![]() |
Üç Ayların Önemi Ve Fazileti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Üç Ayların Önemi Ve FaziletiÜç Ayların Fazileti Üç ayların Önemi Üç aylar, İslam âleminde maneviyat ve ibadetlere önemin verildiği, haramlardan uzak durulmaya çalışıldığı ve nafilelere yönelme noktasında diğer aylardan daha faziletlidir ![]() ![]() ![]() Bu Ayları Ayrıcalıklı Kılan Bazı Sebepler Şunlardır ![]() Efendimizin (s ![]() ![]() ![]() Resulullah (s ![]() ![]() ![]() Beş vakit namaz bu aylar içerisinde farz kılınmıştır ![]() Kur’an-ı Kerim bu aylarda nazil olmuştur ![]() Mübarek gün ve gecelerden dördü bu aylar içerisinde vuku bulmaktadır ![]() Receb ayının ilk cuma gecesi Regaip Kandili, Receb ayının 27 ![]() Şaban ayının 15 ![]() Ramazan ayının son on gününde bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi ![]() Receb Ayı: ‘’Receb’’ kelimesi, ta’zim manasına gelen (tercib) ile aynı kökten alınmadır ![]() ![]() Receb ayı hem haram aylardan hem de üç aylardan olması hasebiyle iki kat faziletli bir aydır ![]() ![]() ![]() ![]() Şaban Ayı: Bu aya, çok hayrın olması hasebiyle hayır yolu anlamında Şaban denilmiştir ![]() Rivayet edilir ki: Efendimiz Hz ![]() ’’ Sen bu gecenin Şaban’ın on beşinci gecesi olduğunu bilmiyor musun? Allah azze ve celle’nin bu gecede Beni Kelb kabilesinin koyunlarının kılları adedince cehennemden azadları vardır ![]() ![]() ![]() Ramazan-ı Şerif: Üç ayların sonuncusu kendisinde bin aydan hayırlı olan kadir gecesi, manevi azık deposu olan itikâfın bulunduğu aydır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ayet ramazan orucunun vucubiyetini ifade etmektedir ![]() ![]() Ebu Hureyre ‘den rivayetle: Efendimiz şöyle buyurmuştur ![]() ![]() Ramazan-ı Şerif’in faziletleri diğer iki aydan daha fazladır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üç Aylarda Yapılması Müstehap Olan İbadetler: Oruç tutmak: Receb ayının perşembe, cuma ve cumartesi günlerinde tutulacak oruçlar, aynı şekilde Şaban ayında (Efendimizin sünneti üzere) tutulacak oruçlar da müstehaptır ![]() ![]() ‘’Rasullah’ın hiçbir ayda Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim ![]() ![]() Efendimizin Şaban ayında diğer aylardan daha çok oruç tutmasının hikmeti üzerine birçok âlimin görüşleri mevcuttur ![]() ![]() Usame bin Zeyd, der ki: ‘’Ey Allah’ın rasulü! Dedim, ben sizi hiçbir ayda Şaban’da tuttuğunuz kadar çok oruç tutar görmüyorum ![]() Efendimiz şöyle açıkladılar: Bu, halkın Ramazanla Receb arasında gaflet ettiği bir aydır hâlbuki bu ay amellerin Rabbul âlemine yükseltildiği bir aydır ![]() ![]() Şaban ayının tamamını oruçlu geçirdiği zaman ramazan ayına sıhhatle başlayamayacağından korkan kimse için Şaban’ın on beşinden sonra Ramazan orucunu sıhhatle karşılamak için oruç tutulması nehyedilmiştir ![]() Müslüman kimse bilmelidir ki; Efendimiz (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rabbimiz bu üç ayları hakkıyla ihya edebilmeyi nasip eylesin ve bu mübarek ayları İslam ümmetinin dirilişine, birlik ve beraberliğine, kardeşliğin pekiştirilmesine ve kendisine yakınlaşmamıza vesile kılsın… Müslime HAKSEVEN |
![]() |
![]() |
|