Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dikkat, edilmeli, nelere, reçel, yaparken

Reçel Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli

Eski 08-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Reçel Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli



Reçel yaparken nelere dikkat edilmeli

Reçel Nasıl Yapılır

Lezzetli reçel nasıl yapılır


Reçel yapmak bazı meyve ve sebzeleri şekerli ve limonlu su içinde saklamak demektir Reçele konan şeker meyvenin tatlılık durumuna göre hesap edilir

Çok tatlı meyvelerin 1 kilosuna 1 kilo şeker

Az tatlı meyvenin 1 kilosuna 1 buçuk kilo şeker

Ekşi meyvenin 1 kilosuna 2 kilo şeker olarak hesap edilir


Yumuşak meyvelerin reçeli iki şekilde yapılır;

a ) Kıvamlı şurup hazırlanıp yumuşak meyveler (vişne, çilek vs) içine atılır İneceğine yakın içine limon sıkılıp bir taşım daha kaynatılır

b) Yumuşak meyveler bir kap içinde, üzerine toz şeker konularak bir gece bekletilir Ertesi gün hiç su koymadan, kendi suyuyla pişirilir Oluşuna yakın limon suyu koyup, bir taşım daha kaynatılır


Sert meyveler önce biraz su içinde pişirilir Orta yumuşaklığa gelince, şeker eklenip kaynatılır (Ayva,elma gibi)


Bir başka şekliyle (Portakal, turunç) haşlanıp yumuşayan meyveler, kıvamlı şuruba atılıp kaynatılır


Reçel bütün ve parça meyveden yapılır


Marmelat ezme veya rende meyveden yapılır


Balda şeker oranı yüksek, yüzde 80'dir Reçelde ise bu oran yüzde 63'tür



Bozulduğunu nasıl anlarsınız?


KÜFLENME: Küflenme, şeker oranının düşük olması, yetersiz kaynatma, doldurma sıcaklığının 80 dereceden düşük olması, kapama kusurlarından olur Her evde bir termometre olamayacağından reçeli kavanozlara doldurduktan sonra 5-10 dakika kaynar suda tutmak doğru olur

EKŞİME: Ekşiyen reçelin yüzeyi sulanır Köpüklenme başlar Nedeni doldururken kavanoz ıslaktır veya saklandığı yerde ısı değişiklikleri olmuştur Kapak hava kaçırır Doldurma sıcaklığı düşüktür

ŞEKERLENME: En çok bu kusura rastlanır Bu reçelin içinde şekerin tam erimemiş olmasından meydana gelir Nedeni fazla kaynatmadan, asit oranının az oluşu, yani limon suyunun az konması ve saklanan yerin sıcaklığının değişken oluşundandır

KARARMA: Bu da sık sık görülen bir kusurdur Esasen uzun süre saklanan reçellerde bir renk değişimi kaçınılmaz bir olaydır Başlıca nedeni, depolama, saklama, doldurma yanlışlarındandır

SERTLEŞME: Daha çok ayva, kayısı ve turunçgil reçellerinde görülür B










Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.