Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
turşu, yapılışı

Turşu Yapılışı

Eski 08-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Turşu Yapılışı



Turşu Tarifleri

Değişik Turşu Tarifi



Sizler için değişik turşu tarifleri sunuyoruz Evde kolayca yapabilirsiniz


LAHANA TURŞUSU TARİFİ


1 küçük lahana

1 çay kaşığı şeker

8-10 dis sarmısak

3-4 defne yaprağı

1 çay kaşığı kırmızı biber

2 limon

1 çorba kaşığı nohut

1 çorba kaşığı kaya tuzu


Lahananın dış yapraklarını atınız Diğer yapraklarını yıkayıp üç parmak genişliğinde dilimleyiniz Nohut, defne yaprağı ve sarmısak koyarak kavanoza yerleştiriniz Limon, şeker ve kırmızı biber ilave edip üzerine tuzlu su dökünüz Lahanaya bir ağırlık koyup, kapağını kapatınız Hergün suyunu başka bir kaba yüksekten akıtıp tekrar kavonoza dökerek havalanıp mayalanmasını sağlayınız 10 gün sonra serin bir yere koyunuzLahana Turşunuz hazır Afiyet Olsun


Biber Turşusu Tarifi


1 kg biber

1 baş sarımsak

1 demet kereviz yaprağı

yarım limon

yeteri kadar tuz


Biberlerin saplarının ucu hafif kesilir Bir kaç yerinden ince delinerek yıkandıktan sonra süzgüye çıkarılır Bir bardak sirke, bir bardak su bir kapta kaynatılır Biberin üçte biri 2 taşım sirkeli suda kaynatıldıktan sonra süzgüye çıkarılır, geriye kalanda 2 kez kaynatılır ve süzgüye çıkarılır Soğuduktan sonra kavanoza kıyılmış sarımsak, kabuğu çıkmış kesilmiş limon, tuz , sirke ve üzerine kereviz konur, 1 hafta sonra yenir


Afiyet Olsun


Salatalık Turşusu Tarifi




Sonbaharda sanırım herkesin evinde bir turşu telaşı oluyordur, turşu ile arası çok iyi olmayanların bile kuru fasulyenin yanında salatalık turşusu aradığına eminim


Bu sezon tam 3 kere salatalık turşusu yaptım, birinci ve ikinci turda yaptıklarımı yemeğe başladık Son alınan kornişon salatalıklar da birkaç gün önce turşu olmak üzere kavanozlarına yerleştiler


Salatalık turşusu, daha doğrusu genel olarak turşu yapımı konusunda birkaç püf nokta var; bunlara dikkat edildiğinde çıtı çıtır, lezzetli turşularınızın olması çok kolay


Öncelikle böyle kolay yapılabilen bir gıdayı hazır almanıza ya da marketlerde turşu suyu adı altında satılan yardımcı maddeleri kullanmanıza hiç gerek yok


Turşu için mümkünse cam kavanoz kullanmanız çok iyi olur Bir litrelik cam kavanozlar çok ideal Kullanmaya başladığınızda sadece o kavanozu açıyorsunuz ve diğerleri kapalı bir şekilde bekliyor


Turşu yapacağımız malzemelerin taze olması tabi ki çok önemli Özellikle pazarda kornişon salatalıkları ıslatarak satıyorlar, bunları almaktan kaçının bence Hatta hiçbir sebzeyi ıslatılmışsa almayın derim


Salatalık turşusu için kullanılan suyu kaynatıp soğutursanız çok daha iyi olur Ben içme suyunu bile kaynatıp soğutarak kullandım


Elma ya da üzüm sirkesi olmazsa olmaz Sirke miktarının fazla olması turşuya ekstra lezzet ve dirilik katıyor Ben evde yaptığım elma sirkesini kullandım


Kullanacağımız tuz, iri deniz tuzu olmalı; sofralık tuzlar ile turşu yaparak riske girmenizi hiç önermem


Aromatik bitkilerden sevdiğiniz birkaç tanesini kullanırsanız, harika turşularınız olur Ben kornişon salatalık turşusu için en çok dereotu kullanmayı seviyorum Kereviz yaprağı da müthiş oluyor Bunun dışında defneyaprağı ve karabiber de yerinde tercihler


Malzemeler


2 kg kornişon salatalık

4 adet konserve kavanozu( 1 litrelik)

2 litre kaynatılıp soğutulmuş su

1 litre üzüm ya da elma sirkesi

6 çorba kaşığı iri deniz tuzu

2 çorba kaşığı tozşeker

Bir demet dereotu

Bir demet kereviz yaprağı

12-15 diş soyulmuş sarımsak


Yapılışı


Öncelikle turşunun suyunu hazırlamak istiyorum 2 litre suyu kaynatıp, içine 6 çorba kaşığı iri deniz tuzu ve 2 çorba kaşığı tozşekeri ilave ederek suyun içinde eritiyorum

Kornişon salatalıkları elimle ovalayarak çok güzel bir şekilde yıkıyorum Genellikle çamurlu oldukları için tırtıklı olan dış yüzeyinde hiçbir şey kalmamalı, sebze fırçanız farsa kullanabilirsiniz Salatalıkların baş ve uç kısımlarını kesiyorum ve bıçağın ucu ile deliyorum İnce uçlu mutfak bıçağı çok işime yarıyor

Bu salatalıkları delme işlemi çok önemli; sakın ihmal etmeyin Böylece turşunun suyu salatalıkların içine girebiliyor ve içinin de çıtır olmasını sağlıyor

Ayıkladığım salatalıkları konserve kavanozlarına paylaştırıyorum Dört adet kavanoz tam doluyor

Her bir kavanozun üzerine 3-4 diş sarımsak, dereotu dalı ve kereviz yaprağı ilave ediyorum

Kenarda bekleyen ve kısmen ılınan turşu suyunun içine 1 litre sirkeyi de ilave ediyorum

Kavanozları, tam dolana kadar hazırladığım turşu suyu ile dolduruyorum

Kapaklarını sıkıca kapatıp serin ve güneş almayan bir yere, kilere kaldırıyorum

2-3 hafta sonra nefis turşumuz hazır oluyor Denemeniz tavsiyesi ile şimdiden kolay gelsin…










Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.