![]() |
Oruçlu İken Unutarak Yemek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Oruçlu İken Unutarak YemekOruçlu iken unutarak yemek Oruçlu iken unutarak yiyip içmek orucu bozar mı? Ebu Hüreyre Radiyallâhu Anhın rivayet ettiğine göre Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: “Biriniz oruçlu iken unutarak bir şey yiyip içer, sonra da hatırlarsa orucunu bozmayıp tamamlasın ![]() ![]() (Darimi, Savm: 23; Müslim, Sıyam: 171) Cenab-ı Hak, unutarak yapılan hatalardan dolayı insanı sorumlu tutmamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hüküm farz oruçlar için olduğu gibi, nafile oruçlar için de geçerlidir ![]() ![]() Nafile oruçla ilgili bu meseleyi açıklayıcı mahiyette şöyle bir hadis rivayet edilir: Ümmü İshak Radiyallâhu Anhâ, Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellemin huzurunda bulunuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Zülyedeyn, “Ey Ümmü İshak bundan ye!” dedi ![]() Ümmü İshak diyor ki: O anda oruçlu olduğumu hatırladım ![]() ![]() ![]() ![]() “Oruçluydum, unuttum” dedim ![]() Zülyedeyn, “Doyduktan sonra mı aklına geldi?” dedi ![]() Bunun üzerine Resul-i Ekrem Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu: |
![]() |
![]() |
|