Sesteş Nedir - Sesteş Ne Demektir - Sesteş Örnekleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sesteş Nedir - Sesteş Ne Demektir - Sesteş ÖrnekleriYazılışı ve okunuşu aynı olduğu hâlde anlamları farklı olan kelimelerdir Bunlar yalın hâlde olabildikleri gibi ek almış hâlde de olabilirler Şiirde cinas olarak kullanılır ve cinaslı kafiye yapılır Örnekler: Gül: 1 çiçek, 2 gülmekten emirKır: 1 kırsal alan, 2 kırmaktan emir, 3 beyazYazma: 1 baş örtüsü, 2 yazmaktan olumsuz emir, 3 yazma işiEk almış kelimelerle, ek almış ve almamış kelimeler arasında da eş seslilik söz konusudur Bu ekler görevce farklı ekler de olabilir: Örnek: Siyah anlamındaki ?kara? ile ?kar-a? (-a: yönelme hâl eki) gibi Uyarı 1 : ?hala? ve ?hâlâ?, ?kar? ve ?kâr?, ?adet? ve ?âdet? kelimeleri eş sesli değildir Okunuşları ve anlamları farklıdır Uyarı 2 : Eş sesli kelimelerle çok anlamlı sözcükleri karıştırmamak gerekir Eş seslilikte farklı sözcükler söz konusu iken, çok anlamlılıkta ise bir sözcüğün farklı anlamları söz konusudur![]() Örneğin: ?Çay kenarında çay içmek çok zevklidir ? cümlesindeki ?çay? sözcükleri iki ayrı sözcük olup eş sesli sözcüklerdir Ancak,Su ile dolu şişeyi bir kenara bıraktı Tabanca dolu olabilir, dikkat edin Dağ bayır keklik dolu![]() Cümlelerinde ise bir tek sözcüğün (dolu) de*ğişik anlamlara gelecek şekilde kullanımı söz konusudur ![]() Sesteş Kelime Örnekleri * Yılanı gören at birden şaha kalktı ![]() * Mutfaktaki pislikleri çöpe at ![]() * Al bayrağıma sarılı cansız bedenimi al ![]() * Gül: ?Gül ? dedi, bülbüle![]() * Kalem böyle çalınmıştır yazıma Yazım kışıma uymaz, kışım yazıma * Kırda yaptığımız piknikte yanımıza kır saçlı bir ihtiyar geldi ![]() * Adresimi hemen bir kenara yaz ![]() Bu yaz yurtdışına çıkmayı düşünüyorum ![]() * Depodaki bidonlar ağzına kadar dolu ![]() Bu mevsimde buralarda dolu yağar ![]() * Ben, sizinle gelmek istemiyorum ![]() Çenesinde küçük bir ben vardı ![]() * Yaralı yolcu, çok kan kaybediyor ![]() Güler yüzüne, tatlı sözlerine kandım ![]() * Küçücük bir kara parçası için savaş çıkacaktı ![]() Senin kara gözlerin aklımı başımdan aldı ![]() * Kadının sol eli kapıya sıkışmış ![]() El sözüne kanıp da yuvanı yıkma ![]() * Düğün evine hangi yoldan gideceğiz? Sinirinden annesinin saçını yolmuş ![]() * Çiftlikteki atların bakımıyla kim ilgileniyor? Canı bir şeye sıkıldığında suya taş atar ![]() * Okulunuzda kaç tane bilgisayar var? Yaylaya gece yarısı varmışlar ![]() * Köylü kadınlar çayın kenarında çamaşır yıkıyorlar ![]() Yemeğin üzerine bir bardak demli çay iyi gider ![]() * Altınlarını sandığın içine saklamış ![]() Terli terli buzlu su içmiş, sonra da hastalanmış ![]() * Küçük bir salla karşı kıyıya geçtik ![]() Çocuğu hemen bakkala sal, kahve ile şeker alsın ![]() UYARI: Bir sözcüğün mecaz ya da yan anlamıyla sesteş anlamlılık karıştırılmamalıdır ![]() * Bu sözler bazılarına çok dokunacak ( mecaz anlam )* Omzuma bir el dokundu ( gerçek anlam )* Bu yaz, bir mektup yaz ( sesteş )NOT: Sesteş sözcükler genellikle halk edebiyatında cinaslı manilerde kullanılır
|
|
|
|