Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilerek, bozmanın, hükmü, oruç

Bilerek Oruç Bozmanın Hükmü

Eski 09-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bilerek Oruç Bozmanın Hükmü

Bilerek oruç bozmanın hükmü
Kaza orucunu bozmanın hükmü nedir?

Soru

ben bugun kaza oruç tutuyordu, ve oturmaya gittim ve oruçumu bozdum ve ikramlarini kabul ettin, simdi 1)gunah a girdim mi, yalnis mi yaptim? 2)tekrar o gunu kaza edecem mi? 3)oruçlu iken birisinin evine gitmemek mi gerekiyor?4) kaza oruçlar farz in hukmune mi geçiyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz;
Kaza orucunu tutarken bilerek yenip-içilse sadece kazası gerekir Çünkü bu orucu tutmak farz ise de senenin her hangi bir gününde tutulabilir Ramazan ayında tutulan oruç ise o ay içerisinde oruç tutulması farz olduğundan bilerek bozulunca kefaret gerekir

Halbuki kazaya kalan orucu belli bir ay veya günde tutmak farz olmayıp istediğimiz, zaman tutma hakkımız vardır Bu sebeple kazaya kalmış Ramazan orucunu bilerek bozsak bile sadece bir gün kaza etmek yeterlidir

İster Ramazan orucucunu, isterse kaza oruçlarını ya da nafile oruçları tutarken bilmeden, unutarak yemek içmek orucu bozmaz Aklına gelince yemeyi içmeyi bırakır ve oruca devam eder Ancak unutarak yedikten sonra nasıl olsa bozulmuştur, diyerek yemeye içmeye devam ederse bir gün kaza orucu tutması gerekir

Mehmed Paksu, İslam İlmihali

Kaza orucunu tutmak farz olduğundan geciktirmek kasten bozmak doğru değildir Ancak bu ramazan orucunu bozmak gibi günah değildir Kaza orucunu kasten bozan yanlış bir harekette bulunmuştur ancak haram işlemiş olmaz

Oruçlu iken bir yere gidilebilir, ancak burada yapılan ikramları reddetmek durumunda kalmamak için ya gideceğiniz gün oruç tutmazsınız ya da başka gün ziyarete gidersiniz

Kaza oruçları Ramazan oruçlarıyla aynı hükmü taşımaz Ramazan orucunu kasten bozmak keffaret gerektirirken kaza orucunu kasten bozmak yalnızca kazayı gerektirir
Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com