![]() |
Sözcükte Anlam Konu Anlatımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sözcükte Anlam Konu AnlatımıSözcükte Anlam 1) GERÇEK (TEMEL) ANLAM: Bir sözcüğün ilk ve asıl anl***** denir ![]() ![]() 2) YAN ANLAM:Bir sözcüğün gerçek anlamı yanında kullanımına bağlı olarak yeni anlamdır ![]() 3) MECAZ ANLAM: Bir sözcüğün gerçek anlamı dışında yepyeni bir anlamda kullanılmasıdır ![]() * Adamın tarladaki bütün ekinleri yandı ![]() * Partide çektiğimiz bütün resimler yanmış ![]() * Bu sınavı kazanamazsan yandın (mecaz) * Balkona astığım çamaşırlar kurumamış ![]() * Hazan mevsiminde kurumuş yapraklar gibi ![]() * Senin aşkın da beni kuruttu be güzelim ![]() * Caminin minaresi çok inceydi ![]() * Duvarın sıvası için ince bir kum getirmişlerdi ![]() * Bana hediye alman çok ince bir davranıştı ![]() * Sarayın aydınlık bir odasından karanlık bir odasına geçmiştik ![]() * Yaşadığımız bunca karanlık günlerden sonra aydınlık günler bizi bekliyor ![]() * Arkadaş, bu kız seninle oynuyor ![]() * Bu masanın ayağı oynuyor ![]() * Çocuk kumsalda oynuyor ![]() 4) TERİMSEL ANLAM (TERİM): Bilim sanat, spor, ya da çeşitli meslek dallarıyla ilgili özel kavramları karşılayan sözcüklerdir ![]() * Nota müziğin anahtarı gibidir ![]() * Rakip takım birazdan penaltı atışı yapacak ![]() * Marmara fay hattı tehlikeli sinyaller veriyor ![]() * Güreşçimiz, finalde rakibini tuşla yendi ![]() * Matematik öğretmenimiz tahtaya bir doğru çizmemizi istedi ![]() * Şiirde aynı eklerin ya da sözcüklerin tekrarlanmasına redif denir ![]() NOT 1: Bazen bir sözcük gerçekte terim değilken terim olarak kullanılabileceği gibi, gerçekte terim olan bir sözcük de terimlikten çıkabilir ![]() * Polis bir hücre daha ortaya çıkardı ![]() * Sinop burnu Türkiye’nin en kuzey noktasıdır ![]() (terimleşme) NOT 2: Bir sözcük birçok dalda terim olabilir ![]() * Bitkiyi toprağa bağlayan kökleridir ![]() * Dört, kök dışına iki olarak çıkar ![]() * Hiçbir ek almamış sözcüğe kök denir ![]() 5) YANSIMA SÖZCÜKLER: Doğadaki seslerin insanlar tarafından taklit edilmesine denir ![]() * Bu köpek neden havlıyor? * Bir patlama sesiyle irkilmiştik ![]() * Bu aylarda kediler çokça miyavlar ![]() * Bu sözlerim üzerine sınıfta homurtular başladı ![]() * Köyde sabahleyin koyunların meleyişleriyle uyandık ![]() 6) EŞ ANLAMLI ( ANLAMDAŞ) SÖZCÜKLER:Yazılışları farklı ancak anlamları aynı olan sözcüklere denir ![]() * siyah ---- kara , * beyaz----- ak, * zengin----varlıklı, * zengin--- varlıklı, * fakir----yoksul , * rüzgar---- yel, * üzüntü-----keder, * öykü---hikaye, * eser--- yapıt, * edebiyat--- yazın, * cümle---- tümce * kelime--- sözcük 7 ![]() ![]() * Sana çirkin dediler düşmanı oldum güzelin ![]() * Ağlarım harta geldikçe gülüştüklerimiz ![]() * Kışın soğuğunu yaşadıkça yazın sıcağını arar oldum ![]() * Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık ![]() * Yaşlı insanları görünce gençliğimin kıymetini anlıyorum ![]() NOT: Zıt anlamlılık ile olumsuzluk birbiriyle karıştırılmamalıdır ![]() * Tanzimat romanında iyiler hep iyi kötülerse hep kötüdür ![]() * Bugünlerde hiç iyi değilim ![]() 8) SESTEŞ (EŞSESLİ) SÖZCÜKLER: Yazılışları ve okunuşları aynı ancak anlamları farklı olan sözcüklere denir ![]() * Yılanı gören at birden şaha kalktı ![]() * Mutfaktaki pislikleri çöpe at ![]() * Al bayrağıma sarılı cansız bedenimi al ![]() * Gül: “Gül ![]() ![]() * Kalem böyle çalınmıştır yazıma Yazım kışıma uymaz, kışım yazıma * Kırda yaptığımız piknikte yanımıza kır saçlı bir ihtiyar geldi ![]() UYARI: Bir sözcüğün mecaz ya da yan anlamıyla sesteş anlamlılık karıştırılmamalıdır ![]() * Bu sözler bazılarına çok dokunacak ![]() * Omzuma bir el dokundu ![]() * Bu yaz, bir mektup yaz ![]() NOT: Sesteş sözcükler genellikle halk edebiyatında cinaslı manilerde kullanılır ![]() 9 ![]() ![]() * çiçek, ağaç, ses, koku, hava, göl, ev, rüzgar, ışık(somut) * ruh, akıl, vicdan, akıl, acıma, üzüntü, aşk, inanç( soyut ) ÖZELLİK 1: Somut anlamlı bir sözcük, ek alarak soyut anlam kazanabilir ![]() * anne - lik , insan - lık somut soyu yaptı somut soyut yaptı ÖZELLİK 2 :Somut anlamlı bir sözcük kullanıldığı cümleye göre soyut anlam kazanabilir ![]() ![]() ![]() * Ne kadar sıcak bakıyor değil mi? ( soyutlaştırma) * Kara haber tez duyulur ![]() * Titreyen yapraklar, cilvedir, nazdır ![]() * Bu adam kafasızın biridir ![]() ![]() * Kızın gittiği bu yolu hiç iyi görmüyorum ![]() * Sanatta özgün olmak biraz da yürek ister ![]() * Nedense bugün hiç havamda değilim ![]() ÖZELLİK 3 : Soyut anlamlı bir sözcük çoğunlukla benzetme yoluyla somut hale getirilebilir ![]() ![]() * Hüzün, sonbaharda dökülen yapraktır ![]() * Yalnızlık , bir çiçektir ![]() * Sevgi, gökyüzünde kanat çırpan bir güvercindir ![]() * Arkadaşlık, kişiler arasında kurulan bir köprüdür ![]() * Bu düşünceler, zamanla çürüyecektir ![]() * Vişne dallarında arzularımız, alnımıza konan bir öpücüktür ![]() ÖZELLİK 4 : Gözlemleyebildiğimiz eylemler somut, gözlemleyemediğimiz eylemler ise soyuttur ![]() * Annesi, bebeğini kucağına almış seviyordu ![]() * Ferhat, Şirin’i dağları delecek kadar seviyordu ![]() * Çocuk, masadaki vazoyu kırmıştı ![]() * Bu sözlerinle arkadaşını çok kırdın ![]() 10) NİTELİK VE NİCELİK ANLAMLI SÖZCÜKLER:Bir şeyin nasıl olduğunu , ne gibi özellikler taşıdığını anlatan sözcüklere nitelik anlamlı sözcükler denir ![]() ![]() * Az ileride birkaç kişi seni bekliyor ![]() * Bugün oldukça kötü bir zaman geçirdim ![]() * Çok konuştuğu için arkadaşları pek sevmedi ![]() * İki damla yaş olur düşersin yüreğime gizlice (nitel, nicel) * Kör karanlıkta açardık paslı gözlerimizi ![]() UYARI: Bazı sözcükler cümlede kazandığı anlama göre nicel de olabilir nitel de ![]() * Yaptığı işte iyi para kazanıyordu ![]() * O iyi bir insandı ![]() * Bu soğuk havada bir de senin soğuk esprilerini çekemem ![]() * Bu şehrin havası sıcak olduğu gibi insanları da sıcaktır ![]() Görüldüğü gibi nitelik anlamlı sözcükler, genellikle niteleme sıfatı ve durum zarfı görevindedir ![]() ![]() 10 ![]() ![]() ![]() ![]() * Çocuk, geleceğin teminatı olduğundan ben çocuğumun iyi yetişmesini istiyorum ![]() ![]() ![]() * Kitap, insanın en iyi dostudur ![]() * Bu kitabı arkadaşıma ödünç verdim ![]() * Eğitim- öğretim sadece okulda yapılmaz (genel) * Okulumuz, şehrin en eski binasıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|