürerek Mekanik enerji üretir ![]() ![]() ![]() ![]() Hidrolik santralların artıları, eksileri nedir Bir barajın yapımı ve öncesinde; uzun süreli yağış, su, jeolojik çalışmalar yapılması, su altında kalan arazi için ödenen istimlâk bedelleri, baraj yapım maliyetinin yüksek olması ilk yatırım maliyetinin çok fazla çıkmasına neden olur ki bu bir dezavantajdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dezavantajlarına karşın; ilk yatırım yapıldıktan sonra, enerji üretiminin ana kaynağı su olduğundan üretim maliyeti çok ucuz olmaktadır ![]() ![]() ![]() Ayrıca barajların, elektrik üretiminin yanı sıra; Yerleşim yerlerinin suyunu karşılama, Sel ve taşkınları önleme, Tarım arazilerini sulama Balıkçılık Ağaçlandırmaya katkı, erozyonu önleme Turizmi geliştirme Ulaşım İklimde yumuşama gibi yararları bulunur ![]() Hidroelektrik Enerji Santralinin Çalışması |
![]() |
![]() |
|