Ki Ekinin Yazılışı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ki Ekinin Yazılışı“ki” Bağlacının ve “-ki” Ekinin Yazımı Türkçede üç çeşit “ki” vardır: Bağlaç olan“ki”,sıfat yapan “–ki” ve zamir olan(ilgi zamiri) “–ki” dir Bağlaç olan “ki” daima ayrı yazılır Sıfat yapan “–ki” ve zamir olan “-ki” eklendiği sözcüğe bitişik yazılır![]() Dilimizdeki bu üç farklı “-ki”yi birbiriyle karıştırmamak için şu pratik yöntemleri uygulayın ![]() *Cümle içerisinde –ki’den sonra –ler çokluk ekini getirebiliyorsanız o –ki zamir olan –ki’dir Ayrıca zamir olan –ki’nin bir ismin yerini tuttuğunu ve genellikle zamirlerin üzerine geldiğini de unutmayın ![]() ---Arabam bozuldu , seninki(ler)ni kullanabilir miyim? ---Onunki(ler) seninki(ler)den daha iyi olmuş ![]() Görüldüğü gibi cümle içerisinde –ki zamirinden sonra –ler ekini getirdiğimizde cümlenin yapısında herhangi bir bozukluk meydana gelmiyor Öyleyse bu –ki’ler ilgi zamiridir![]() *Sıfat yapan –ki de sıfat tamlaması kurar Sıfat yapan –ki her zaman bitişik yazılır Pratik olarak önündeki isme “hangi” sorusunu yönelterek bulur ve diğer –ki’lerden ayırt ederiz![]() ---Sokaktaki çocuklara sahip çıkmamız gerekiyor (Hangi çocuklar?)---Sınıftaki öğrenciler dışarı çıksın (Hangi öğrenciler?)Görüldüğü gibi sıfat yapan –ki’yi alan sözcüğün hemen önündeki isme hangi sorusunu yöneltebiliyoruz Öyleyse bu –ki sıfat yapan –ki’dir ve eklendiği sıfata daima bitişik yazılır![]() *Bağlaç olan “ki” ise daima ayrı yazılır Diğer “ki” ekleriyle karıştırmamak için cümleden çıkartırız, cümlenin yapısında ciddi bir bozukluk olmuyorsa o “ki” bağlaç olan “ki”dir forumsinsi net Ayrıca bağlaç olan ki’nin daha vurgulu söylendiğini de göz önünde bulundurmak gerekir![]() *Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini (Duydum unutmuşsun gözlerimin rengini)*Sen ki dünyalara değersin (Sen dünyalara değersin )*Şimdi anlıyorum ki o yaptıklarım bir hataydı (Şimdi anlıyorum o yaptıklarım bir hataydı)Görüldüğü gibi bağlaç olan –ki cümleden çıkartıldığında cümlenin anlamında bir daralma olsa da yapısında ciddi bir bozukluk olmuyor, öyleyse bu –ki’ler bağlaçtır ve daima ayrı yazılır ![]() Not: Mademki, halbuki, oysaki, çünkü, sanki… sözcüklerindeki ‘ki’ ler bağlaç olmasına rağmen kalıplaştığı için bitişik yazılır
|
|
|
|